Мъск предупреди: AI ще доведе човечеството до екзистенциална криза!

Американският милиардер Илон Мъск заяви, че шансът за унищожаване на човечеството чрез изкуствен интелект (AI) варира от 10% до 20%, но призова за продължаване на оптимизма. За това писа таблоидът Daily Mail на 19 юни.

Според публикацията бизнесменът отдавн критикува AI, заявявайки, че неконтролираното развитие може да доведе до унищожаването на човечеството.

„Склонен съм да се съглася с Джеф Хинтън – един от кръстниците на изкуствения интелект – той вярваше, че има 10-20% шанс да се случи нещо ужасно“, каза той на международния фестивал Cannes Lions.

Мъск отбеляза, че разпространението на AI може да причини масова депресия, което да доведе до рефлексии.

„Ако AI може да направи всичко, което вие можете да направите, но по-добре, какъв е смисълът да правите каквото и да било? Мисля, че ще има екзистенциална криза“, сподели той.

Въпреки това предприемачът призова хората да останат оптимисти. Той заяви, че би искал да бъде сред хората, които ще преживеят апокалипсиса, ако работата на AI излезе извън контрол.

Преди това Мъск спомена същата вероятност за смъртта на човечеството от развитието на ИИ на семинара „Големият дебат за ИИ“ на 1 април. През март той сподели мнението си, че до 2029 г. изкуственият интелект ще стане по-умен от всеки човек на Земята.

На 11 юни Мъск увери, че ще забрани използването на технологиите на Apple в своите компании, ако AI технологиите бъдат интегрирани в тях. Според него това е недопустимо нарушение на сигурността от страна на технологичния гигант.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!