Робъртс: В очакване на Големия срив. Предстои да останем без каквато и да е собственост

Пол Крейг Робъртс, американски анализатор и журналист

През 70-те години на миналия век, когато работех в Конгреса, и през 80-те години на миналия век, когато бях в изпълнителната власт, в правителството на САЩ все още имаше някакво разузнаване, като изключение правеше Федералният резерв, където никога не е имало (не се е допускало да влезе, бел. Критично) никакво разузнаване.

Днес никъде в правителството на САЩ няма и следа от разузнаване (което да следи процесите)!

Както неотдавна съобщих, около 900 000 нови работни места, които са били обявени, че са разкрити от правителството през предходната година, просто изчезнаха при ревизия. Възможно е да последва още една корекция в посока надолу.

Тези несъществуващи работни места бяха доказателството от страна на Федералния резерв за гореща, склонна към инфлация икономика, оправдаваща високите му лихвени проценти. През цялото време, докато Фед проповядваше, че е налице инфлация, той свиваше паричното предлагане – свиване, което продължава вече 2,5 години.

Това само по себе си е доказателство, че „инфлацията“ всъщност е представлявала по-високи цени, причинени от недостига, който предизвикаха безсмислените запори, заради Covid. С други думи, по-високите цени се дължаха на принудителни липси на пари, а не на инфлация. Централна банка, която е твърде глупава, за да признае това, е твърде глупава и да обоснове съществуването си.

Всеки път, когато Фед свива паричното предлагане, следва рецесия. Ако свиването е твърде голямо и продължи твърде дълго, както след борсовия срив през 1929 г., резултатът е десетилетие на депресия и висока безработица.

Сградата на Федералния резерв на САЩ

Свиването на паричното предлагане означава, че не може да се поддържа същото равнище на икономическа активност и заетост при същото равнище на цените. Или икономическата активност и заетостта намаляват, или цените се понижават. Исторически погледнато, първо спадат икономическата активност и заетостта, а след това и цените. Като цяло това означава, че печалбите намаляват.

Сега, когато на манекените във Фед им стана ясно, че са подготвили рецесия, се заговори за намаляване на лихвените проценти.

На Уолстрийт слюноотделят за възможното намаляване като за начало с половин процент. За Уолстрийт намаляването на лихвените проценти означава увеличаване на парите, а именно увеличаването на ликвидността води до повишаване на цените на акциите.

Нещата обаче могат да се объркат. Очакванията за по-ниски лихвени проценти са сигнал за започване да се строят нови жилища. Но ако е налице рецесия, кой ще купува жилища? Ако заемите на строителите са дължими преди продажбата на жилищата, строителят фалира.

В днешната Америка, завладяна от имигранти и нашественици, се появява ново съображение. Според медийни  съобщения, в сините градове банди от имигранти-нашественици завземат жилища и жилищни сгради, а скоро, ако не вече, и новопостроени жилища. Ако сте достатъчно глупави, за да живеете в син град, можете да отидете до магазина за хранителни стоки и да се върнете, за да откриете дома си окупиран от имигранти-нашественици. Полицията няма да ги отстрани. (Сини градове са тези, които са управлявани от губернатор от Демократическата партия и съответно червени са ръководените от републиканец, бел. КритичноБГ)

Ако сте достатъчно глупави, за да живеете в син град, това означава, че не можете да рискувате да отидете да пазарувате, да отидете на лекарски преглед или да вземете децата си от училището, което ги индоктринира, освен ако не наемете охранителна служба, която да обитава дома ви във ваше отсъствие.

Не можете да рискувате дома си, като отидете на почивка. Строителите ще трябва да осигурят въоръжена охрана за почти завършени къщи, апартаменти или всякакъв вид постройки.

Не, не се заблуждавам. Това е, което вече се случва.

Имайте предвид и Голямото изземване. Федералните регулатори отнемат собствеността ви върху това, в което сте инвестираи, както и върху банковите ви сметки, за да ги предадат на банката, в случай че тя изпадне във финансови затруднения или на кредиторите ви.

Това се разбира под „спасяване“ (bail-in).

За да бъдем ясни, вече нищо няма да притежаваме, ако настъпи друго финансово затруднение. Като се има предвид историята на Федералния резерв, такова затруднение е сигурно.

Дали ще бъде този път, или следващия, или по-следващия?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!