Предизборно САЩ се озъбиха на Нетаняху за хуманитарната криза в Газа. Поставиха му ултиматум!

Конгресът на САЩ

Предизборно САЩ се озъбиха на Нетаняху за хуманитарната криза в Газа. С ултиматум!

Съединените щати са предупредили Израел, че трябва да предприемат действия в рамките на следващия месец, за да подобрят хуманитарната ситуация в Ивицата Газа или ще се сблъскат с евентуални ограничения върху американската военна помощ, съобщава Фокус, позовавайки се на Reuters, а агенцията цитира американски служители.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин писаха до израелските служители в неделя с искане за конкретни действия за справяне с влошаващата се ситуация в палестинския анклав на фона на подновената израелска офанзива в северната част на Ивицата.

Неспазването на това може да повлияе на политиката на САЩ, според писмото, за което беше съобщено първо от израелския телевизионен канал News 12.

„Ние сме особено загрижени, че последните действия на израелското правителство… допринасят за ускореното влошаване на условията в Газа“, гласи копие от писмото, публикувано от репортер на Axios в X.

Скелетите на сградите в ивицата Газа

Скелетите на сградите в ивицата Газа

Писмото посочва ограничения, наложени от Израел, включително върху търговския внос, забрана за повечето хуманитарни движения между северната и южната част на Газа, както и „тежки и прекомерни“ ограничения върху стоки, които могат да влизат в Газа. 

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че писмото „не е заплаха“, но повтори спешната нужда от увеличена хуманитарна помощ в Газа.

„Смятаме, че те (израелците) приемат това сериозно“, заяви Кърби за писмото, без да дава подробности.

Джон Кърби

Джон Кърби

Израелски служител във Вашингтон каза, че писмото е получено и се преглежда. „Израел приема този въпрос сериозно и възнамерява да обсъди с нашите американски колеги въпросите, повдигнати в това писмо„, каза служителят. Писмото е най-ясният ултиматум към правителството на премиера Бенямин Нетаняху от началото на конфликта в Газа, повишавайки перспективата за промяна в подкрепата на Вашингтон за Израел.

Писмото излага конкретни стъпки, които Израел трябва да предприеме в рамките на 30 дни, включително допускане на най-малко 350 камиона на ден в Газа, въвеждане на паузи в боевете, за да се позволи доставката на помощ, и отмяна на заповедите за евакуация на палестински цивилни, когато няма непосредствена необходимост.

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът му Камала Харис

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът му Камала Харис

КритичноБГ обръща внимание, че въпросното писмо, което уж било ултиматум към премиера на Израел Бенямин Нетаняху, е изпратено от САЩ едва 20 дни преди изборите за президент в Съединените щати, а хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа е налице от месеци. За нея алармира ООН отдавна, но тогава не беше толкова кратко времето до провеждането на ключовия вот в Америка. Демократическата партия и кандидатът им за държавен глава в лицето на Камала Харис пое немалко негативи, заради неспособността на Вашингтон да овладее ситеацията и да постигне примирие. 

Пропалестински протести заляха САЩ и целия свят. В редица университети студентите се изправиха с искане за спиране на всякаква подкрепа на Америка към Изаел. Бяха разпъвани палатки в кампусите. Протестите бяха разбити от полицейските сили в Съединените щати.

Евакуация на жители от ивицата Газа

Евакуация на жители от ивицата Газа

На 7 октомври се навърши една година от началото на една от най-кървавите войни в съвременната история на човешката цивилизация, тази на Израел срещу Хамас на територията в ивицата Газа. Тя започна след ужасяващото нападение на терористичната група, която нахлу в еврейската държава без абсолютно никаква логика, на фона на това, че Израел има една от най-силните разузнавателни служби в света в лицето на МОСАД.

Хамас избиха 1200 евреи и отвлякоха близо 250 заложници. Жестокостта им отврати света, но последвалия геноцид от страна на Израел над обикновените мирни граждани в ивицата Газа буквално го потресе! 

На 15 август стана ясно, че броят на жертвите в Газа надхвърля 40 000.

ПОВЕЧЕТО СА ЖЕНИ И ДЕЦА!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Една година в 26 мига от войната в ГАЗА НАПОЕНИ С КРЪВ!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!