Джонсън за Путин: Уверявах го, че Украйна няма да се присъедини към НАТО. Бях раздразнен!

Борис Джонсън

Британският вестник Daily Express, позовавайки се на книгата „Война“ на американския журналист Боб Удуърд описва задкулисната история на началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и реакцията на западните лидери. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се е опитал да убеди руския президент, че не се очаква скоро Украйна да влезе в НАТО. Путин отговарил:

Владимир Путин, президент на Русия

Владимир Путин, президент на Русия

„Какво имате предвид под „скоро“? Кога е това? Следващият месец?“ Борис настоя пред руския лидер: „Реалността е такава, че Украйна няма да се присъедини в обозримо бъдеще“. Той смята, че Путин е знаел, че няма как Украйна да се присъедини към НАТО, но е искал да подтикне западните лидери да го заявят публично, пише Daily Express

Съдбовният телефонен разговор се състоя след срещата на върха на Г-20 в Рим през октомври 2021 г., когато Борис и световните лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, френският премиер Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и нейният скорошен наследник Олаф Шолц, бяха тайно информирани за плановете на Русия за инвазия, пише авторът.

Джо Байдън, президент на САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ

Стаята е била претърсена за бръмбари, за да се гарантира, че 12-те души не са били тайно подслушвани, докато президентът Байдън им е разказвал: „Всички видяхме, че руснаците отново струпват сили по границата, както направиха през април. Сега разполагаме с информация за това какво всъщност планират и замислят. Това, което не знаем, е дали действително са решили да натиснат спусъка, но пистолетът е задействан“.

Докато Борис Джонсън, който е бил информиран по подобен начин от MI-6 и министъра на отбраната Бен Уолъс, намира разузнавателната информация за „напълно достоверна“, според новата книга на Удуърд, Макрон и двамата германски политици остават скептични.

„Може би това беше блъф на Путин, но Джонсън смяташе, че планът на Путин е чудовищен, за да си го помисли дори“, пише Удуърд -известен разследващ журналист, който заедно с Карл Бърнстейн помогна за свалянето на президента Ричард Никсън заради скандала „Уотъргейт“.

Цялото това нещо беше „игра“ за Путин, той беше хванал Запада в „капан“, смяташе Борис, но настояваше, че публичното противоречие с политиката на НАТО за отворени врати за нови членове би било „признание за поражение“.

Именно тогава той довери на свой сътрудник, че Путин е „малък, безцеремонен човек“.

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Обединеното кралство

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Обединеното кралство

Същевременно стана ясно, че в мемоарите си „Unleashed“ Борис Джонсън описва тази сцена, като твърди, че се е се опитал да увери руския президент Владимир Путин, че Украйна няма да се присъедини към НАТО „в близко бъдеще“, това се случи по време на телефонния им разговор в края на януари 2022 г., пише Lenta

Той припомня, че в отговор на негови забележки за недопустимостта на разполагането на руски войски на границата с Украйна Путин отговорил, че Москва има законно право да направи това поради опасения, че Украйна може да се присъедини към западния военен блок.

„Бях раздразнен. Да, вярно е, че НАТО се разшири след края на Студената война… Но Украйна? В НАТО? Сега? Лично аз смятах, че това е добра и разумна идея, но [Путин] знаеше също толкова добре, колкото и аз, че няма шанс Украйна да се присъедини към НАТО, поне не за много дълго време. Казах, че всичко това е напълно нереално”, се казва в книгата.

„В навечерието на специалната военна операция на Русия  някои германски политици предложиха да се жертва Украйна, за да се избегнат икономически проблеми.“ Това се посочва още в мемоарите на бившия британски министър-председател Борис Джонсън в мемоарите си „ Unleashed“.

Ораф Шолц, канцлер на Германия

Ораф Шолц, канцлер на Германия

„Когато оставаха само шест дни [до началото на СВО], имах дълъг разговор с [германския канцлер] Олаф Шолц. (…) Германците бяха недоволни“, спомня си политикът събитията от февруари 2022 г. Според него Германия, която е изпаднала „в огромна зависимост от руския газ“, още тогава е осъзнала, че конфликтът между Киев и Москва „ще доведе до сериозни икономически сътресения“.

„В един момент един от най-близките помощници на Олаф ни погледна и каза почти с мъка: „Ами ако украинците не се съпротивляват? Ами ако се предадат бързо?““ – пише той.

„Разбрах какво си е мислил. Няма ли да е по-добре за света – дори и да е трагедия за Украйна – ако всичко това приключи бързо?“, казва Джонсън.“ пише още той. 

„Не можехме ли да спасим живота на хиляди хора и да избегнем мъчителните икономически проблеми? Разбрах защо каза това, но категорично не съм съгласен“, пише политикът.

По-рано Джонсън призна, че британските военни в навечерието на войната са вярвали, че руската армия ще окупира Украйна в кратък срок, и затова са планирали да помогнат на Киев, като доставят и обучават партизани и агенти, които да извършват саботажи на контролираната от Русия територия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!