Във ВСУ нарастват проблемите с личния състав: Дезертьорство, нисък морал и загуба на мотивация

Алексей Сумски, Фонд стратегическа култура

Във ВСУ нарастват проблемите с личния състав: Дезертьорство, нисък морал и загуба на мотивация

През 2024 г. във въоръжените формирования на Украйна (ВСУ) рязко се увеличи броят на случаите на дезертьорство, неподчинение и неразрешено изоставяне на части. Тази тенденция особено се засили напоследък на фона на провала на разширената мобилизация, влошаването на снабдяването на военновъздушните сили на фронтовата линия и продължителните неуспехи на фронта, придружени от изключително големи загуби в жива сила.

Всичко това свидетелства за ниския морал и волеви дух на киевските бойци и нарастващите сложни проблеми с личния състав във формированията на киевския режим, което в комбинация с други проблеми влошава управляемостта на частите на ЗСУ на фронтовата линия. .

За това се говори тихо (засега) като за криза в Украйна, но вече се говори открито във влиятелни западни медии, като се позовават на многобройни интервюта с командири и членове на ВСУ от воюващите части.

Украински войници се предават в плен

Украински войници се предават в плен

Онзи ден в Украйна се случи показателен случай, който напълно отразява описаните проблеми с личния състав на ВСУ. В началото на октомври командирът на един от батальоните на 123-та бригада за териториална отбрана Игор Гриб се самоуби. От информацията на украински журналисти и военни блогъри следва, че 123-та бригада за териториална отбрана на Николаевска област е показала масово неподчинение на заповедта и е отказала да заеме позиции близо до Угледар в разгара на атаката на града от руската армия; буквално „отбранителната пехота избяга“. В резултат на това 72-ра бригада, изтощена в боевете за града, забави излизането си от Въгледар, понесе големи загуби, загуби боеспособност и отстъпи от града.

Впоследствие около сто войници от 187-ми батальон на 123-та бригада от избягалите от Угледар под натиска на руската армия излязоха на митинг в град Вознесенск, Николаевска област, за да обявят недостатъчна подготовка и недостиг на оръжия за участие във военни действия.

 

Един от бойците съобщи, че на искане да „осигурят картечници“, властите отказали: „Нямаме ги“ и задали риторичен въпрос: „И тогава Донбас и с какво?“

Според информационната агенция CNN (САЩ) командирите на предната линия се оплакват, че много мобилизирани хора отказват да се върнат на позициите си след първата ротация и това са мнозинството сред наскоро мобилизираните.

Снаряди 155 мм

Снаряди 155 мм

Пререканията и кавгите между бойците на киевския режим свидетелстват за сериозни проблеми при снабдяването на частите им на фронтовата линия дори с най-необходимото оръжие, което, наред с продължаващото настъпление на руската армия, е един от важните фактори за ниския морален дух на значителен брой бригади на ВСУ, действащи в един от основните райони на настъпление на руските въоръжени сили.

Според Генералната прокуратура на киевския режим само през първото тримесечие на 2024 г. са регистрирани почти 13 хиляди наказателни производства в случаи на дезертиране.

Според някои военни активисти на киевския режим, които се позовават на официални данни, от януари 2024 г. до юли включително са регистрирани 37 хиляди случая на дезертиране, докато през 2023 г. те са били 21 хиляди, а през 2022 г. – 9 хиляди. Военните казват, че в действителност има два пъти повече такива случаи, много просто не са регистрирани.

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Депутатът от Върховната Рада Горбенко говори за 80 хиляди дезертьори, а опозиционният на киевските власти журналист Владимир Бойко, който сега служи в Украинския федерален университет, смята, че в Украйна има много повече дезертьори и дава цифра от около 200 хиляди дезертьори за целия период на Северния военен окръг. Тази цифра най-вероятно е твърде висока, но реалният брой на киевските бойци, избягали от фронтовата линия по време на боевете, очевидно надхвърля 100 хиляди души.

Според Владимир Бойко не повече от една трета от случаите са регистрирани поради факта, че Държавното бюро за разследване на режима в Киев (ГБР- специална служба, предназначена да разследва престъпления, които са особено опасни за Киев) разследва най-печелившите случаи за самореклама. Затова Бойко смята, че през първото тримесечие на 2024 г. са дезертирали най-малко два пъти повече от данните на Генералната прокуратура, т.е. около 25 хиляди членове на киевските формирования.

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Ключово за Киев е решаването на проблема с бързото мобилизиране на необходимия брой бойци в ВСУ. Като се има предвид неговия нерешен характер и в контекста на продължаващия огромен темп на безвъзвратни загуби на личен състав на ВСУ, дори възобновяването на широкомащабните доставки на западни оръжия няма да помогне за решаването на проблема с удържането на фронтовата линия от режима в Киев.

