Иран: Имаме тайни оръжия, които превъзхождат ядрените!

Ядрен взрив

Иран твърди, че притежава тайни оръжия, които превъзхождат ядрените

Бившият секретар на Комисията по развитие и въоръжение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) бригаден генерал Ебрахим Ростами направи изявление, което предизвика широк резонанс в международните кръгове.

Според него Иран има секретни оръжия, които са значително по-мощни от ядрените. Генералът заяви това в интервю за иранска телевизия, коментирайки зачестилите заплахи от Израел за възможни атаки на иранска територия.

Ирански свръхзвукови ракети

Ирански свръхзвукови ракети

Ростами отбеляза, че тези оръжия се пазят в най-строга тайна и информацията за тях е част от стратегическия резерв на страната. Изявлението беше направено на фона на активните дискусии в Иран за преразглеждане на военната му доктрина, по-специално в неядрената сфера. Според генерала наличието на такива оръжия позволява на Иран да не зависи от ядрените технологии, за да гарантира своята отбранителна способност и защита от външни заплахи.

Точните думи на генерал Ибрахим Ростами са:

„Ливанската Хизбула, иракската Хизбула и йеменската Ансарула – това сме ние. – Информирам ви, че Иран има по-мощно оръжие от ядрена бомба. -ОАЕ и Западът разбират ли все още как бяха атакувани петролните танкери в Оманско море и пристанището Фуджейра?! – Имаме достатъчно уран, за да произведем ядрена бомба. – Ние също сме на прага на разработването на ядрени оръжия“, казва ген. Ростами.

Тези изявления идват в контекста на нарастващото напрежение между Иран и Израел, както и на дискусии в международната общност за възможността за военен конфликт. През последните седмици израелски официални лица многократно изразиха готовност да нанесат удари по ирански цели, ако смятат, че заплахата от Иран за тяхната национална сигурност нараства.

Той добави още, че в момента около 20 държави проявяват интерес към закупуването на ирански дронове Shahed-136. Това не е свързано с конфликта между Русия и Украйна. Китай също е една от заинтересованите държави и е поискал 15 000 от тези дронове поради техните уникални характеристики.

Междувременно бригаден генерал Ебрахим Ростами, потвърди готовността на страната си да удари израелския ядрен реактор Димона и предупреди, че Техеран има изненада, „която е по-значима от ядрените оръжия“ по отношение на важността си.

Мiddleeast Мonitor потвърди думите на ген. Ростами, че: „IRGC проведе военни учения, симулиращи насочване към реактора Димона в Израел“, във вторник.

„Иран има голяма изненада, която е по-важна от ядрените оръжия, и ние ще запазим тази изненада скрита, докато не настъпи нулата.“

Иранска ракета

Иранска ракета в момент на изстрелването ѝ

Говорителят на иранското правителство обаче Фатеме Мохаджерани повтори за пореден път, че Техеран отхвърля всяка война в региона и всяка регионална ескалация. Мохаджерани подчерта, че Иран „не се отказва от своите национални интереси… [и че] неотдавнашният отговор на Иран в Израел беше малка част от военната и ракетната мощ на Иран.“

Тя каза още, че Иран е готов да повтори по-големи и по-мащабни атаки в подходящото време и място. „Това ще бъде без колебание или снизходителност, а не просто реакция.“

Иранската страна не смята разполагането на американската система PRO THAAD в Израел за „проблем“, заяви от своя страна иранският министър на отбраната генерал Азиз Насирзаде и добави, че не за първи път се поставя въпросът за разполагането на противоракетна система THAAD. Това е елемент на психологическа война, добави той.

Вчера стана ясно, че израелските власти са финализирали изготвянето на план за ответните мерки, които биха искали да предприемат срещу Иран след ракетната атака на 1 октомври, съобщи американският новинарски канал CNN, като се позовава на източник.

„Израелският план за отговор на иранската атака на 1 октомври е готов“, обяви пред CNN събеседник, „запознат с темата“.

Източникът обаче не разкрива подробности за плана.

Междувременно иранският външен министър Абас Аракчи заяви пред генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че Техеран ще даде решителен отговор на враждебните действия на Израел, предава Интерфакс. „Иран, като полага всички усилия да защити мира и сигурността в региона, е напълно подготвен за значителен отговор, който ще накара онези, които предприемат някакви авантюри, да съжаляват“, се казва в изявление на Аракчи.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!