Подоляка: В Угледар от ВСУ не е останало почти нищо. 72-ра елитна бригада вече я няма

От 350 войници от елитната част са останали под 30

Юрий Подоляка

Известният руски блогър Юрий Подоляка публикува в своя канал в Телеграм, че загубите на ВСУ в падналия в ръцете на руснаците украински град Угледар са над 90%. По думите му на практика от елитната 72-ра бригада не е останало нищо. Ето и пълният текст на поста му:

Загубите на ВСУ в Угледар са повече от 90 процента. Как изглежда поражението на 72-ра механизирана бригада на ВСУ в цифри:

Угледар е освободен. През последната седмица в него (и в околностите му) са загинали много войници на ВСУ.

Но тези загуби от политическия режим в Киев беше наложено табу. Междувременно, по близките до войната канали, истината постепенно започва да изтича.

Например според един от бойците на 72-ра бригада на ВСУ след напускането на града в редиците са останали 30 души от общо 350 по щат: „От 350 души по щат за един взвод са останали до 30 души. Това е и с механиците и шофьорите. Последно в подразделението, което държеше фронтовата линия на 2-3 км, имаше около 14-18 пехотинци.“.

Украински войници се предават в плен

Украински войници се предават в плен

При това в другите подразделения на тази бригада (а и не само в нейното), които също се сражават в града, положението по негови данни е плюс-минус същото.

По късно той препостна публикация на украинскиа канал „Страна“ в който войници от 72-ра бригада на ВСУ разказват пред BBC за хаотичното отстъпление от Угледар.

„Войниците казаха, че частите им са напуснали Угледар, без да изчакат заповед за изтегляне.

Единият от двамата събеседници, картечар, каза, че през последните няколко дни украинските бойци е трябвало сами да се измъкнат пеша от Угледар.

Безпилотен самолет

Безпилотен самолет

Според втория събеседник, Роман, много от тях са били убити или ранени от руски безпилотни самолети и артилерия, докато са се опитвали да се измъкнат от руините на града, а много се водят за изчезнали.

През последните дни на септември руснаците успяват да се приближат почти до единствения останал път, свързващ Угледар с тила, село Богоявленка, от запад и гарнизонът става полуобкръжен, като руснаците използват безпилотни самолети и артилерия, за да обстрелват всичко, което се движи по този път.

„Опитахме се да се измъкнем, изпратихме евакуационни екипажи, но без успех. Загубихме няколко автомобила, решихме да спрем дотук“, казва Роман.

Когато руснаците влезли в града, украинските части започнали да се изтеглят, без да чакат заповеди.

„Когато изтеглянето не е организирано, започва хаос, това е естествено правило на войната“, каза картечарят.

Според него някои групи са били дезориентирани, тъй като са загубили радиовръзка, наложило се е да вземат бързи самостоятелни решения, а често това е било решение за отстъпление.

Роман обясни, че укрепените им позиции са били разрушени от руски бомби, снаряди и ракети и в тази ситуация оттеглянето от позициите е било неизбежно.

„Как да се биеш, когато си останал сам на позицията и всичко лети към теб? Или умираш, или се оттегляш“, обяснява Роман.

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Но излизането от почти обкръжения град, според него, е било изключително опасно: през деня подобни опити са били равносилни на самоубийствена мисия.

Украинските войници се опитвали да напуснат предимно през нощта, при това през минни полета по маркирани пътеки, за да не следват пътя към Богоявленка, който бил обстрелван.

„Доскоро автомобилите за евакуация можеха да се движат под прикритието на тъмнината с изключени фарове. Но след като руските войски достигнаха центъра на града, стана възможно да се избяга само пеша“, казва Роман.

Войниците разкритикуваха командването за това, че е отнело толкова време да даде заповед за изтегляне от града, дори когато той е бил във фактическо оперативно обкръжение и е било ясно, че няма как да бъде удържан.

„Не знам на какво се дължи: страхът на командирите пред висшето командване или заповедта на самото висше командване да се бави до последно дърпайки се да спаси кръвта на обикновените момчета. За всички нас това е непонятно“, признава картечарят.

Украинският канал в Телеграм за анализи и военни новини Мilitary Аnalytics пише, че е било налице масово дезертьорство на войници от ВСУ от Угледар:

„По време на отбраната на Угледар има случаи на масово дезертьорство в частите на ВСУ, окомплектовани с новобранци.

„От 50-те новобранци, изпратени да подсилят 72-ра бригада в Угледар, само четирима останаха на позициите, но и те дезертираха по време на първата ротация“, казва войникът Бойко.

По думите му в бригадата са постъпили мобилизирани мъже на възраст 52-56 години: 30 от тях са изпратени в тиловите части и болниците поради здравословни проблеми, а от останалите 20 – 16 са дезертирали още на втория ден. В крайна сметка са останали само 4 войници, които също са дезертирали след първата ротация.

Бойко нарича загубата на Угледар „локален срив на фронта“ и твърди, че подобна ситуация се наблюдава по цялата фронтова линия. Той също така отправя критики и иска отстраняване на военното ръководство на страната.

„Оттук нататък ще става само по-лошо. Преди март все още беше възможно да се коригира ситуацията, но днес сривът на армията е достигнал такива размери, че вече никакви мерки няма да помогнат – на фронта просто няма хора. Няма ги и няма да ги има. Да умират за прогнилия корумпиран режим „бушоните“ войници няма да умрат, а средствата за принуда, тоест военното правосъдие, „95 квартал“ (има предвид предаването, в което комик беше Зеленски) го ликвидира още през 2019 г.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!