Пламен Стойчев: Остава ли малко време до колапса на американската икономика?

Това, което се случва в световната икономика и особено в САЩ, може да се нарече минимум озадачаващо… А максимум? – Може да доведе до крах на цялата световна икономическа система.
Нека ви припомня предисторията!
През 2020 г. Федералният резерв на САЩ „напечата“ рекордно количество парични средства, които вля в икономиката. Това е графика на баланса на Федералния Резерв и показва колко е нараснал през 2020-2021 г.

Цената на такава парична инжекция беше инфлацията – при такова рязко увеличение на паричното предлагане, стойността на парите пада, т.е. една и съща стока вече се оценява на повече парични единици защото самите те се оценяват по-малко. Ето графика на инфлацията.

Вижда се колко значителен е скокът на инфлацията през 2020-2022 г. спрямо предходните 40г.
Съвременните централни банки се борят с инфлацията, като повишават лихвите в икономиката. Ето графиката.


Можете ясно да видите как Федералният резерв на САЩ повиши рязко основния лихвен процент за борба с инфлацията.
Вдигате лихвения процент и хората започват да харчат по-малко и да спестяват повече, бизнес активността намалява, но така икономиката може да бъде доведена до криза…

Има още един важен икономически закон. Когато лихвените проценти се повишават, цената на облигациите пада.

В САЩ 2020-2021 лихвеният процент беше нисък, но сега е висок.
Тези, които инвестираха в дългосрочни държавни облигации на САЩ през периода на ниски лихви, загубиха около 45%. Ето в потвърждение стойността на дългосрочните щатски облигации.

Без да знаете, можете да загубите много от облигации!
Тази пролет американските банки започнаха да се сриват точно поради тази причина.

С прости думи: Клиентът вкарва пари в банката. Банката инвестира в облигации. Облигациите губят 45% от стойността си. Клиентът идва да си вземе парите, но парите вече не стигат защото са останали с 45% по-малко.

Наложи се Федералният резерв да предприеме определени мерки, за да предотврати тази ситуация да нарасне лавинообразно.

Но тогава се сетиха, че за тази цел трябва да увеличат държавния дълг!

Когато лихвите бяха ниски, надуването на държавния дълг на безценица беше истинска панацея за управляващите. Но сега вече струва скъпо да вземеш заем. И за това имаше сериозен дебат относно увеличаването на държавния дълг. Но Байдън действа по „интересен начин“ – той отложи решението за държавния дълг за 2025 г. „Подарък“ за следващия президент! Вече остава да гадаем, дали ФЕД ще действа различно, в зависимост дали следващия президент е демократ (техен човек) или републиканец!

Сега обърнете внимание! Това е графика на разходите за обслужване на държавния дълг. През 2024 г. разходите само за лихви ще надхвърлят трилион долара!!!

(Понеже болшинството от хората не могат да си представят реално какво представляват такива цифри, ето едно любимо мое сравнение, което помага да получите някаква перспектива –

ако сте роден в първия ден на първия век от новата ера и живеете безкрайно дълго и всеки ден от тогава до ден днешен харчите по 1 милион долара, до момента няма да сте изхарчили 1 трилион долара!!!) (т.е. от  раждането на Христос, бел. Критично)

Сега този екран. Това е бюджетът на САЩ. Ако през 2024 г. ще бъде платен трилион долара за държавния дълг, тогава обслужването на държавния дълг ще стане една от ключовите позиции в бюджета, повече от разходите за здравеопазване и отбрана.

САЩ са в бюджетен капан!

Ето в какво се състои той:
– Трябва да поддържате лихвите високи, за да се справите с инфлацията
– Ако поддържате висока лихва за дълго време, ще бъде много скъпо да вземете заем
– В резултат разходите по държавния дълг ще станат огромни
– Тогава пак ще трябва да печатате пари, за да ги платите и това пак ще доведе до инфлация

Порочен кръг, не мислите ли?

Обикновено до сега всичко работеше като часовник. Високите основни лихвени проценти, евтините облигации – всичко това носи пари в хазната.

А сега вече не носят и на всичко отгоре кредитният рейтинг също е намален (https://www.fitchratings.com).

Това е диаграма на доходността на 10-годишните държавни облигации.

Blackrock (най-големият инвестиционен фонд) казва, че доходността може да надхвърли 5% (както обясних – високата доходност значи високи разходи за издателя – в случая държавата).

Изводи!
Ако пазарите повярват на Фед и влеят пари (в исторически план е било така), тогава парите ще бъдат взети отвсякъде. Тогава ще бъде възможно да се изкарат пари от нарастващите цени на облигациите и от някои други активи.
Колкото повече пазарът не вярва и това въртене в кръг продължава, толкова по-болна ще бъде дълговата система на САЩ в бъдеще.

Възможно е да наближаваме последните цикли на класическата парична политика на САЩ и светът да се изправи пред сериозни промени.

За автора: Пламен Стойчев има 18 години опит във финансови институции, включително 7 на ръководни позиции. По настоящем финансов директор в частна компания

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!