Изненадващо и шефът на НАТО пожела да се върне диалогът с Русия

Призна си, че войната в Украйна му е личен провал

На фона на все по-обтягащите се отношения между Запада и Русия, заради появилата се информация в редица западни медии, че САЩ и Великобритания ще разрешат на Украйна да използва далекобойни високоточкови ракети за обстрел на територията на Руската федерация, генералният секретар на НАТО в оставка Йенс Столтенберг заяви, че трябва да бъде възстановен диалога с Москва в името на спирането на войната.

„Продължавам да вярвам в диалога с Русия, свързан с отбраната и възпирането“, заяви Столтенберг и добави, че възстановяването на диалога е необходимост.

Той е категоричен, че за разлика от времето през 2014 година, днес възможностите за възстановяването на диалога с Русия са значително по-малко.

КритичноБГ припомня, че преди два дни, на 12 септември Столтенберг призна за два лични провала. Първият бил изтеглянето на натовските войски от Афганистан, а вторият – войната в Украйна.

Междувременно британското издание The Guardian публикува вчера, 13 септември, статия, в която пише, че решението и от Съединените щати и от Великобритания да се даде право на Киев да обстрелва Русия със западно оръжие всъщност вече е било взето.

Вестникът уточнява, че най-вероятно на Украйна ще бъде казано да стреля основно с далекобойните английски ракети Storm Shadow.

Не е ясно обаче, дали в това число ще е и английско-френската модификация, която може да стигне и до столицата Москва и дори по-далеч.

Storm Shadow

Според Guardian, в момента официалните държавни лица умишлено мълчат по темата, защото „не били готови да обявят“ новината. Припомняме, че няколко пъти през последните три дни от Белия дом заявиха категорично, че САЩ не са си били променили политиката по отношение на неизползване от страна на Киев на техните ракети за нападение над Русия.

В този смисъл, разрешението за обстрел с британските не противоречи на изявленията на американските политици.

Точно и по тази причина, The Times писа, че най-вероятно американският президент Джо Байдън ще обяви решението си украинците да използват британските ракети с голям обсег Storm Shadow за бомбардиране на Русия. За американските ATACMS не се споменава никъде в новината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Военен кореспондент публикува карта докъде могат да стигнат мощните Storm Shadow в руска територия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!