Дейвид Нармания: Зеленски разкри как щял да победи Путин

Илюстративно изображение

Дейвид Нармания за РИА Новости: Зеленски разкри как щял да победи Путин

Представянето на Плана за победа от Зеленски беше третирано като шоу програма. Първо, започна с представянето му пред главния спонсор и продуцент на непълно работно време във Вашингтон. След това промоционалната кампания препусна цяла Европа, като фронтменът на киевския режим посети Лондон, Париж, Рим и Берлин за 36 часа и представи съдържанието на документа на чуждестранна публика. След това, малък тийзър за вътрешни потребители с обявяване на първите две точки.

Руслан Стефанчук

Руслан Стефанчук

Допълнителна загрявка преди началото на речта на Стефанчук (Руслан Стефанчук, председател на Върховната рада на Украйна), който показа на журналистите титулния лист с надпис „План перемоги“ (перемога, победа на украински, бел. Критично)- и с това всичко приключи. Този момент от предаването бързо бе разпарчетосан в мемове. Както се оказа, пророчески.

Защото цялата тази публичност беше последвана от самата реч на Зеленски. В продължение на половин час той се изтъпанчи пред депутатите на Върховната рада, говорейки за това как точно да бъде победена Русия.

„За всички нас, украинците, е подготвен план за победа“, каза той. И после изброи пет точки от осем, като каза, че останалите три са тайни допълнения. Вярно, така или иначе, от намеците по време на речта стана ясно, че в тези секретни приложения са изброени конкретните желания на Киев по отношение на оръжията, сред които едва ли има нещо ново.

Първите четири точки, според Зеленски, трябва да бъдат изпълнени точно сега, за да се сложи край на конфликта, а петата – след приключването му, за да се гарантира сигурността на Украйна в бъдеще.

Ако се опитаме да открием същността на неговите изказвания, краткият вариант на тези точки е следният:
1) вземете ни в НАТО още сега;
2) дайте ни повече оръжия;
3) дайте ни още повече оръжия;
4) продължавайте да налагате санкции;
5) уважаеми САЩ, направете ни управляващи в Европа – това е чудесна идея, не ви заблуждаваме.

Украинците наистина не оцениха подобаващо творчество му. Дори във водещите пропагандни ресурси на Киев най-сдържаните коментари изглеждаха като обиди към Зеленски, а един от потребителите лаконично изрази съдбата на страната с поговорката: „Караха се, говореха – седнаха и зареваха“

Спонсорите на проекта на Киев го оцениха по същия начин. Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит направо заяви, че няма изгледи Украйна да бъде поканена в алианса в краткосрочен план. „Ние сме на същото място, където бяхме“, отбеляза тя.

Което много демонстративно резонира на думите на Зеленски, че това е необходимо условие за победа над Русия. И аплодисментите на депутатите от Върховната Рада бяха напразни. Ключовият момент вече се провали. 

НАТО УкрайнаНо основният проблем на плана за перемога е, че осъществимата част от него – без НАТО и амбициите на европейския жандарм – вече се изпълнява в степен, която е напълно приемлива за Запада. А перемогата неумолимо се отдалечава от тях. Това означава, че планът не носи нищо ново. Фантазиите ще си останат на хартия, реалните възможности се използват в момента, а Киев с всеки изминал ден се приближава към поражението.

Друго обстоятелство е несубективността на Украйна. Зеленски открито казва: „Това (реализацията на плана) зависи от партньорите, подчертавам: от партньорите. Тоест, дали Украйна печели или губи – дори ако въпросът все още стои на дневен ред – не се решава в Киев. 

Имаше буквално пораженчески моменти на неочаквана откровеност от Зеленски. Украинците, които са успели да запазят способността си да анализират въпреки усилията на участниците в предаванията в медиите, вероятно бяха накарани да се замислят от друга фраза от речта:

„Следващата година Путин ще стане толкова силен, че ще може да захвърли дипломацията настрана завинаги“. Тоест, лидерът на киевския режим разбира, че времето не е негов съюзник, и съобщава това на бъдещата плячка на онези, които ловят мъжете по улиците.

Киев след Майдана

Киев след Майдана

И някои изявления напълно разкриха основните страхове на украинския наместник. Иначе призивите му за единство и твърденията, че обществото е поляризирано, но „не воюваме помежду си“ са трудно обясними.

Показателни станаха и оплакванията, че Киев все по-често чува призиви за преговори от партньори.

И последното обяснява много от това, което Зеленски не е казал.

Той не каза нито дума за връщане към границите от 1991 г. Разбира се, когато началниците му кажат, той ще подпише документ за връщане към границите от 1654 г. И ще се опита да обясни това на хората, като каже, че партньорите са попречили на изпълнението на плана – все пак всичко зависело от тях.

Само един въпрос остава неясен: какво ще остане от тези хора и през какво трябва да преминат, за да се опитат най-накрая да се отърват от Зеленски.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Захарова: „Планът за победа“ на Зеленски е кървава пяна на устата на убиец и неонацист! ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!