Депутат от Върховната рада: Планът на Зеленски е обикновени украински пожелания. Анализатор на BILD: Без думи съм!

Владимир Зеленски, изпълняващ функции на президент на Украйна с изтекъл мандат

Депутат от Върховната рада: Планът на Зеленски е обикновени украински пожелания. Анализатор на BILD: Без думи съм!

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, на когото мандатът изтече на 20 май,  представи своя т. нар. план за победа във Върховната рада (парламентът на Украйна). Народният депутат Алексей Гончаренко го коментира на 16 октомври в своя канал в Telegram, пише руският сайт Известия

Според Гончаренко обявеният план е крайно откъснат от реалността и е просто набор от лозунги без конкретни стъпки. Освен това той отбеляза, че Зеленски изисква много от западните партньори, но не каза почти нищо за усилията, които се изискват от Киев.

„Планът е много нереалистичен. Нямаше истински разговор за нашите възможности. Само празни приказки“, посочи той.

Народният представител отбеляза още, че ръководителят на киевския режим е изразил пет точки, но всички те са

обикновени „украински пожелания“.

Някои от точките са поканата на Украйна в НАТО сега, както и прехвърлянето на военните действия на руска територия.

Военният анализатор на германския вестник Bild Юлиан Рьопке коментира също „планът за победа“ на украинския президент Владимир Зеленски с фразата „без думи“.

„Няма да има влизане в НАТО, няма да има разрешение за удари дълбоко в Русия със западни оръжия, няма да има съвместна ПВО защита срещу руската авиация. И вече дори не се говори за пълно освобождаване на страната”, пише журналистът в своя Х-акаунт*.

Предложенията на украинския лидер вече бяха коментирани от много политици и анализатори.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков предположи , че разглежданият документ е план на САЩ за продължаване на военните действия, само „облечен“ от Зеленски. По думите му, това отново е  политиката, диктувана от САЩ, която включва военни действия до последния украинец.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова се изказа лаконично, като отбеляза, че в самото име на „плана за победа“ има две ИЗЛИШНИ букви („П“ и „О“ – „план за БЕДА“).

Преди това, на 11 октомври, The Washington Post съобщи, че президентът на Украйна на фона на успехите на руската армия е станал по-отворен към темата за преговорите с Руската федерация . Той продължава да настоява конфликтът да приключи при условията на Киев, но позицията на страната отслабна през последната година.

Освен това италианският вестник Corriere della Sera съобщи на 10 октомври, че Зеленски е готов за прекратяване на огъня по настоящата фронтова линия в замяна на ускорено присъединяване към ЕС и гаранции за сигурност на САЩ. Съветникът на президента на Украйна по комуникациите Дмитрий Литвин по-късно отрече съобщението на изданието , като подчерта, че позицията на Киев е изложена във „формулата за мир“.

Джо Байдън, президент на САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ

КритичноБГ припомня, че Зеленски разходи своя „План за победата“ до Вашингтон, за да го представи на президента на САЩ Джо Байдън и кандидата на демократите за поста държавен глава и настоящ вицепрезидент на страната Камала Харис. Посещението му в Америка обаче беше съпроводено, вместо успехи, с много и то меко казано непприятни скандали. 

Републиканците на Доналд Тръмп го обвиниха, че е участвал в предизборната кампания на Камара Харис по време на посещението му в един от военните им заводи, където по думите им е агитирал работещите да гласуват за нея. 

Както писа известния руски анализатор Кирил Стрелников, от ходенето в САЩ Зеленски не постигна почти нито една от целите си, най-важната от които бе да му бъде разрешено да стреля дълбоко в руската територия с далекобойни оръжия. Анализаторът посочи и с какво се върна в Киев президентът с изтекъл мандат: 

Осем милиарда долара (и то на вноски), от които почти половината ще останат в американския ВПК;

– Една (!) батерия „Пейтриът“;

– някакво количество противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства, безпилотни самолети и боеприпаси;

– Обещание да бъдат обучени до 18 украински пилоти да летят на F-16 този път.

За сведение, осем милиарда долара са само седем батареи Patriot на стойност по 1,1 милиарда, които руските Искандери са занулявали с десетки.

ПВО Patriot

ПВО Patriot

По останалите точки от гръмкия „план за победа“ цари оглушително мълчание. Вярно, Байдън добави, че Зеленски може да използва американски планиращи бомби със среден обсег AGM-154 JSOW. Макар че те не летят надалеч и са скъпи, а и самите САЩ разполагат с малко от тях и като цяло не се произвеждат от 2017 г. насам – но ще свършат работа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кирил Стрелников: Когато прочел „Плана за победа“ на Зеленски, перфокартите на стария Джо изпушили

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!