Една година в 26 мига от войната в ГАЗА НАПОЕНИ С КРЪВ!

Обзор на кървавите събития от THE HILL

Скелетите на сградите в град в ивицата Газа

Една година в 26 мига от войната в Газа напоени с кръв!

Днес се навършва една година от началото на една от най-кървавите войни в съвременната история на човешката цивилизация, тази на Израел срещу Хамас на територията в ивицата Газа. Тя започна след ужасяващото нападение на терористичната група, която нахлу в еврейската държава без абсолютно никаква логика, на фона на това, че Израел има една от най-силните разузнавателни служби в света в лицето на МОСАД.

Хамас избиха 1200 евреи и отвлякоха близо 250 заложници. Жестокостта им отврати света, но последвалия геноцид от страна на Израел над обикновените мирни граждани в ивицата Газа буквално го потресе! 

Пропалестински протест в САЩ

Пропалестински протест в САЩ

Милиони хора от много държави се включиха в протестни шествия и митинги по време на операцията на Израел, като много от тях бяха категорични, че не оправдават действията на Хамас, но няма никакво оправдание и за косвените жертви на мирните палестинци и пълната разруха на голяма част от инфраструктурата в ивицата Газа.

КритичноБГ бе една от малкото медии в България, която публикува стотици репортажи за случващото се в Газа, базирайки се на достоверни арабски, израелски, западноевропейски, американски и руски източници.

За съжаление много други онлайн издания и телевизии у нас запазиха в повечето случаи оглушително мълчание!

КритичноБГ публикува без редакционна намеса „календар“ на американското издание The Hill озаглавен: „Една година от 7 октомври: 26 момента, които определиха една опустошителна година“. В него са описани едни от най-кървавите и най-важни политически дни от войната на Израел в Газа:

Хамас шокира света – и завинаги промени Близкия изток – когато стотици негови бойци нахлуха в Израел на 7 октомври, избивайки гранични общини, убивайки веселяци на музикален фестивал и вземайки десетки хора за заложници.

Атаката бързо превърна Газа във военна зона, тъй като Израел унищожи голяма част от ивицата в името на елиминирането на Хамас. Войната наложи глобално разплащане за бъдещето на региона, подхрани антисеметични и антимюсюлмански заплахи по целия свят и остави Израел до голяма степен изолиран, с изключение на постоянната подкрепа на Америка.

Ето един поглед назад към една година на опустошение и катаклизми в Леванта.

7 октомври: Хамас започва атака срещу Израел

Хамас, определената от САЩ терористична група, която управлява Газа, изпрати сили в Израел и нанесе ракетни удари в изненадваща атака, която разкри огромни слабости в сигурността на нейния могъщ съсед.

Атаките, насочени срещу музикален фестивал и градове близо до границата на страната, убиха 1200 души. Видеозаписи бързо обиколиха света, показващи кланета и горящи развалини в някога мирни кибуци.

Хамас взе около 250 заложници и напусна страната, объркана от изненадващата атака.

7 октомври: Нетаняху обявява война

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви война на Хамас часове по-късно. В телевизионно обръщение той каза, че мобилизира сили за широкообхватно нападение в Газа. Ударите срещу Хамас вече са започнали, съобщиха израелските отбранителни сили (IDF).

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

„Врагът ще плати безпрецедентна цена“, каза той. Ние сме във война и ще я спечелим.

11 октомври: Израел спира доставките на храна, вода, гориво и лекарства за Газа.

Единствената електроцентрала в Газа официално изчерпа горивото си и беше затворена. Израел прекъсна доставките, включително храна, вода, гориво и лекарства. Ивицата започва да разчита на генератори за енергия, които бързо изразходват оскъдното гориво.

13 октомври: Израел издава първа заповед за евакуация.

Евакуация на жители от ивицата Газа

Евакуация на жители от ивицата Газа към южната част на зоната

Израел нареди 1 милион души в северната част на Газа да се евакуират преди очакваната наземна операция. IDF призова всички цивилни в град Газа да се преместят на юг за безопасност. Организацията на обединените нации предупреди, че опитът за преместване на големия брой хора в рамките на 24-часов прозорец може да бъде катастрофален. Паниката се разпространи, докато хората бягаха от гъсто населения град.

17 октомври: Експлозия в болница Ал-Ахли уби стотици

Най-малко 500 души (оказаха се над 800, бел. КритичноБГ) бяха убити при масивна експлозия в болницата Ал-Ахли в град Газа, предизвиквайки гнева на целия арабски свят. Скоро обаче се появиха доказателства, сочещи вината за неуспешно изстреляна ракета от вътрешността на Газа, а не за израелски удар.

