Израел, предупреди хусите „стойте настрана“! Помля им пристанището. В Бейрут пак бомба по новото ръководство на Хизбула

Израелски удар по пристанището в Ходейда, Йемен

Израел удари пристанище в Йемен, предупреди хусите „да стоят настрана“. В Бейрут избухна бомба в сграда с новото ръководство на Хизбула

В Бейрут избухна взрив в сграда, където по предварителни данни е имало членове на шиитската групировка Хизбула. Експлозия е избухнала на петия етаж на една от сградите, като е унищожила напълно етажа. Инцидентът се случи на фона на ликвидирането на предишното командване на групата, повдигайки въпроси дали в сградата има нови лидери на Хизбула.

Според източници на Avia.pro по време на експлозията в сградата действително е имало членове на Хизбула. Няма обаче потвърждение, че сред тях има нови лидери на организацията.

Случилото се в Бейрут се превърна в нов обрат в напрегнатата ситуация около Хизбула след поредица от атаки срещу нейните лидери. Да припомним, че през последните седмици Израел проведе активни операции срещу военно-политическите цели на групировката в Ливан, включително ликвидирането на нейния лидер Хасан Насрала. Унищожаването на старото командване остави организацията със задачата да формира ново ръководство, а информацията за експлозията в централата поражда подозрения, че това може да е част от продължаващата кампания срещу Хизбула.

Към момента на публикацията няма официални коментари от представители на Хизбула или ливанските власти.

Израелските военни от ЦАХАЛ публикуваха видео, на което показват убитите военни ръководители на Хизбула като падащо домино. Последните му плочки са празни, а в края на видеото питат – кой ще е следващият?

Междувременно вчера израелската армия атакува бунтовните хуси в йеменското пристанище Ходейда в неделя, каза министърът на отбраната на Израел, отбелязвайки последната атака от поредица настъпателни израелски операции. Това пише The ​​National.

Карта на пътя на ракетата изстреляна от йеменските хуси по Израел

Карта на пътя на ракетата изстреляна от йеменските хуси по Израел

Ударът срещу пристанището на Червено море идва, докато Израел продължава да бомбардира Ливан и, според анализатори, вероятно ще бъде послание към хусите да „стоят настрана“.

„Израел се опитва да каже: нито един удар (по Израел от вас) няма да ви бъде безплатен. Това (войната на Израел в Газа и атаките спещу Хизбула) няма нищо общо с вас“, каза Дейвид Маковски, директор на проекта Корет за арабско-израелските отношения във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Израелската армия заяви, че е ударила хусите в Рас Иса и Ходейда, където сред целите са били електроцентрала и нефтена инфраструктура.

„Проследих удара срещу терористичната организация Хути“, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант. „Нашето послание е ясно: никое място не е твърде далеч за нас.“

Ударите идват, след като подкрепяните от Иран бунтовни хуси изстреляха балистична ракета по централен Израел в събота. Той беше прихванат и шрапнел падна близо до Йерусалим.

Най-малко осем души са били ранени при ударите в Йемен, съобщиха медицински източници пред The ​​National.

Хусите многократно са стреляли по международни кораби, плаващи в Червено море, в това, което според тях е проява на солидарност с палестинците в Газа при израелската военна кампания след нападението на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, когато 1200 израелци бяха убити и 240 отведени като заложници.

Около 41 600 палестинци са били убити в Газа от тогава до днес. Сред тях са много жени и деца.

Хусите многократно са стреляли по кораби, плаващи в Червено море в знак на солидарност с палестинците в Газа заради военната кампания на Израел. Тези атаки причиниха сериозни смущения по един от най-важните международни морски маршрути. 

Бунтовническата група е нападнала над 80 кораба от октомври насам. Няколко бяха потопени и членове на екипажа бяха убити при атаките, пише изданието.

САЩ удариха няколко цели на хусите в опит да възпрат действията им в Червено море.

Вицепрезидентът на Йемен Айдарус Ал Зубайди каза пред The ​​National миналата седмица, че стратегията на САЩ за възпиране не работи.

„Засега не смятаме, че това е имало голям ефект върху хусите“, каза той.

Йеменски хуси

Йеменски хуси

Ал Зубайди служи изпълнява функциите на вицепрезидент на Президентския лидерски съвет на Йемен и ръководител на Южния преходен съвет.

Той добави, че ситуацията изисква по-големи, по-координирани международни усилия за възпиране на бунтовническата група, която контролира столицата на Йемен, Сана и голяма част от страната.

„Ако искаме да имаме незабавен ефект или истинско възпиране на хусите, това трябва да бъде съвместен подход – местен подход, съчетан с регионален и международен подход“, категоричен беше той. 

По този повод известният ирландски журналист чей Боуз коментира в своя профил в Х, бившата социална мрежа Туитър:

Израел бомбардира Йемен. Израел бомбардира Ливан. Израел бомбардира Газа. Преди това Израел е бомбардирал Иран, Египет, Сирия и Йордания. Израел има ядрени оръжия, но съюзниците му отказват да признаят тази реалност. Така че, ако тези страни се обединят, за да отвърнат на удара…

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!