Куба потъна в мрак. Цялата енергийна мрежа се срина. САЩ отричат да имат вина

Енергийната система на Куба се срина. Страната потъна в мрак

Куба потъна в мрак. Цялата енергийна мрежа се срина. САЩ отричат да имат вина

Националната енергийна мрежа на Куба се срина в петък, оставяйки цялото население от 10 милиона души в абсолютно цялата страна без електричество и подчертавайки несигурното състояние на инфраструктурата и икономиката на държавата, пише Ройтерс.

Възстановяването на услугата е в ход, но дългосрочните предизвикателства ще останат.

Електрическата мрежа на Куба и електроцентралите, работещи с петрол, са остарели и се рушат, построени са преди десетилетия и почти не се поддържат. И тъй като Куба произвежда много малко собствено изкопаемо гориво – с ограничен капацитет за рафиниране – тя зависи почти изцяло от вноса, за да осигури адекватно производство.

Дългогодишният ѝ съюзник в лицето на Венецуела намали доставките на гориво за Куба наполовина тази година, тъй като се бори да осигури доставки у дома. Съюзниците Русия и Мексико също намалиха износа за Куба, принуждавайки затрудненото правителство да търси далеч по-скъпо гориво на спот пазара.

Електропроводи

Електропроводи

Ситуацията достигна връхната си точка в петък, когато най-голямата електроцентрала в Куба се повреди, присъединявайки се към няколко по-малки централи, които вече са изключени. Лошото време също беше спряло пристигането на гориво от кораби-цистерни в морето, спирайки електроцентралите на острова. Комбинацията от няколко лоши обстоятелства доведе до там цялата мрежа да се срине.

Куба отдавна обвинява търговското ембарго на САЩ от епохата на Студената война, както и по-скорошните санкции от бившия президент Доналд Тръмп за проблемите си с електроенергията, твърдения, повторени от кубинския президент Мигел Диас-Канел в четвъртък.

Съединените щати отричат ​​каквато и да е роля в скорошния колапс на мрежата.

Санкциите на САЩ обаче усложняват финансирането на покупките на гориво и резервни части за Куба. Те също възпрепятстват сключването на договори с компании, опериращи с петролни танкери, принуждавайки Куба и Венецуела да разчитат на собствения си остарял флот за транспортиране.

Но правителството на Куба също призна собствените си пропуски. Широката корупция, бюрокрацията и огромната неефективност поставиха държавната икономика на колене, оставяйки правителството без излишни средства за актуализиране на електрическата си мрежа.

КАК РЕАГИРАТ КУБИНЦИТЕ?

Кубинците често остават без електричество, а от там и без вода, защото напорните помпи спират

Кубинците често остават без електричество, а от там и без вода, защото напорните помпи спират

Животът в Куба стана изключително труден. Милиони страдат ежедневно от липсата на електричество в знойния карибски климат. Стотици хиляди кубинци в момента са без вода, отчасти поради прекъсване на електрозахранването, което парализира водоснабдяването и инфраструктурата. Честото спиране на водата води до рязко нарастващи нива на заболявания, пренасяни от комари.

Огромният и нарастващ недостиг на храна, гориво и лекарства също усложнява живота на острова, допълва Ройтерс. Месеци подред на ежедневно спиране на тока в продължение на дълги часове са унищожили ценните запаси от замразени храни, поставяйки мнозинството от населението във все по-несигурни ситуации.

При правителство, което не толерира протестите, мнозина емигрират, което допринася за рекордно масово изселване от острова от 2020 г. насам.

КАКВИ РЕШЕНИЯ ПРЕДЛОЖИ КУБИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО?

Петролен танкерПравителството на Куба заяви, че е започнало да инвестира в производството на електроенергия и по-конкретно в инсталиране на паркове от слънчеви панели, заради това, че островът се радва на много и дълги слънчеви дни. То също така инвестира в производството на повече суров петрол в страната.

Държавните медии тази седмица съобщиха, че 26 слънчеви централи са в процес на изграждане в цялата страна, с цел нова инсталирана мощност от 1000 мегавата, или около една трета от съществуващото търсене. Те ще са готови до две години. Друг подобен проект от 1000 мегавата трябва да бъде завършен до 2031 г.

Икономическата криза, недостигът на гориво и недостигът на финансиране забавиха напредъка, принуждавайки правителството да продължи да разчита на своите остарели електроцентрали в краткосрочен план.

СЛУЧВАЛ ЛИ СЕ Е КОЛАПС НА МРЕЖАТА ОТ ТОЗИ МАЩАБ И ПРЕДИ?

Да, след преминаването на урагана Иън през септември 2022 г. мрежата на Куба се срина, оставяйки цялата страна без електричество за няколко дни.

В крайна сметка властите възстановиха услугата, но не и преди да избухнат протести в различни градове на острова, включително Хавана.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!