Експлозията все още се превърна в ранен символ на цената на конфликта и риска от дезинформация сред мъглата на войната.

19 октомври: Президентът Байдън посещава Израел

Бенямин Нетаняху с Джо Байдън

Бенямин Нетаняху с Джо Байдън

Президентът Байдън направи първото си посещение в Израел на фона на конфликта и остана приблизително седем часа в Тел Авив, където увери израелските лидери в подкрепата на САЩ. Планирано пътуване до Йордания за среща с йордански, египетски и палестински лидери беше отменено след експлозията в болницата в град Газа два дни преди това.

Байдън обяви споразумение за разрешаване на хуманитарна помощ в Газа през границата с Египет и каза, че САЩ ще предоставят 100 милиона долара помощ за подпомагане на цивилни в Газа и Западния бряг.

„Вижте, дойдох да свърша нещо. Направих го“, каза той на борда на Air Force One след посещението.

21 октомври: Първата хуманитарна помощ преминава в Газа

Дни след изявлението на Байдън първата хуманитарна помощ премина в ивицата Газа. Ръководителят на ООН за оказване на помощ каза, че е уверен, че доставката ще бъде началото на усилията да се доставят основни доставки на цивилните в Газа.

Но Израел ще бъде критикуван през следващата година за ограничаване на помощта и причиняване на условия на глад, заедно с остър недостиг на вода и лекарства, в голяма част от територията.

6 ноември: Броят на жертвите в Газа надхвърли 10 000

Палестинка скърби над тялото на загиналото ѝ дете в Газа

Палестинка скърби над тялото на загиналото ѝ дете в Газа

Броят на цивилните жертви в Газа надхвърли 10 000, след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече територията „гробище за деца“ и засили исканията за прекратяване на огъня. Същия ден израелските войски обкръжиха град Газа, отрязвайки северната част на Газа от останалата част от територията, докато войските на ИД се подготвяха да навлязат в града.

24 ноември: Израел, Хамас се съгласяват на 4-дневна пауза за размяна на затворници

Временното прекратяване на огъня между Израел и Хамас беше първото значително прекъсване на сраженията във войната. Първоначалната сделка предвижда Хамас да освободи 50 израелски заложници, предимно жени и деца, в замяна на това Израел да освободи 150 палестински затворници. Допълнителни суапове се случиха, когато примирието беше удължено с четири дни.

Израел отхвърли натиска за дългосрочно прекратяване на огъня и каза, че паузата не означава, че се отказва от целта си да елиминира Хамас.

8 декември: Изображения на задържани палестински мъже, съблечени голи или само по бельо, предизвикват възмущение.

Изображения на задържани палестински мъже, съблечени до бельо, предизвикаха глобален гняв, докато се разпространяваха онлайн. Масовите задържания в северния град Бейт Лахия показаха десетки мъже, коленичили или седнали по улиците с ръце, вързани на гърба. ООН съобщи, че израелските войски са задържали мъже и момчета на 15 и повече години като част от техните разпити за издирване на бойци на Хамас.

12 декември: Съветът за сигурност на ООН приема резолюция, САЩ се въздържат

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за увеличаване на доставката на хуманитарна помощ за Газа и призовава Хамас да освободи заложници. САЩ не гласуваха в подкрепа на резолюцията, но също така не я блокираха след интензивна седмица на спорове около формулировката.

САЩ ще продължат да използват правото си на вето, за да задушат усилията в ООН да заеме по-твърда позиция спрямо Израел. Организацията прие първата си резолюция , призоваваща за прекратяване на огъня през март, от която САЩ също се въздържаха.

14 януари: Нетаняху се зарича, че „никой няма да ни спре“ на 100-ия ден от битката

„Никой няма да ни спре, нито Хага, нито оста на злото, нито някой друг“, каза Нетаняху в предизвикателна реч, отбелязваща 100-те дни от войната на Израел срещу Хамас. Забележките му следват изслушванията на Международния съд (МС) на Хага относно това дали Израел извършва геноцид над палестинците. Южна Африка, която заведе делото срещу Израел, поиска от ООН да наложи разпореждане и да спре Израел да извършва насилие в Газа.

29 февруари: 100 палестинци са убити при „брашненото клане“

Ивицата Газа

Ивицата Газа: Дете носи арабски хляб…

Израелските сили откриха огън по тълпа от гладуващи палестинци, които обградиха камион с хуманитарна помощ, в това, което стана известно като „брашненото клане“. Израелски служители твърдят, че палестинците са се опитвали да плячкосат камиона. Управляваното от Хамас палестинско министерство на здравеопазването съобщи, че повече от 100 души са загинали и стотици други са били ранени при атаката, тъй като хората са обградили камиона, отчаяно търсейки храна. Смъртта дойде точно когато общият брой на жертвите в Газа надхвърли 30 000 души.

