Захарова: Киев отново готви нападение над Кримския мост

Мария Захарова

Украйна, с подкрепата на Запада, открито се готви за нова атака срещу Кримския мост, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова .

Според нея в навечерието на 80-ата годишнина от освобождението на Крим Кримският мост отново е на прицел.

„Подготовката за нападение срещу него, в което е трудно да се повярва, сега се води открито, с показна храброст и с абсолютната пряка и безсрамна подкрепа на колективния Запад“, подчерта Захарова.

Дипломатът предупреди Вашингтон, Лондон и Брюксел, че всякакви агресивни действия срещу полуострова и Кримския мост са обречени на провал и ще получат ответни действия.

На 2 май прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков поясни, че специалните ведомства и министерства вземат предвид в работата си намеците на украински и европейски политици за нова атака срещу Кримския мост.

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица на страницата си в социалната мрежа X спомена „Керченските мостове“ в списъка на „основните типове мостове“. Той прикачил снимки към публикацията, на която са изобразени всички видове мостове с изключение на „Керченските“ – вместо илюстрация там е празно място. Публикацията на Кислица се смяташе за намек за предстояща атака срещу Кримския мост.

На 27 април пост с подобно послание публикува литовският посланик в Швеция Линас Линкявичюс. Той представи колаж от снимки на Кримския мост, ракетна установка и руския президент Владимир Путин. „Ако някой не е имал възможност да се снима на Керченския мост, все още има време“, пише дипломатът.

На 11 април украинският президент Владимир Зеленски заяви, че по време на нова офанзива през 2024 г. украинската страна планира да разруши Кримския мост.

След началото на спецоперацията Украйна два пъти атакува Кримския мост.

На 8 октомври 2022 г. на моста беше взривен камион, петима бяха убити, а два участъка от автомобилната секция на моста се срутиха. На 2 май „Комерсант“, позовавайки се на резултатите от изследване на експлозиви, съобщи, че тази експлозия е извършена с помощта на самоделно взривно устройство с капацитет 10 тона TNT.

Второто нападение срещу Кримския мост, което също уби хора, се случи на 17 юли 2023 г. с участието на наземни дронове. Тогава семейна двойка загина, а дъщеря им беше ранена.

Източник: Ведомости

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!