Д-р Сивков обясни промените в ядрената доктрина на Русия: Вече стреляме първи при заплаха за Русия. Няма да чакаме!

Д-р Константин Сивиков

„Ние нямаме нужда да използваме ядрено оръжие, за да победим Украйна. Абсолютно не ни е нужно. Това, че НАТОвците искат да приложим ядрено оръжие по Украйна и дори американците искат да го приложим и по Германия, но това са си те. Това няма да го бъде.“

Това заяви по темата за променената Ядрена доктрина на Русия от президента на страната Владимир Путин Константин Сивков, д-р на военните науки в YouTube подкаста „СОЮЗНОЕ ВЕЧЕ“, който е и зам.-ръководител на руската Академия на артилерийските науки. Той е и един от най-уважаваните руски военни специалисти, който предоставя професионални анализи. КритичноБГ ви предлага превод на казаното от видния експерт то слух от Валентин Кардамски:

По отношение на промените в ядрената доктрина той поясни:

„/В ядрената доктрина/ ние констатираме, че ако наблюдаваме масово излитане на авиация на противника, масов старт на безпилотници /дронове/ и масов старт на ракети, то в момента, в който те пресекат нашите граници ние можем да преминем към използване на ядрено оръжие.

Безпилотен самолет

Безпилотен самолет

В какво се състои изменението? За целта трябва малко да се върнем в историята. По времето на Съветския съюз беше прието правилото да не прибягваме до използване на ядрено оръжия първи. Всъщност този принцип е много прост. Ние никога няма да преминем към удар с ядрено оръжие към която и да е държава, ако тя не приложи (изстреля) ядрено оръжие първа. Затова ние разгърнахме „Система за противоракетно наблюдение“.

Нейната роля беше да обезпечи ответен удар. Този ответен ракетен удар се състои в следното:

Когато противникът изстреля междуконтинентални балистични ракети, като полетното им време се състои от порядъка на 15 – 12 или до 30-40 минути, то това ще ни даде време и възможност да изстреляме залп от ракети (в отговор за поразяването им) и когато американските ракети са още в космоса, то ние ще ги ударим още там.

По това време /има предвид епохата на СССР/ само две страни можеха да гарантират система за противоракетно наблюдение – ние и САЩ. Всъщност и до днес другите няма такива системи, освен Русия и САЩ.

/…/ Тогава в плановете си противникът имаше за цел да унищожи първо ядрените ни сили /с удар/, ние също първо решавахме задачите свързани с унищожението на американските ядрени сили, преди всичко“, обясни д-р Константин Сивков.

Той влезе в подробности относно измененията на руската Ядрена доктрина и припомни, че са постъпили съществени различия от предния вариант.

Сармат, ядрено оръжие на Русия

Сармат, ядрена ракета на Русия

В нея влизат вече „атаки с неядрена агресия, които заплашват съществуването на Русия, и когато противникът нанесе такова поражение, унищожи достатъчно ПВО – системи и противоракетните ни наблюдения, системи за ядрено сдържане и пр., както и мине този РУБЕЖ, то в тези условия ние ще нанесем ядрен удар първи (т.е. преди противникът дори да не е изстрелял ядрено оръжие по Русия)“, категоричен е военният експерт /…/

Ако регистрираме масово излитане на тактическа и стратегическа авиация на противника, на самолети и безпилотници и те пресекат нашата граница, в този момент можем да пристъпим към използването на ядрено оръжие.

В този смисъл още една съществена разлика в новите условия /на ядрената доктрина/, ние няма да чакаме каквато и да е /противникова/ ракета да долети до обект от наше стратегическо значение. Ние просто ще отразим /отговорим/, когато видим, че идва масов полетен залп, ние веднага ще преминем към използването на ядрено оръжие.“

„/С тази промяна/ ние казваме на НАТО и американците – господа, ако вие започнете срещу нас стратегическо въздушно настъпление, ние веднага ще преминем към ядрено оръжие“, категоричен е докторът.

А вашите действия в сухопътно отношение до боя даже няма да стигнат.“

„Има и още нещо. НАТО, макар и да звучи направо парадоксално, няма нормална бойна пехота, т.е. сухопътни войски, мотострелкови, танкови войски, които да са готови да се сражават, както се водят днес битки със същата ожесточеност в Украйна, ТЕ НЯМАТ ТАКИВА АРМИИ. Затова за страните от НАТО, ВСУ са единствената боеспособна пехота на НАТО и САЩ. Други те просто нямат“, отсече д-р Константин Сивков

Руски танк, генерирано изображение

Руски танк, генерирано изображение

И по числен състав и по танкова техника там е интересно. Например, Британия има около 130 боеспособни танка. Германия има около 200. Франция към 360. На този фон, само в Курска област ВСУ изгубиха 137 танка! Това е повече от броя на танковете, които има Британия и 70%-80%, от танкоете на Бундесвера /военното министерство на Германия/. Затова по-нататъшна ескалация на войната с участие на НАТО против Русия, при която НАТО влезе във войната на страната на Украйна ще е в областта на въздуха. /…/

Но в този случай ние ще бием по войската на НАТО, по летищата на НАТО, по страните на НАТО, териториите на които са помогнали на авиацията, която ни атакува.“

Д-р Константин Сивков обясни и включването в ядрената доктрина на Русия с ядрено оръжие по неядрени държави, т.е. което нямат ядрено въоръжение, но са в съюз с ядрени държави:

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

„Ние ги разглеждаме като единен блок – ядрена коалиция в пълен състав. Това е! Това което казах ( за военен отговор) ще се отнася и за тези неядрени страни, които помагат на Украйна. Това означава, че ако крилата ракета удари наша система по противоракетно наблюдение, порази летище за ядрената ни стратегическа авиация или порази пункт на наши атомни подводници с балистични ракети, то ние ще го разглеждаме като нападение на нашите ядрени сили, но не в лицето на Украйна а блокът Украйна – Британия – Франция – САЩ.

В резултат на това ударът няма да е по Украйна, а ще полети към тези страни, които са заинтересовани от отслабването на нашето противоракетно наблюдение и нашите стратегически ядрени сили, т.е. /ударът ще е / по САЩ, Британия или Франция. Ще го кажа иносказателно, ударът няма да е по Украйна а по наглата американска муцуна“.

Руска ядрена подводница„Ето за какво например иде реч. Разбира се, ние напълно добре разбираме, че ако нанесем ядрен удар по САЩ и който и да е, то отговор ще долети. Това означава всеобща ядрена война. Ако към нас полети отговор и ние ще отговорим. И тогава няма да е с една или две ракети, а със залп от всички налични ядрени ракети, с които разполагаме на въоръжение. Това се отнася и за удар по Беларус. Т.е. Русия и Беларус ще отговорят като единна държава в тази ситуация“, заключи темата д-р Константин Сивков.

ВИЗИТКА: Константин Валентинович Сивков, руски военен и обществен деец, е роден през 1954 г. Известен военен и политически аналитик, доктор на военните науки, специалист във военната политология, член-кореспондент на Руската академия за ракетни и артилерийски науки – РАРАН, капитан първи ранг, първи вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми. Завършва Военно-морское училище им. Попов (1976). Служил във флота. Завършва ВМА, а през 1992 г. – Академията на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация. От 1995 до 2007 г. служи в Генералния щаб на ВС на РФ. Един от основателите на Академията за геополитически проблеми – независима неправителствена научна организация, специализираща в областта на военната аналитика. Автор на голям аналитични публикации във в. „Военно-промышленный курьер”.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!