По време на речта си за състоянието на Съюза пред Конгреса Байдън обяви, че армията на Съединените щати ще построи временен плаващ кей в Газа, за да достави повече помощ в региона. Той каза, че настоящият размер на помощта, която тече в Газа, „не е достатъчно близо и не е достатъчно бърз“.

Кейът на стойност 230 милиона долара ще претърпи редица закъснения и след като бъде завършен, трябва да бъде премахван три пъти поради бурно море. През юли беше обявено, че кеят ще „престане да работи“.

18 март: Израелските сили нападат болница Ал-Шифа

Болницата „Ал Шифа“ в Газа

Израелските военни започнаха обсада на най-голямата болница в Газа, твърдейки, че тя се използва като център за командване и контрол на Хамас за атаки срещу Израел. Това беше втората подобна обсада на болницата ал-Шифа в град Газа, където десетки хиляди палестинци се оттеглиха за подслон. Но ще бъде много по-кърваво от първоначалната операция през ноември.

Последваха дни на боеве между израелските сили и бойците на Хамас, оставяйки стотици убити, с различни новини за това колко са били цивилни или бойци. Болницата беше до голяма степен превърната в руини.

1 април: Шестима хуманитарни работници на World Central Kitchen са убити

Служител на WCK

Служител на WCK

Израелска атака уби шестима чуждестранни хуманитарни работници от базираната в САЩ група World Central Kitchen, предизвиквайки международно възмущение. Организацията с нестопанска цел каза, че нейните членове са напускали склад и са карали през „отстранена от конфликт“ зона в Дейр ал Балах, когато техният брониран конвой от две коли е бил нападнат, дори след като групата е координирала движението си с израелската армия.

Нетаняху пое отговорност за смъртоносния удар, наричайки го „трагично събитие“, при което силите му „неволно са наранили невоюващи“.

Тяхната смърт засили призивите към Израел да намали офанзивата си и да улесни безопасното преминаване на хуманитарните групи.

6 май: Хуманитарни организации обявяват „пълен“ глад в Газа

Водоноска доставя вода в Ивицата Газа

Водоноска доставя вода в Ивицата Газа

Директорът на Световната продоволствена програма Синди Маккейн обяви в началото на май, че в северната част на Газа има „пълен глад“ и той „се придвижва на юг“. Призивът й следва предупреждение през март от ООН, че гладът в района е „неизбежен“. Докладите показват, че около 1,1 милиона души в Газа са изчерпали всичките си хранителни запаси и хората умират от глад. 

6 май: Израел нарежда евакуация на Рафах, тъй като Хамас приема сделката

Израелската армия нареди на цивилните в части от Рафах да се евакуират преди очакваната наземна операция. САЩ в продължение на месеци предупреждаваха Израел срещу операции в Рафах, където повече от 1 милион души бяха избягали от други части на територията, като Байдън заплашваше да спре нападателни оръжия при „голяма инвазия“.

Израелските лидери обаче твърдяха, че градът е последната крепост на Хамас и че „прецизните операции“ ще ограничат смъртта на цивилни.

24 май: Международният съд се произнася срещу Израел

Върховният съд на ООН постанови, че Израел трябва „незабавно“ да спре военните си операции в Рафа. Международният съд нареди на Израел да спре операциите си, тъй като може да причини „условия на живот, които биха могли да доведат до физическото му унищожение изцяло или частично“. Решението беше сериозно осъждане на начина, по който Израел води войната си, но без собствена полиция съдът разполага с малко средства за принудително изпълнение.

31 май: Байдън обявява споразумение за прекратяване на огъня

Байдън обяви условията на това, което той нарече водено от Израел предложение, което включва пътна карта от три части към прекратяване на боевете в региона. Фазите включват временно прекратяване на огъня, което ще освободи останалите заложници на партиди и изтегляне на израелските войски от Газа.

Но Хамас и Израел се забиха в детайлите, обвинявайки се взаимно за промяна на условията на сделката и преговорите в крайна сметка се провалиха.

24 юли: Нетаняху прави съвместно обръщение към Конгреса

Нетаняху беше поканен от лидерите на Камарата на представителите и Сената да направи съвместно обръщение към Конгреса. По време на посещението си той се срещна с Байдън, малко след като президентът приключи кампанията си за преизбиране. По време на обръщението си Нетаняху предупреди за нарастващата международна заплаха от Иран и нарече пропалестинските протестиращи в САЩ „полезните идиоти на Иран“.

