Какво ще се промени, ако Тръмп бъде избран за президент на САЩ: новата картина в международен план

Тръмп

Какво ще се промени, ако Тръмп бъде избран за президент на САЩ: новата картина в международен план

Изборите на 5 ноември в САЩ и човекът, който се очаква да заеме президентското място, ще засегнат не само американския континент, но и цялата планета. Всички погледи са насочени към преизбирането на Зоналд Тръмп, тъй като Камала Харис не показа до този момент, че може да предложи нещо различно от администрацията на Джо Байдън. Това пише в свой кратък анализ сатът Pronews.

Новият мандат, ако републиканецът отново го спечели, ще има за първи външен проблем украинския въпрос, където ще цели да завърши военния конфликт през 2025 г., а за втори проблем – дълбоката реформа на вътрешна система, която го доведе до изборно поражение през 2020 г. и войната, която му е обявена и до днес. Първият основният фронт ще са му са социалните медии и тяхното политизиране към неова страна. КритичноБГ обръща внимание, че подредбата на следващите точки не е непременно най-точната и е сериозно оспорима. Но в някои отношения се съгласяваме:

1. Завръщането на Тръмп на президентския пост би означавало началото на челния му сблъсък със собствениците на социалните медии и срещу онези, които го обвиниха за събитията на Капитолийския хълм през януари 2021 г. по незаконен начин.

Фейсбук

Под прицела на Тръмп ще попаднат Фейсбук и дъщерната му компания Инстаграм

2. Под прицела му ще попаднат Фейсбук и дъщерната му компания Инстаграм заедно с китайската Tik-Tok (тук той може да отиде дори по-далеч от  Байдън и да я премахне изцяло в САЩ), докато Х, т.е. бивщето ѝ име Twitter промени собствеността си след като премина в Ръцете на Илон Мъск и надали ще има някакви проблеми занапред.  Освен това се очаква и мъск да влезе в администрацията на Тръмп, както сам обяви собственикът и на Тесла, че бил готов да служи на държавата след поканата на републиканеца. КритичноБГ не изключва и сериозни сътресения в медийния пазар в САЩ, а после и в Европа, който е почти на 100% под контрола на Демократическата партия в Америка.

3.Всъщност с Русия всички фронтове ще бъдат затворени, тъй като основният „враг“ (но в търговския смисъл на думата) за Тръмп е Китай, на който ще бъдат наложени безпрецедентни мита, за да се спаси американската икономика и индустрия от упадъка, в който е изпаднала.

Това означава 200% мита върху електромобилите и 60% върху всеки продукт. Това верояно ще са първите действия, които  Тръмп ще предприеме през втория си мандат, пише Pronews.

Но и другият търговски „враг“ на САЩ, а именно ЕС, също ще се сблъска с въвеждането на 20% мита върху продуктите, които иска да внася на американския пазар.

Виктор Орбан и Доналд Тръмп

Републиканецът няма да признае никаква политическа власт на Урсула фон дер Лайен и нейните плюсове и ще говори директно с държавите, които особено тези, които са и членове на НАТО. Те ще могат да чуят „особената тежест“ на САЩ.

4.Но Брюксел ще види и още един „войнствен“ ход на Доналнд Тръмп по отношение на политическата част, при който правомощията, които според него Еврокомисията има. Президентът на САЩ просто ще ги подмине! Тръмп е известен с непоколебимият си нрав и няма да се замисли. Републиканецът няма да признае никаква политическа власт на Урсула фон дер Лайен и нейните плюсове и ще говори директно с държавите, които особено тези, които са и членове на НАТО. Те ще могат да чуят „особената тежест“ на САЩ.

Това не означава, че няма да има лидери на държави, които няма да получат преференциално отношение, като Орбан от Унгария, Мелони от Италия и Франция, ако при политическа промяна начело застане Льо Пен или нейният наследник.

5. На ниво Турция не може да се скрие фактът, че има „химия“ между Тръмп и Ердоган, но това изглежда няма да се отрази на гръцко-турските отношения, защото американският президент е просто „търговец“ и затова не иска размирици в нито един регион.

6. В геополитиката със Северна Корея и Русия отношенията може да са добри, но с Китай ще има големи сътресения, но това не означава, че ще има военно участие, дори и по въпроса за Тайван.

