Лавров пред ООН срина със земята Израел за Газа и Ливан. Изви се опашка после да го поздравят. СНИМКА

Сергей Лавров

КритичноБГ ви представя откъси от речта на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров по време на общата политическа дискусия на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, Ню Йорк, 28 септември 2024 г.

Акценти: бомбардировките с пейджъри в Ливан са „терористичен метод“, убийството на шефа на Хизбула Насрала е „политическо убийство“, а в ивицата Газа има „масово колективно наказание на палестинците“. Позоваваме се на публикация на Аftershock:

„Няма и не може да има никакво оправдание за терористичните актове, на които израелците бяха подложени на 7 октомври 2023 г. Но всички, които все още имат чувство на състрадание, са възмутени от факта, че октомврийската трагедия се използва за

масово колективно наказание на палестинците в една безпрецедентна хуманитарна катастрофа. Убийствата на палестински цивилни граждани с американски оръжия трябва незабавно да спрат.

Трябва да се осигури доставката на хуманитарни доставки до анклава, да се организира възстановяването на инфраструктурата и най-важното – да се гарантира законното право на палестинците на самоопределение

и да им се позволи – не на думи, а на дело, „на място“ – да създадат териториално съседна и жизнеспособна държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

Взривяващ се пейджър, илюстрация

Взривяващ се пейджър, илюстрация

Безчовечното нападение срещу Ливан чрез превръщането на цивилни технологии в смъртоносни оръжия е още един „крещящ“ пример за терористични методи като средство за постигане на политически цели.

Това престъпление трябва да бъде разследвано незабавно. Но още сега не можем да пренебрегнем многобройните публикации в медиите, включително в Европа и САЩ, които свидетелстват за участието на Вашингтон и най-малкото за неговата информираност за подготовката на терористичната атака.

Методите на политическо убийство, които станаха почти обичайни, както се случи отново вчера в Бейрут [Изявление на руското външно министерство във връзка с убийството на генералния секретар на Хизбула Х. Насрала: „Остро осъждаме поредното политическо убийство, извършено от Израел“], са изключително обезпокоителни.

В изказването си пред пресата след седмицата на високо равнище на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН Лавров говори и за „политическите убийства“ на Хания и Насрала, пише Аftershock:

„Не смятам, че това е правилният начин. Убеден съм, че е необходимо да се спре кръвопролитието и да се изоставят терористичните методи за уреждане на политически сметки“, заяви руският външен министър.

Исмаил Хания, бивш лидер на Хамас

Исмаил Хания, бивш лидер на Хамас, убит в Иран

Лавров от трибуната на ООН обяви и безсмислието на война с ядрена сила

Министърът обърна внимание, че е обявена целта за нанасяне на стратегическо поражение на Русия. В същото време той подчерта, че идеята за „борба до победа“ с ядрена сила е безсмислена.

Лавров отбеляза, че западните страни „не крият плановете си“, надявайки се да победят Русия в ръцете на Украйна. Искат да въвлекат и Европа в тази луда авантюра, посочи шефът на руското външно министерство.

Сармат, ядрено оръжие на Русия

Сармат, ядрена ракета на Русия

В същото време Лавров посочи, че Москва не изгражда своя ядрен арсенал, ръководейки се от максималните нива, установени от Договора за стратегически настъпателни оръжия (СТАРТ). Русия спря участието си в договора, но възнамерява да спазва нивата и да обменя определени видове информация със Съединените щати. „Поне засега това споразумение е в сила“, каза Лавров, отговаряйки на въпрос на „Комерсант“ след речта му пред ООН.

След речта на министъра на външните работи на Русия в кулоарите на ООН се изви опашка на политици от целия свят, които искаха да се ръкуват с него и да го поздравят.

Опашка от делегати, които чакат да поздравят министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров

Опашка от делегати, които чакат да поздравят министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров

Ирландският журналист Чей Боуз написа в своя профил в Х, бившата социална мрежа Х, че това е сериозен показател, че Руската федерация не е изолирана, както твърди Западът.

Ето какво написа точно той:

 

 

„Делегати и дипломати от цял свят се наредиха на опашка, за да стиснат ръката на Сергей Лавров след речта му в ООН.

„Изолирана Русия“

Още една фантазия на отслабената западна хегемония.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!