Захарова сръфа Украйна за Гутериш: Изпаднали сте в истерия! ВИДЕО

Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия

Захарова сръфа Украйна за Гутериш: Изпаднали сте в истерия!

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира в авторското си предаване по радио Sputnik недоволството на украинското външно министерство от решението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да участва в срещата на върха на БРИКС в Казан.

Според дипломата киевският режим е изпаднал в „истинска истерия, по някаква причина много подобна на реакцията на официален Тел Авив по отношение на Гутериш“.

„Защото уж той няма право да отиде някъде, да каже нещо и така нататък. Защо да не го прави? Защо? Суверенни държави провеждат суверенно събитие. Който е искал да дойде, е дошъл. Дойдоха страни членки, страни, които искат да се присъединят, страни, които просто искат да взаимодействат с БРИКС.

Генералният секретар на ООН Гетириш пристигна в руския град Казан на срещата на БРИКС

Генералният секретар на ООН Гутириш пристигна в руския град Казан на срещата на БРИКС

Дойдоха журналисти, политически анализатори, представители на бизнеса. Ако искате да дойдете, елате, ако не искате, не идвайте. Но какво право имате да ни казвате да не се събираме, да не се срещаме, да не обсъждаме определени въпроси? На какво основание? Нещо повече, вие диктувате волята на Организацията на обединените нации“, възмути се Захарова.

Руският и китайският президент Владимир Путин и Си Дзинпин на срещата на БРИКС в руския град Казан

Руският и китайският президент Владимир Путин и Си Дзинпин на срещата на БРИКС в руския град Казан

Вчера стана ясно, че украинското външно министерство разкритикува генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за решението му да отиде на срещата на върха на БРИКС в Казан след отказа му да участва в конференцията за Украйна през юни. Това съобщиха от ведомството на 21 октомври с официална позиция по темата.

„Генералният секретар на ООН отхвърли поканата на Украйна за първата световна мирна среща в Швейцария. Въпреки това той прие поканата да отиде в Казан“, се казва в изявление, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter). Новина за това публикува сайтът Известия.

Министерството нарече избора на Гутериш грешен и неблагоприятен за каузата на мира. Според представители на Киев, той бил подкопавал репутацията на ООН.

При пристигането си на срещата на върха генералният секретар на ООН Гутериш беше посрещнат с хляб и сол, както и с традиционното ястие на Република Татарстан чак-чак.

Фактът, че Гутериш е пристигнал в Казан, стана известен по-рано същия ден. Това беше съобщено на международното летище в Казан. Представителят на ООН за региона Габдула Тукай се срещна с председателя на Държавния съвет на Република Татарстан Фарид Мухаметшин.

БРИКС - Русия

БРИКС – среща в Казан, Русия

Срещата на върха на БРИКС в Казан се провежда от 22 до 24 октомври. Във форума ще участват 32 държави, 24 държави ще бъдат представени от своите лидери. Освен Гутериш ще пристигнат още редица ръководители на международни организации и асоциации. Преди това, на 12 септември, руският президент Владимир Путин заяви, че интересът към БРИКС от много държави нараства и вече 34 държави искат да се присъединят към дейностите на асоциацията под една или друга форма.

Знамената на първите пет държави от БРИКС

Знамената на първите пет държави от БРИКС

КритичноБГ припомня  че лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха третата си за годината среща на четири очи, този път в Казан, в рамките на срещата на върха на БРИКС. Въпреки че нито един от тях не използва думата „Украйна“ в речите си при откриването на срещата, имаше много препратки към СВО.

В речта си Путин говори за развитие на отношенията на всички направления

Владимир Путин, президент а Русия

Владимир Путин, президент а Русия, говори на срещата на БРИКС в Казан

„След миналогодишния рекорд във взаимната търговия Русия и Китай, въпреки негативното външно въздействие, запазват динамиката на икономическия растеж, икономическото взаимодействие. През периода януари-август търговският оборот, по наши данни, се е увеличил с 4,5%. По данни на китайската статистика има малка разлика. Но като цяло положителната тенденция се запазва“, заяви руският президент.

От своя страна Си не спомена по никакъв начин украинската криза. Но по един алегоричен начин, типичен за китайската дипломация, той заговори за „тектоничната трансформация“ на международното положение, което претърпява сериозни промени и сътресения, невиждани от векове.

Си увери Путин в ненарушимостта на „твърдата взаимна подкрепа“ и „дълбокото вековно приятелство“ между страните.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Си пред Путин: Случва се тектонична трансформация на международното положение с промени и сътресения, невиждани от векове!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!