Израел обяви военна операция в Ливан и поиска евакуация на южни квартали на Бейрут, за да ги атакува. САЩ одобриха

Al Jazeera и Al-Mayadeen

Сухопътни части на израелската армия

Израел обяви военна операция в Ливан и поиска евакуация на южни квартали на Бейрут, за да ги атакува. САЩ одобриха операцията им и предупредиха Иран да не се намесва!

В полунощ израелската армия IDF – ЦАХАЛ обяви началото на сухопътна операция в Южен Ливан, заявявайки, че „нейните етапи са одобрени и се изпълняват в съответствие с решението на политическото ниво“. Това пише арабското издание Al-Mayadeen, като се позова на публикации на армията в Х, бившаата социална мрежа Туитър.

Съобщението на израелската армия в Туитър гласи: 

Войници на ЦАХАЛ, Израел

Войници на ЦАХАЛ, Израел

„В съответствие с решението на политическия ешелон преди няколко часа IDF започна ограничени, локализирани и целенасочени наземни нападения, базирани на прецизни разузнавателни данни срещу терористични цели и инфраструктура на Хизбула в Южен Ливан. Тези цели са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел.

IDF действа съгласно методичен план, определен от Генералния щаб и Северното командване, за който войниците на IDF са обучени и подготвени през последните месеци. Израелските военновъздушни сили и артилерията на ЦАХАЛ подкрепят сухопътните сили с точни удари по военни цели в района.

Тези операции бяха одобрени и проведени в съответствие с решението на политическия ешелон. Операция „Северни стрели“ ще продължи според оценката на ситуацията и успоредно с бойните действия в Газа и на други арени. IDF продължава да действа за постигане на целите на войната и прави всичко необходимо, за да защити гражданите на Израел и да върне гражданите на Северен Израел по домовете им.

Кореспондентът на Al-Mayadeen в Ливан потвърди, че ливанската армия се е разположила отново в района южно от Литани.

Според медията израелската армия е получила „качествени удари от Ислямска съпротива в Ливан, които бяха насочени към нейните движения по ливанско-палестинската граница.“

Бойци от Хизбула

Бойци от Хизбула

В полунощ от понеделник на вторник, муджахидините от Ислямска съпротива са атакували с артилерийски снаряди група израелски войници при входа на селището Щула, като потвърждават, че са постигнали преки попадения върху войсковите формирования.

Израелският уебсайт Walla потвърди изстрелването на ракети към Маскаф Амир в Галилея.

Израелският вестник „Маарив“ съобщи, че 35 ракети са били изстреляни от Ливан към северната част на страната в рамките на 40 минути след полунощ тази вечер, завършва Al-Mayadeen

КритичноБГ припомня, че вчера заместник-генералният секретар на Хизбула шейх Наим Касем заяви в понеделник, че Хизбула „ще се изправи пред всякаква възможност, ако израелците навлязат по суша“, и добави: „Готови сме да влезем в сухопътен сблъсък с врага, ако той реши да влезе“.

Катарската телевизия Al Jazeera също предава репортажи през минути, но извън Израел, тъй като бе забранена от израелското правителство.

„Единственото официално изявление, с което разполагаме в момента, е изявлението на армията, в което се обявява началото на това, което според тях е ограничена и целенасочена сухопътна операция, насочена към ликвидиране на инфраструктурата на „Хизбула“ по границата“, съобщиха от телевизията.

В изявлението на израелската армия се казва, че по принцип операцията ще се извършва на етапи и че те са одобрени от политическите кръгове. Това е кабинетът по сигурността, който заседава в понеделник вечерта.

„Това дава индикация, че има план и цели. Това буди голяма загриженост. Американците бяха казали: „Не искаме сухопътна инвазия“. Е, сега американците я одобряват“, добавя Al Jazeera.

Междувременно стана ясно в ранните часове на деня, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския министър на отбраната Йоав Галант, като е заявил, че „ние [САЩ] подкрепяме целта на Израел да разруши инфраструктурата на Хизбула по границата.“

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Лойд Остин е заявил още, че Иран ще бъде изправен пред „сериозни последствия“, ако атакува Израел. По думите му, „Вашингтон подкрепя Израел в „необходимостта от ликвидиране на инфраструктурата за нападения на [Хизбула] по границата“ с Ливан, за да се предотвратят „нападения в стил 7 октомври срещу северните общини на Израел“.

„Отново подчертах сериозните последици за Иран, в случай че избере да предприеме директна военна атака срещу Израел“, заяви Лойд Остин.

Остин каза също, че американската армия е „добре подготвена“ да защитава „американския персонал, партньори и съюзници“ в региона „пред заплахите от Иран и подкрепяните от него терористични организации“.

Междувременно арабският говорител на IDF Авихай Андре отправи предупреждения към жителите на столицата на Ливан Бейрут да се евакуират от определени квартали в публикация до X/Twitter в понеделник вечерта.

Разрушения в Бейрус след израелска ракетна атака

Разрушения в Бейрут след израелска ракетна атака

Той нареди незабавно да се евакуират конкретни сгради и да останат на разстояние не по-малко от 500 метра. Това означава, че съвсем скоро същите тези сгради ще бъдат бомбардирани и сринати. Става дума за поне три квартала в Ливан.

Говорителят мотивира решението на израелската армия, че тези жители са близо до съоръжения на Хизбула и че IDF ще действа срещу въпросната инфраструктура.

Анадолската агенция припомни, че от 23 септември Израел започна масирани въздушни удари срещу това, което нарича цели на Хизбула в Ливан, убивайки повече от 960 души и ранявайки над 2770 други, според ливанското министерство на здравеопазването.

Няколко лидери на Хизбула бяха убити при нападението, включително генералният секретар на групировката Хасан Насрала.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

CBS: Израел нахлува в Ливан до часове!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!