Кремъл за новия опит за покушение срещу Тръмп: „Не е наша работа!“ Киев гробовно мълчи!

Зеленски не е коментирал и с една дума скандала!

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин и съответно на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен от основните медии в страната на брифинг да коментира опита за ново покушение срещу кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ

В отговора си той категорично заяви, че Кремъл следи ситуацията, но това не касае пряко Русия. Песков само отбелязва, че в момента предизборната надпревара отвъд океана е изключително напрегната между двамата кандидати за поста в Белия дом в лицето на Тръмп и Камала Харис, издигната от Демократическата партия. По думите му, дори може да се говори за изостряне на кампанията:

„Това всъщност не е наша работа. Ние, разбира се, следим внимателно информацията, която идва от Съединените щати; виждаме колко напрегната е ситуацията, включително между политическите съперници. Политическата борба се изостря, използват се най-различни методи“.

Дмитрий Песков отново е подчертал, че Русия не се намесва в изборния процес ва САЩ.

Медиите са поискали от прессекретаря на Владимир Путин да коментира и връзките на Райън Рут с Украйна, на което Песков е отговорил лаконично, че американските разузнавателни служби трябва да помислят по този въпрос.

Същевременно обаче той е коментирал подкрепата на САЩ към Украйна в условията на войната, като това по думите му е била: Игра с огъня.

Прави впечатление, че Песков е опитвал максимално да избегне всякаква категоричност по подготвяното, но неслучило се покушение срещу Доналд Тръмп. Вероятната причина за това е, че всяка конкретика може да бъде изтълкувана от САЩ като поредна намеса в изборите им.

Критично припомня, че преди близо две седмици руският президент Владимир Путин на шега заяви, че Русия би предпочела Камала Харис да спечели изборите, защото нейният заразителен смях показвал, че тя си върши работата, а същевременно Доналд Тръмп бил наложил в предния мандат много санкции на страната му.

Думите на Путин отприщиха лавина от критики от страна на САЩ. Белият дом го призова да спре да се меси в изборния процес.

Републиканците обвиниха демократите, че са русофили, щом президентът на Русия предпочита Харис. Тръмп обясни, че не знае дали да е обиден на руския държавен глава, че предпочита съперницата му, и пр. В американските медии седмица след това се надпреварваха да коментират руската дълга ръка в предстоящите избори, която има за цел да манипулира резултата.

И тъкмо беше на ръба  ситуацията да се успокои и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че не виждала нищо заразително в смеха на Харис и поясни, е на нея ѝ действа потискащо.

На всичкото отгоре предположи, че Путин е имал предвид точно това. Веднага след изказването на Мария Захарова в САЩ отново ескалираха страстите до червено. Анализатори се надпреварваха да обясняват, че Москва всячески се опитва да манипулира общественото мнение и резултата от гласуването.

За разлика от прессекретаря на Путин в лицето на Дмитрий Песков, зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев публикува кратък пост в социалната мрежа Х, в който попита, как би реагирала властта ва САЩ, ако се окаже, че потенциалният стрелец срещу Доналд Тръмп е вербуван от Киев.

КритичноБГ обръща внимание и на още една любопитна подробност, че до този момент киевската власт не е коментирала факта, че арестуваният Райън Рут, за който се подозира, че е искал да застреля Доналд Тръмп, е изявен поклоник и привърженик на Украйна и на националистическия батальон „Азов“.

Не само това, президентът на страната с изтекъл мандат, който всеки ден се включва с видеокоментар поне веднъж по актуални събития, основно за хода на страната му или да иска още и още оръжия от Запада, не е споменал до този момент дори с една дума скандала, който е отразен в целия свят.

Същевременно, наша проверка показа, че украинските медии са отразили неслучилия се опит за покушение срещу кандидата за държавен глава на САЩ доста напоително, т.е. не може да се твърди, че Зеленски е неинформиран.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!