Нова мощна експлозия в петролната база във Феодосия в Крим след удара от ВСУ. ВИДЕО

От 7 октомври пожарът не е овладян

Нов мощен взрив в петролната база във Феодосия, Крим

Нова мощна експлозия в петролно депо във Феодосия в Крим след удара от ВСУ

Поредната експлозия на цистерна с гориво е станала в петролна база във Феодосия (град в Крим, където се намира най-голямата им петролна база), засилвайки пожара, който не успява да бъде потушен вече четвърти ден. Местни източници съобщават, че ситуацията в морския нефтен терминал остава изключително тежка въпреки всички усилия за потушаване на пожара, пише Avia.

Според източници от АСТРА, цитирани от изданието, атаката срещу петролната база преди няколко дни от ВСУ е извършена с две ракети АТАСМС. Това са прецизни ракети, способни да поразяват стратегически цели на значителни разстояния, което ги прави опасно оръжие за инфраструктурни обекти като петролните бази.

Съобщава се, че ракетите са повредили няколко резервоара за гориво, което е довело до масивен разлив на гориво и по-нататъшно развитие на пожара.

Нов мощен взрив в петролната база във Феодосия, Крим

Нов мощен взрив в петролната база във Феодосия, Крим

„Морски нефтен терминал“ е най-голямото нефтено депо в Крим и разрушаването му може да има сериозни последици за икономиката на региона. Експертите отбелязват, че ударите по такива съоръжения нанасят значителни щети както на инфраструктурата, така и на доставките на гориво, което създава допълнителни трудности при възстановяването на последиците от атаката.

ТАСС дава повече конкретика по темата: Изпускане на запалими материали е станало на един от терминалите на петролните депа по време на пожар във Феодосия, продължил четири дни (вече пет, новината е от късните часове снощи), съобщи ръководителят на Крим Сергей Аксенов в канала Telegram.

„Относно ситуацията във Феодосия. Във връзка с пожара е имало изпускане на запалими материали на един от терминалите. Терминалът е обграден от служители на специализираните служби, всички ръководители също са на място. Държим ситуацията под контрол, на всеки половин час получавам доклади от мястото на събитието чрез видеовръзка“ – написа Аксьонов.

Той увери, че се вземат всички мерки за отстраняване на аварията.

На свой ред съветникът на ръководителя на Крим Олег Крючков поясни, че не е необходима допълнителна евакуация на жителите от близките райони.

РБК-Украйна писа, че в нощта на 7 октомври е избухнал силен пожар на нефтения терминал във Феодосия. Впоследствие Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи за ракетен удар по нефтеното депо. Трябва да се отбележи, че рафинерията е най-голямата в Крим по отношение на претоварване на петролни продукти за нуждите на окупационните сили.

На следващия ден, 8 октомври, беше съобщено, че на територията на нефтеното депо е избухнала цистерна с бензин, след това с керосин. Мрежата показа и сателитни снимки на пожара.

Броят на хората, евакуирани заради пожар в петролна база във Феодосия, Крим е нараснал до 1129 души (данните са от вчерашния ден, т.е. е твърде вероятно да е по-голям). Това е съобщил ръководителят на администрацията на Феодосия Игор Ткаченко в канала си в Telegram, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

„Общо 1129 души са евакуирани от района на извънредната ситуация. В три пункта за временно настаняване сега се намират 129 души. Продължават дейностите по ликвидиране на обстоятелствата, предизвикали извънредна ситуация“, е съобщил Ткаченко.

Той е отбелязал, че ‘мерките за ликвидиране на извънредната ситуация от технически характер продължават. Комисията за оценка на щетите продължава работата си“.

Пожарът в петролната база възникна сутринта на 7 октомври, като Въоръжените сили на Украйна обявиха, че е извършена атака с дронове, единият от тях е паднал близо до петролното депо. Според съобщенията няма пострадали. По последни данни площта на пожара е нараснала до 2,5 хил. кв. м. В петролното депо горят три цистерни с петролни продукти. Спасителите продължават да работят на мястото“, завършва ТАСС

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!