Медведев: Може да има само една цел – колапсът на САЩ, унижение на Запада, включително и на Европа

Дмитрий Медведев

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изрази позиция в своя канал в Телеграм, че основната цел на Русия трябва да бъде: „колапсът на самите Съединени щати. Или – поне – създаването на пълноценен противовес на Америка, какъвто беше случаят по време на съществуването на СССР и Варшавския договор.“

В своята публикация той цитира становище на известния руски поет Фьодор Тютчев написно в далечната 1864 г., че: „…Не може да има съюз между Русия и Запада, нито заради интересите, нито заради принципите, че няма нито един интерес или стремеж на Запад, който да не заговорничи срещу Русия.“ Критично припомня, че Тутчев е руски поет, обикновено определян като третия велик представител на романтизма в Русия след Александър Пушкин и Михаил Лермонтов. В последните си години той е известен привърженик на славянофилството.

Ето и целия пост на Дмитрий Медведев в Телеграм без рудакторска намеса от страна на КритичноБГ или съкращения:

За XVI среща на върха на БРИКС

Дмитрий Медведев, зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия

Дмитрий Медведев, зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия

Запомнете: „… Не може да има съюз между Русия и Запада, нито заради интересите, нито заради принципите, че няма нито един интерес или стремеж на Запад, който да не заговорничи срещу Русия, особено срещу нейното бъдеще, и който да не се опитва да й навреди. И затова единствената политика на Русия към западните сили не е съюзът с една или друга от тези сили, а тяхното разединение, тяхното разделение. Защото само когато се отделят един от друг, те престават да бъдат враждебни към нас – от безсилие, разбира се, никога – от убеждение.“ Фьодор Иванович Тютчев, 1864 г.

Русия, САЩ

Русия в сблъсък със САЩ, илюстрация

За съжаление нищо не се е променило през последните 160 години. И задачите остават същите – максимално отслабване и унижение на Запада, включително и на Европа. Самите Съединени щати ни помагат в това. В крайна сметка тяхната цел е да доминират в Стария свят (както и в останалата част от света).

И тогава може да има само една цел – колапсът на самите Съединени щати. Или – поне – създаването на пълноценен противовес на Америка, какъвто беше случаят по време на съществуването на СССР и Варшавския договор.

 

И тук вече виждаме перспективите за нов баланс: ШОС, БРИКС, други регионални съюзи и всестранно развитие на отношенията със страните от Глобалния Юг.

В крайна сметка алтернативата на такъв баланс на силите е тотална война до пълното изтребление на човечеството.

Свят без баланс в днешните условия няма да продължи дори десетилетие. Ако Западът не осъзнае тази проста истина, с всички е свършено. И това не е ситуация, в която смъртта на едни ще означава победа на други…

По-късно заместник-председателят на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация Дмитрий Медведев коментира изказване на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю за The Wall Street Journal, че уж е е бил заплашил руския президент Владимир Путин да удари Москва. Американският политик не уточни при какви обстоятелства и кога се е състоял този разговор с руския лидер. В същото време той подчерта, че има отлични отношения с Путин, припомня сайтът Известия

„Вашингтон също може да бъде ударен в случай на атака срещу Москва“, категоричен е медведев в публикацията си.  Ето, какво пише още зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия:

„[Бившият президент на Белия дом Доналд] Тръмп се увлече. Наистина ли говореше за „удар на шибаната Москва“? Разбира се, че не“, написа Медвей в профила си в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Той добави, че Тръмп обикновено е „копринен в преговорите“.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Същевременно на 17 септември Тръмп заяви, че планира да подобри отношенията на Вашингтон с Москва и Пекин, ако спечели предстоящите президентски избори, и изрази увереност, че ще се справи успешно с това.

На 17 юли Тръмп каза също, че той и Путин са имали добри отношения и взаимодействието между Русия и Съединените щати „никога не е било застрашено от конфликт“. Той каза още, че не е привърженик на антируските санкции . В отговор на това прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков отбеляза, че Русия и САЩ са поддържали известен политически диалог по време на президентския мандат на Тръмп, но през този период Вашингтон е въвел много ограничения срещу Москва.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!