Диана Хусеин: Хусите с нов залп! Забраняват на САЩ и Израел всички морски проходи около Арабския полуостров

Диана Хусеин е геополитически анализатор по теми свързани предимно с Близкия изток

Диана Хусеин, геополитически анализатор

Хусите с нов залп! Забраняват на САЩ и Израел всички морски проходи около Арабския полуостров

Червено море, Арабско море и Аденския залив са напълно забранени зони за плавателни съдове на Обединеното кралство, САЩ и Израел. Това обяви лидерът на хусите Абдул Малек Ал Хути и даде отчет, че за последната седмица от Йемен са били изстреляни 39 балистични, крилати и ракети. Така управляващите в Йемен вкараха и плаващите под американски флаг кораби и за пореден път демонстрираха на Запада, че с не е успял да ги респектира. Няколко пъти от началото на конфликта в Газа американските и британските военноморски сили бомбардираха цели в Йемен в опит да спрат хусите, които чрез ракети и дронове се опитват да нанесат удари в южен Израел.

Изявлението му идва в критичен момент за палестинците и Хизбула. Втора седмица Израел решително ескалира конфронтацията си с ливанската групировка, като с безпрецедентна операция взриви 5000 пейджъра и няколко стотин радиостанции, телефони и компютри използвани от последователи на Хизбула. Над 600 души вече са жертвите на въздушните удари, които Тел Авив нанася в Ливан.

Абдул Малек Ал Хути, лидер на хусите

Абдул Малек Ал Хути, лидер на хусите

Младият лидер на хусите показа решимост като заяви, че йеменския фронт ще продължи да е в синхрон с Палестина и Ливан. Той подчерта, че докато продължава агресията срещу Газа, „всички фронтове за подкрепа ще продължат“ и че те няма да се поколебаят да подкрепят Газа, Ливан и Хизбула. Ал-Хути даде положителна оценка на действията на бунтовническите сили в Ирак и Йордания, като каза, че интензитета на извършените от тях атаки срещу Израел видимо се увеличава.

Хусите наскоро съобщиха, че имат усъвършенстван военен арсенал, какъвто много страни не притежават.

Видно от събитията през последните месеци Йемен е достигнал завидно ниво по отношение на безпилотната авиация, военноморската мощ, развитието на сухопътните сили, които забележете според твърденията на Ал-Хути сами си осигуряват провизиите. Следва да си спомним как през август 2019 г. точно дронове на хусите удариха две от нефтените находища в Саудитска арабия, което предизвика сериозни трусове на световните пазари.

Кой е Абдул Малек Ал-Хуси?

Хуси

Хуси

Като цяло йеменския фронт е неглижиран от анализаторите на процесите в Близкия изток, а не бива да е така защото неговата роля става все по-голяма. 45 годишният Абдул Малек Ал-Хути е лидер с много богата история на бунтовник, политик и военно командващ. От 2004 г. насам е в активната политика. Трябва да се има предвид, че това са годините на гражданската война, отблъскването на военната кампания на Саудитска арабия и последвалото ембарго и масов глад, които Риад наложи на Йемен в опит да смачка хусите, които едва през 2009 г. започват да получават сериозна военна подкрепа от Иран.

Следователно този човек трудно може да бъде уплашен или пречупен, а неговите последователи в Йемен се увеличават, въпреки всички страдания, които разкъсаната от гражданската война страна понася.

Хусите контролират 25% от територията на Йемен, включително столицата Сана и имат излаз към Червено море, като в тези райони живее над 50% от населението на страната. Освен това около 35-40% от йеменците са последователите на зидитите, които са шиитско течение.

Колко са силни хусите и кой им помага?
Изтече доклад на ООН, в който се твърди, че благодарение на помощта на елитната Революционната гвардия на Иран, Хизбула и иракски военни специалисти хусите „са се превърнали от местна въоръжена групировка с ограничени възможности в силна военна структура.“

Ирански войник

Ирански войник

Докладът по същество потвърждава това, което се знае в региона, а именно че кадри на хусите са получили тактическо и специализирано обучение в Иран, Ливан и Ирак. Разбира се военното надграждане и развитие хусите не могат да постигнат без външна подкрепа. Още повече, че те многократно демонстрираха, че разполагат с доста по-съвременни и високотехнологични оръжия доста над очакваното, които обаче си приличат с тези на други шиитски групировки подкрепяни от Иран. Това се потвърждава и от екстрените на ООН. САЩ не веднъж са посочвали и Русия също като спонсор на хусите. тази седмица Вашингтон отново обвини Москва, че въоръжава йеменските бунтовници.

В изказването си Абдул Малек Ал-Хуси обави, че миналата седмица е била изстреляна хиперзвуковата ракета „Палестина 2“ от Йемен към Тел Авив. Той каза, че това е голямо постижение и обяви петата фаза на ескалация в подкрепа на Газа. Разбира се това не означава, че Израел е сериозно заплашен към момента,

но средносрочен и дългосрочен план вече има четири фронта срещу себе си, които постепенно увеличават мощта си и могат да понесат жертви за разлика от Израел. Четвъртият фронт се изразява в групировки в Ирак, които от няколко седмици се опитват да атакуват цели в Израел.

Снощи са изстреляли ракети и дронове по цели в окупираните от Израел сирийски Голански възвишения.

Ролята на предците на Абдул Малек Ал-Хуси в историята на Йемен
Малко се говори за историята на Йемен, но когато анализираме актуални политически събития, то трябва да бъдат разгледани и в исторически контекст.

Като цяло това е страна, която никога не е била трайно завладяна от някоя империя. Османската империя започва своите военни походи там за първи път през 1538 г. като завладява Аден и оттам започва да превзема други части в региона докато достига до северните високопланински райони, където среща голям отпор от племената обитаващи тези части на страната.

Резултатът е, че османците са били изтласкани, но в последствие заради вътрешни борби за власт, те са успели да пробият отново, но пак са били изтласкани и така до 19 век, когато империята започнала трайно да отслабва и вече нямала сили да води поредни военни кампании там.

До такава степен е бил силен отпора на йеменците, че няколкократно военните поделения на османците в Египет са отказвали да се подчинят на заповеди идващи от Високата порта да се сражават в Йемен.

В общи линии йеменските племена се характеризират със дълбоко вкоренен манталитет на свободна воля, автономност и индивидуалност, което прави невъзможен контрола над тях. Османците са прибягвали към съюзи с някои от тях, но те не са продължавали едва няколко години, защото турците впоследствие са се опитвали да ги подчинят. Сходна е била реакцията на йеменските племена, когато британците са тръгнали да превземат Арабския полуостров в края на 19-ти и началото на 20—ти век. Най-видните йеменски племенни лидери и пълководци от тези времена са именно зидити. Тоест хутите са техни преки наследници и произлизат от същите тези планински племена от севера, които в продължение на близо 5 века са отблъсквали набезите на Османската и Британската империи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. КАРТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!