криза

Тръмп иска да се възползва от лошата икономическа ситуация, донесена от администрацията на Байдън

7. И накрая, що се отнася до вътрешната икономика, в допълнение към това, което споменахме по-горе за поведението с другите държави, Тръмп иска да се възползва от лошата икономическа ситуация, донесена от администрацията на Байдън, и тук трябва да отбележим, че тя ще бъде най-голямата причина за поражението на Харис, ако той бъде победена, защото войните, в които участва американското правителство, доведоха до инфлация, а инфлацията означава и разпад на средната класа.

Някои от служителите на САЩ неправилно прецениха, че с Русия санкциите ще ги извадят от бизнеса, но това се отрази на американското общество.

И тъй като анализът на сайта е доста общ, Критично припомня основните точки от самата програма на Тръмп, които дават значително по-ясна представа, какво планира да свърши:

Републиканската партия на САЩ с кандидат за президент Доналд Тръмп и вицепрезидент Джей ди Ванс публикува политическите ангажименти, които си поставя да изпълни, ако двамата спечелят предстоящите избори в началото на ноември.

В преамбюла на впечатляващата платформата, републиканците пишат: „Историята на нашата нация е пълна с разказите за смели мъже и жени, които са дали всичко, за да изградят Америка в най-великата нация в историята на света. Поколения американски патриоти са призовали американския дух на сила, решителност и любов към страната, за да преодолеят привидно непреодолими предизвикателства. Американският народ е доказвал отново и отново, че може да премине през всяко препятствие и през всяка изправена срещу него сила.

Подобно на героите, които изградиха и защитиха тази нация преди нас, ние никога няма да се предадем. Ще възстановим нашата нация от, от и за хората. Ние ще направим Америка велика отново.

Ние ще бъдем нация, основана на истината, справедливостта и здравия разум.

Здравият разум ни казва ясно, по думите на президента Тръмп, че „Ако нямаме граница, нямаме и държава“.

Следват 20 точки, които представляват обещанията на Републиканската партия към народа на САЩ, които кандидатпрезидентската им двойка Тръмп/Ванс се ангажира да изпълни:   

1. Затваряне на границата и спиране на мигрантското нашествие

2. Извършване на най-мащабната депортация в историята на САЩ
3. Край на инфлацията, за да стане Америка достъпна за своя народ
4. Превръщане на САЩ в най-големия производител на енергия в света

5. Спиране на износа на производство от САЩ и превръщането им в производствена суперсила

6. Намаляване на данъците на работещите
7. Зачитане на Конституцията, законите, основните права, включително свободата на словото, на религията и пр.

8. Предотвратяване избухването на Трета световна война, възстановяване на мира в Европа и Близкия Изток. Изграждане на Железен купол над Америка, произведен в страната.

Тръмп и Джей си Ванс

Тръмп залага на предотвратяване избухването на Трета световна война, възстановяване на мира в Европа и Близкия Изток. Изграждане на Железен купол над Америка, произведен в страната.

9. Спиране на използването на правителствените служби като оръжие срещу американския народ
10. Спиране на епидемията от мигрантска престъпност, унищожаване на чуждите наркокартели, затвор за бандитите.
11. Възстановяване на реда в градовете, за да станат отново безопасни, чисти и красиви
12. Модернизиране на армията, за да стане без съмнение най-силната и мощната в света.
13. Запазване на долара като световна резервна валута
14. Защита на социалното и медицинското осигуряване без промени на възрастта за пенсиониране.
15. Отмяна на обременяващи условия и регулации свързани с електромобилите

16. Прекратяване на федералното финансиране на всички училища, които налагат крайна расова теория, радикална джендър идеология и друго неподходящо расово, сексуално или политическо съдържание (спирането на държавното финансиране на тези програми на практика ще прекрати джендър идеологията и кенсъл културата в американските училища, бел. Критично)

17. Недопускане на мъже в женските спортове
18. Депортиране на радикали, които подкрепят Хамас, връщане на реда и безопасността в колежите и университетите
19. Сигурност на изборите, гласуване в един ден, идентификация на избирателите, хартиени бюлетини и доказателство за гражданство
20 Обединяване на страната и извеждането ѝ до нови рекорди и успехи

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!