Зачестяват нападенията над военните, които задържат силово мъже и младежи в Украйна за фронта. ВИДЕО

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация

Зачестяват нападенията над военните, които задържат силово мъже и младежи в Украйна за фронта

В Украйна зачестяват нападенията над служителите от ТЦК – Териториален център за набиране и социална подкрепа. КитичноБГ обръща внимание, че това са именно служителите, които правят хайки по улици, барове, ресторанти, концертни зали, работни места и пр. и от където буквално насилствено завличат мъже, които след изключително кратка военна подготовка, биват хвърлени на бойното поле, т.е. напълно неподготвени като пушечно месо.

Само през последната седмица в украинското издание Страна бяха публикувани няколко материала, от които става ясно, че населението в Украйна започва откровено да се бунтува и противопоставя на силовите методи на служителите от ТЦК.

На 19 октомври, в Запорожие, служител на ТЦК е стрелял предупредително във въздуха, след като срещу него група граждани се стекли да окажат подкрепа на мъж от когото служителят е поискал документи за проверка, относно военната му регистрация. В Телеграм изтече видео от словесната свада между запорожци и военния

От регионалния ТЦК коментирали инцидента, а Страна публикува позицията им:

„Служители на Регионалния ТЦК се обърнаха към мъж с молба да предостави документ за военна регистрация за проверка. Гражданинът не е разполагал с документ за военна регистрация. Той е бил помолен доброволно да се яви в РТЦК за уточняване на данните. Мъжът, вместо да изпълни законното искане, започнал да използва нецензурни думи, унижавайки честта и достойнството на военнослужещите, след което започнал да вика минувачи за помощ. Разбира се, имало е желаещи да помогнат. Няколко мъже се опитали да използват физическа сила срещу военнослужещия. След това военнослужещият на ТЦК е стрелял във въздуха с небойно лично оръжие“.

Назначено е официално разследване, допълват в ТЦК.

Страна публикува друг репортаж на 13 октомври, от който става ясно, че в Полтава, точно пред вратата на дома на служителка на ТЦК, е била монтирана граната с опъната жица за детонация, и ако военната служителка не е била видяла в последния момент опънатата тел е щяла да задейства взривяването.

Инцидентът е станал в сутрешните часове, когато служителката е отивала на работа. По време на следствените действия е установено, че това престъпление е извършено от местен жител, който избягва мобилизацията и преди това е заплашвал служителката от ТЦК, че ще хвърли граната по нея“ – разказа подробности за инцидента източник пред Страна.

Полицията е образувала наказателно дело за опит за убийство на служител на реда. Членът предвижда наказание от 9 до 15 години лишаване от свобода.

Страна допълва още, че нападенията срещу военни от Комитета, който насилствено извършва мобилизация в Украйна не са рядкост. „През лятото писахме, че в град Яворов, Лвовска област, по време на мобилизационни дейности е бил нападнат служител на ТЦК. Военнослужещият е придружавал гражданин до Териториалния център, когато е бил нападнат и удрян го по главата с тежък предмет.“

В Хмелницки мъж намушкал с нож служител на ТЦК по време на проверка на документи. По време на претърсването у нападателя са открити забранени вещества и електрошок.

Мъж се опитва да се спаси от силова мобилизация като препречва да затворят вратата на буса с краката си. Военният ги премазва с вратата умишлено

Мъж се опитва да се спаси от силова мобилизация като препречва да затворят вратата на буса с краката си. Военният ги премазва с вратата умишлено

Същевременно в Телеграм изобилства от видеа на насилствено събирани от улицата мъже на всякаква възраст, за да бъдат изпратени на фронта. На 24 юни Страна публикува репортаж, от който става ясно, че във Лвов при опит да бъде вкаран в бус, с който да бъде откаран до Военното окръжие за обработка за фронта, мъж на средна възраст се опитва да попречи на вратата на буса да бъде затворена. Вбесен от това, служителят на ТЦК започва да блъска с вратата на буса крака на мъжа, което докарва присъстващите на сцената негови близки, най-вече жени, до ужас. Те започват да викат на минувачите и да молят за помощ мъжът да бъде спасен.

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация

В друго видео от 15 октомври се вижда, че ТЦК спират бус за доставка на храна, вероятно от социален патронаж за възрастни хора, свалят младия шофьор на пътното платно и се опитват да го набутат в собствения им бус, за да го закарат в Окръжното поделение и от там да го пратят на фронта. Задържането на младия мъж е станало в град Беляевка, Одеска област и само видеото направено от жени от съседния блок показва, какво се е случило с него. Този мъж е един от хилядите, за които роднините му нямат ни вест, ни кост и вероятно е вече на фронта. Можем само да гадаем дали е жив.

Последното от многото видеа, които избрахме от КритичноБГ е изключиително поразително. Служители на ТЦК се опитват да завлекат ватман, който кара трамвай. Не са успели да го мобилизират само защото за него се застъпва мъж от пътниците:

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!