31 юли: Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е убит в Техеран

Исмаил Хания, лидер на Хамас, убит в Иран

Исмаил Хания, лидер на Хамас, убит в Иран

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания беше убит в силно укрепен комплекс в Техеран, според съобщенията от експлозивно устройство, поставено там дни преди пристигането му. Хания беше един от висшите лидери на екстремистката групировка и беше в Иран за встъпването в длъжност на новия президент на страната.

Това беше първото от поредица високопоставени убийства на лидери на прокси групи на Иран в региона, което предизвика безпокойство, че конфликтът може да ескалира, и отложи преговорите за прекратяване на огъня.

15 август: Броят на жертвите в Газа надхвърля 40 000

Здравен работник се опитва да спаси тежко ранено дете в Газа

Здравен работник се опитва да спаси тежко ранено дете в Газа

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи , че броят на жертвите на територията е надхвърлил 40 000, въпреки че организацията не прави разлика между цивилни и екстремисти. Здравните служители казват, че действителният брой може да бъде с хиляди по-висок. Актуализираният брой на загиналите дойде след израелски удар по училище в Газа, убивайки около 100 души.

30 август: Борбата е спряна за ваксинации срещу детски паралич

Палестинските здравни власти и агенциите на ООН започнаха да разпространяват ваксини срещу детски паралич на деца в Газа, след като беше задържан случай на вируса при 10-месечно бебе. Това отбеляза първия случай на полиомиелит в Газа от 25 години, тъй като вирусът до голяма степен е изкоренен в световен мащаб. И двете страни се съгласиха да направят паузи в битките, за да позволят на хуманитарните работници да прилагат ваксините.

1 септември: Израел открива телата на 6 заложници

Израел обяви, че е открил телата на шестима заложници, взети от Хамас на 7 октомври, включително един израелски американски гражданин. IDF каза, че заложниците са били убити от Хамас малко преди силите да ги достигнат в подземен тунел в Рафах.

Нетаняху каза, че Хамас ще „плати цената“ за тяхната смърт и Израел „няма да се успокои“, докато не уреди „сметките с вас“.

10 септември: IDF измества фокуса си към Хизбула в Ливан

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза пред репортери , че Хамас като военна формация „вече не съществува“. Той каза, че IDF ще измести фокуса си от Газа към северния фронт, където си разменяше огън от месеци с подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула.

Около седмица след забележките на Галант Хизбула потвърди, че няколко от нейните висши лидери, включително Хасан Насрала, са били убити при смъртоносен удар от Израел. Той също така обвини Израел за вълна от експлозии на пейджъри, които убиха и раниха членове на Хизбула.

Иран започна ракетна атака срещу Израел в отговор, ескалирайки страховете от разширена война в Близкия изток година след началото на конфликта на 7 октомври.

ЗАБЕЛЕЖКА НА КРИТИЧНО БГ: На много от читателите ни вероятно ще се стори, че списъкът е непълен. Факт е обаче, че американска медия и то влиятелната THE HILL прави опит за обективен поглед на събитията. Безспорно кървавият списък от дати може да се продължи. В него влизат нападения над училища, още много болници, джамии, църкви, бежански лагери и пр. 

И след всеки удар кървавият списък продължи да расте…

Припомняме, че на 17.08 Сами Догмуш, който е с палестински произход, публикува в профила си във фейсбук пост, с който съобщи, че акаунтът на ивицата Газа, управляван от палестинци, е написал последната си публикация и повече няма да пише и споделя нищо.

„Това ще е последната публикация, която споделяме тук. Вярваме, че вече няма смисъл да разказваме нашите човешки истории; всички са свикнали да ни виждат убити“. Подложените на геноцид палестинци се обръщат към света да продължи да се моли за тях. Ето и целия текст от публикацията на Сами Догмуш:  

Акаунтът, управляван от ивицата Газа от палестинци, публикува последния си пост:
Това ще е последната публикация, която споделяме тук.

Вярваме, че вече няма смисъл да разказваме нашите човешки истории; всички са свикнали да ни виждат убити.

Вече не си струва риска да изпратим гласа си към свят, който се задоволява с обикновена солидарност. Дори много от нашите човешки истории вече не интересуват хората (дори гласът ни се игнорира).

Време е да спрем да чакаме спасител и да си помогнем да оцелеем.

Моля, опитайте се да ни поддържате в молитвите си.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!