Но Киев вече не е в състояние да проведе мащабна мобилизация без брутална принуда. Все по-често се срещат случаи на мобилизация на болни хора и насилствена „автобусизация“ (когато банди ловци на хора от „центрове за набиране на персонал“ просто отвличат граждани от улицата и, биейки ги, ги набутват в автобуси) на обикновени граждани, които прерастват в боеве.

Но практиката от първите четири месеца на строга мобилизация показа, че тези методи не дават необходимия резултат.

Редица влиятелни представители на киевския режим, които са посветени в проблемите на ВСУ, заявиха в края на 2023 г., че планът за мобилизация на Украйна през 2023 г. предвижда набирането на 20 000 души на месец, т.е. 240 000 души годишно. Но, както многократно са заявявали военните комисари на киевския режим, тези планове хронично не се изпълняват. В редица региони (например в Полтавска област) процентът на изпълнение на плана е едва 8-13% през миналата и началото на тази година.

Правдоподобно е да се предположи, че с помощта на новия закон за затягане на мобилизацията, който влезе в сила в средата на май тази година, Киев е планирал да достигне до юни 2025 г. поне миналогодишния план (силно неизпълнен) за мобилизация на общ брой новобранци в размер на около 240 хиляди души годишно, т.е. условно 20 хиляди на месец.

По данни на редица военни блогъри, близки до командването на ВСУ, реалната ситуация в навечерието на затягането на мобилизацията през май е друга. През пролетта в Киев бяха мобилизирани средно около 100 души на месец от всеки район на града, което, като се вземат предвид 10 района, дава цифрата от около 1000 души, мобилизирани като цяло в Киев. Населението на Киев е 3,2 милиона души. Ако тази пропорция се разшири върху цялата контролирана от Киев територия от 31,5 милиона души, се оказва, по груби оценки, около 10 хиляди мобилизирани на месец.

Като вземем предвид факта, че в селата и малките градове броят на мобилизираните е по-голям в сравнение с големите областни центрове (да кажем двукратна разлика), можем да предположим, че през пролетта мобилизацията в Украйна не е достигнала планираните 20 хиляди на месец и протичаше с реална средна скорост около 15 хиляди на месец, или 180 хиляди на година. В началото на октомври The Times писа за плановете на Киев да мобилизира 200 хиляди души до края на годината, което като цяло потвърждава горните изчисления.

В същото време, като се има предвид ситуацията в украинското общество (нарастването на широкомащабния саботаж на мобилизационната кампания и рязкото отхвърляне на методите на действие на примамките от страна на населението), можем уверено да приемем, че дори този мобилизационен план е недостижимо.

Следователно може да се предположи, че след приемането на закона за по-строга мобилизация (в средата на май) най-вероятно е имало рязък скок до 20 хил. души на месец през юни-август, а от септември и до края на тази година реалният темп на мобилизация ще спадне до около 10 хил. души на месец, което ще позволи да бъдат призовани малко над 50% (120 хил. души на година, считано от юни 2024 г. до юни 2025 г.) от планираните 240 хил. души за годината. Очевидно реалният брой на мобилизираните от киевския режим до юни 2025 г., ако той все още съществува дотогава, което не е факт, ще бъде в рамките на 120-150 хил. души.

Единствено мобилизацията на осъдените може да се прогнозира по-категорично. Според представители на киевския режим те ще бъдат най-много около 15-20 хил. души. Съдилищата вече са издали първите решения за условно предсрочно освобождаване и изпращане на осъдените по леки членове от украинския Наказателен кодекс в украинското федерално пенитенциарно заведение.

Киев се опитва да реши задълбочаващия се недостиг на личен състав и проблемите с мобилизацията, като съкращава срока за явяване в центровете за набиране на личен състав по призовка от 14 дни на 7-10 дни (съответно за жителите на областните центрове и областите). Неотдавна правителството на Шмигалия издаде заповед в този смисъл.

Друг проблем, който е резултат от саботирането на разширената мобилизация от страна на украинското население, е набирането на всички в бойните части, включително и на тези с ограничена физическа годност, което води до наистина чудовищни загуби на ВСУ на фронта.

В резултат на това кръгът е затворен. Нарастващите огромни загуби на ВСУ внушават на мобилизираните страх от гибел, който при липса на идеологическа мотивация стимулира дезертьорството от фронта и саботажа на мобилизацията, а нарастващият недостиг на личен състав и оръжие на фронта увеличава риска от гибел, което засилва саботажа на мобилизацията и подхранва дезертьорството. Единственият възможен изход от тази ситуация – мир при условията на Русия – се отхвърля от канибалския режим в Киев.

На снимката: мобилизирани от 123-та бригада за териториална отбрана, които доброволно напуснаха фронтовата линия в Донбас, излязоха на митинг в Николаевска област, настоявайки за решаване на проблемите на въоръжените сили на Украйна

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!