Знамето на Северна Корея бе развято в Донбас. Кремъл си трае, Южна Корея се притесни

Севернокорейското знаме бе забито до руското в Донбас

Знамето на Северна Корея беше издигнато в Донбас

В зоната на бойните действия в Донбас се появи знамето на Северна Корея, което според руски медии е било издигнато от руски военни. То беше развято над овладяното село Цукурино, разположено в посока Покровск. Това събитие предизвика оживена дискусия в медиите и социалните мрежи, тъй като се свързва с неотдавнашни слухове за възможното участие на севернокорейските военни в конфликта на страната на Русия. Това пише Газета.ру

Севернокорейски войници

Севернокорейски войници

Издигането на знамето на Корейската народнодемократична република (КНДР) беше символична стъпка на фона на нарастващите слухове за подкрепата на Пхенян за Русия. Както е известно, по-рано южнокорейската и западната преса многократно съобщаваха за възможно изпращане на севернокорейски войници за участие във военните действия на страната на Русия. Тези новини се основават на данни от южнокорейското разузнаване, според които части от специалните сили на Северна Корея са били транспортирани в Русия.

Нито Москва, нито Пхенян обаче са потвърдили официално подобни действия.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун

Снимката със знамето бързо се разпространи в руските медии и се превърна в един от най-обсъжданите моменти по отношение на бойните действия в последно време. Руски военни наблюдатели го наричат ​​“демонстративен елемент“, който има за цел да покаже символична подкрепа от „близки съюзници“. Експертите обаче са значително по-предпазливи в оценките си, като подчертават, че реалните факти за присъствието на севернокорейски войски на фронта остават спорни и не са потвърдени от независими източници.

Владимир Путин и Ким Чен-ун

Владимир Путин и Ким Чен-ун

Издигането на знамето на КНДР в Донбас буди въпроси не само сред военните анализатори, но и сред политиците. Политическите и военни контакти между Русия и Северна Корея се засилиха през последните месеци. Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун проведоха разговори за разширяване на двустранното сътрудничество, включително във военната сфера.

Вчера, 21 октомври, Южна Корея привика руския посланик в Сеул, за да изясни ситуацията с евентуалното участие на севернокорейските военни в конфликта, пише Известия. Подробности от „привикването“ не бяха съобщени. На свой ред Пентагонът заяви, че няма доказателства за присъствието на севернокорейски войски на украинска територия, въпреки че подобни обвинения продължават да се чуват в западните медии.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

На 21 октомври Кремъл отговори на съобщенията за изпращане на севернокорейски войници в Русия за участие в специална военна операция в Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече тази информация противоречива и отбеляза, че няма официално потвърждение за присъствието на севернокорейски войски в зоната на конфликта.

„КНДР е наш близък съсед и партньор и ние развиваме отношения във всички области. Това е суверенно право на Русия и не трябва да предизвиква безпокойство у трети страни, тъй като нашето сътрудничество не е насочено срещу никого“, каза Песков, коментирайки опасенията на Южна Корея.

Пентагонът

Пентагонът

Той също така добави, че съобщенията от южнокорейски източници за присъствието на севернокорейски войници в Украйна противоречат на данните, предоставени от Пентагона.Според представители на Министерството на отбраната на САЩ към момента няма потвърждение, че севернокорейските войски действително участват във военните действия на страната на Русия.

Южнокорейското разузнаване по-рано заяви, че още в началото на септември около 1500 севернокорейски войници са били доставени в Русия през пристанищата Чонджин и Хамхунг. Според сателитни наблюдения те са пристигнали на кораби на Тихоокеанския флот на Русия във Владивосток, след което са били транспортирани до казарми край Хабаровск, където са на обучение.

Освен това офицери от южнокорейското разузнаване твърдят, че войниците от КНДР са получили руски документи и са били маскирани като представители на бурятската и якутската националности.

Въпреки тези изявления официални лица в Москва продължават да подчертават, че сътрудничеството на Русия с КНДР е изключително на мирна основа и не е насочено срещу трети страни.

Севернокорейски доброволци, включили се в армията, чакат нетърпеливо да идат на бойното поле

Севернокорейски доброволци, включили се в армията, чакат нетърпеливо да идат на бойното поле

Пак на 21 октомври южнокорейското правителство се обърна към Русия с призив да спре разполагането на севернокорейски войски на руска територия и евентуалното им участие във военните действия в Украйна. Дипломатическата инициатива идва на фона на съобщения от Сеул и Украйна, че севернокорейски войски, включително командоси, вече са на руска земя и може да бъдат въвлечени в конфликта. Това съобщава Financial Times.

Южнокорейските власти изразиха загриженост за възможните последици от такова сътрудничество между Москва и Пхенян. Министерството на външните работи на Южна Корея извика руския посланик Георгий Зиновиев, за да изясни ситуацията.

Днес, 22 октомври, бе обявено, че Южна Корея обмисля възможността да изпрати специалисти в областта на севернокорейската военна тактика в Украйна поради налаганата медийна информация за присъствието на севернокорейски военни в Русия. Това съобщи NewsPim, цитирана от Известия, на 21 октомври, позовавайки се на източник от южнокорейското разузнаване.

Украински войник, илюстративна снимка

Украински войник, илюстративна снимка

Така експертите щели да предават на бойците от украинската армия събраната информация за принципите на действие на частите на КНДР, а също така могат да събират нова информация за действията на севернокорейските войски, която може да бъде полезна на Южна Корея, отбелязва изданието .

„Те ще могат да предоставят на украинската страна ценна информация за тактиката и доктрината на севернокорейската армия, действията на войските, психологията и морала на войниците“, се уточнява в материала.

Освен това, както добавя изданието, южнокорейски специалисти ще действат като преводачи, ако севернокорейски войници бъдат заловени, и ако някой от войниците пожелае да получи убежище, те щели се погрижат за тази процедура.

Събеседникът на агенцията обърна внимание, че решението за официално изявление относно изпращането на военни в Украйна зависи от позицията на политическото ръководство на Киев и Сеул.

КритичноБГ припомня, че на 14 октомври Северна Корея мобилизира 1,4 милиона души на фона на нарастващото напрежение с Южна Корея, съобщава Ройтерс. Според източници на изданието масовата мобилизация е извършена в рамките на една седмица, което се е превърнало в една от най-мащабните подобни акции през последните години.

Масовото набиране на граждани се извършва на фона на изостряне на ситуацията на Корейския полуостров. Засилената военна активност и размяната на заплахи между Пхенян и Сеул отново доведоха региона до ръба на нов конфликт. Северна Корея заявява, че е готова да отблъсне всякакви агресивни действия от страна на Южна Корея и нейните съюзници, което според анализатори служи като сигнал за демонстрация на сила.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

1,4 млн. севернокорейци се включиха в армията за 2 дни за „свещена война за унищожаване на врага с оръжията на революцията“

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!