Кардамски за БРИКС: Путин показа, че няма да се поддаде на западен натиск. Бъдещето е за Изтока и Юга. Западът остава в миналото. ВИДЕО

Кардамски и Петрушев

Кардамски при Петрушев за БРИКС: Путин показа, че няма да се поддаде на западен натиск. Бъдещето е за Изтока и Юга. Западът остава в миналото

По отношение на срещата на БРИКС в Казан имаше две очаквания от страна на световната общественост. Първото основателно, а второто – не. Първото очакване бе, че БРИКС ще създаде нова финансова разплащателна система за търговски взаимоотношения, която да е подобна на доларовата SWIFТ. Тя не се случи. Второто очакване, което не беше основателно, че БРИКС ще приеме нови членове. И това не се случи.

Си Дзинпин, Путин и Моди

Кардамски: БРИКС постави основите на новия световен ред. Системата на БРИКС, като контрапункт на SWIFТ не беше създадена, защото съюза обяви, че няма за цел да е срещу долара, а да е от недоларови страни

Причината е, че има твърде много вече кандидати, говори се за над 30 страни и се налага да се изчистят критериите по прием. Това обясни и президента на Русия Владимир Путин на заключителната пресконференция на Съюза. На следващата среща на върха в Бразилия ще стане ясно и как ще изглежда новата финансова разплащателна система и какви ще са критериите по приемане на нови страни в БРИКС. Това каза в предаването на Мартин Петрушев в YouTube „Рационална съпротива“ геополитическият анализатор Валентин Кардамски.

долар

Кардамски: Необявяването на новата финансова разплащателна система на БРИКС не даде повод на Запада да обяви едва ли не война на страните от Съюза

БРИКС постави основите на новия световен ред. Системата на БРИКС, като контрапункт на SWIFТ не беше създадена, защото съюза обяви, че няма за цел да е срещу долара, а да е от недоларови страни. Известният макроикономист Михаил Хазин изрази това становище и аз напълно го приемам. Бих добавил, че Русия с останалите членове на БРИКС и кандидатите да влязат в Съюза, сред които и Натовската Турция демонстрираха следната политика – изчакваме доларът сам да отслабне.

Владимир Путин и Сергей Лавров

Кардамски: Путин се обърна към останалите страни да продължават стокообмена на собствените си валути, което по същество изключва долара. Това не е обявяване на дедоларизация, но постига същия ефект

Путин се обърна към останалите страни да продължават стокообмена на собствените си валути, което по същество изключва долара. Това не е обявяване на дедоларизация, но постига същия ефект. Необявяването на новата финансова разплащателна система на БРИКС не даде повод на Запада да обяви едва ли не война на страните от Съюза, каза Кардамски.

Най-големият страх на политиците от Запада и най-вече от САЩ, в това число и на кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп е от задаващата се световна дедоларизация. Той дори заплаши да накаже страните, които се откажат от долара със съответни мерки – високи мита за внос на стоки. С решението за отлагане на нова разплащателна система, страните от БРИКС показаха ясно на САЩ – ние не сме за дедоларизация, но продължаваме напред без долара, добави Кардамски.

Кирил Стрелников: Западът от глупост и злоба направи на Путин безценен подарък

Кардамски: Бъдещето занапред е към потъване Запада, а на Изтока и Глобалния Юг е към устойчиво развитие.

Кардамски подчерта ключовата реплика на руския президент Владимир Путин, че бъдещето е на мнозинството, т.е. на страните от БРИКС. „Страните, които са в Съюза в момента представляват 40% от населението на света. Тези от Г-7 са от около 10% от световното население. Да, има страни в БРИКС, които са с по-нисък БВП в момента и стандарт на живот, но това е в резултат от неоколониализма на който бяха подложени от Запада.

И сега страните от БРИКС доминират пред Г-7 по енергийни ресурси. А всяка една индустрия и икономика се нуждае от енергоресурси. Тогава, къде е бъдещето? На Запад или на Изток и към Глобалния Юг? В БРИКС или в Г-7?

Самодоволството на Запада, че е икономически развит и е негово бъдещето го тика към тъмни векове. Потъването, както и предния път, ще започне постепенно, но ще е задълго. Западът изпада не защото няма възможност за икономическо развитие, а защото в огромна степен се е насадило в него самодоволството, че е над останалите, както и се е установила глупостта в политическата му върхушка.

И при предните тъмни векове Изтокът не е бил засегнат от упадък и безпросветност.

Бъдещето занапред на Запада е към потъване, на Изтока и Глобалния Юг е към устойчиво развитие. На членовете от БРИКС не се налагат рестриктивни мерки и санкции, а са на принципа на равнопоставеност.

Още един сигнал и то важен дойде от БРИКС с присъствието на Генералния секретар на ООН Антониу Гетуриш. … 

Цялото интервю можете да видите във видеото:

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!