ВСУ бягат през глава от Селидово. Русия вдигна във въздуха танков завод в Николаев. ВИДЕО

Руски въздушни атаки в Украйна

ВСУ бягат през глава от Селидово. Русия вдигна във въздуха танков завод в Николаев. ВИДЕО

Руското министерство на отбраната съобщи за поражението на бронетанков завод в Николаев, по който са били изстреляни пет ракети. Това пише РИА Новости. 

„В резултат на удара са поразени пет производствени сгради на предприятието, унищожени са десет единици бронирана техника, включително шест танка“, се казва в коментара към видеото с кадри от обективен контрол.

В масирания ракетен удар е спряно окончателно производството и ремонта на бронетанкова техника в завода, допълват от Министерството на отбраната.

Координаторът на местната проруска съпротива Сергей Лебедев каза пред РИА Новости предния ден за нападението в района на завода за бронирани танкове в Николаев. По думите му едно от попаденията е било в контейнери с ГСМ /горивно смазочни материали/, затова на мястото на експлозията е възникнал силен пожар с гъст черен дим. Освен това в резултат на удара, според ъндърграунда, са били убити повече от 30 украински войници.

В отговор на атаки на въоръжените сили на Украйна срещу цивилни цели, руските войски редовно извършват целенасочени атаки срещу местонахождението на личния състав, техниката на въоръжените сили на Украйна и чуждите наемници, както и по инфраструктурата: енергийни съоръжения, отбранителна промишленост, военни администрация и комуникации на Украйна. В същото време прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков многократно подчерта, че армията не атакува жилищни сгради и социални институции, припомня РИА Новости

Украинският сайт UNIAN съобщи днес, че „силите за отбрана (т.е. ВСУ) ще бъдат принудени да напуснат град Селидово, Донецка област, за да избегнат обкръжението.

Селидово, Украйна

Това е казал военният анализатор на BILD Юлиан Рьопке. Той отбелязва, че Селидово е едно от селищата в предградията на Покровск, много села наоколо вече са окупирани от руски войски.

Отбраната се държи успешно от 15-та бригада на Националната гвардия на Украйна „Кара-Даг“, но руснаците продължават да настъпват наоколо.

Сега Селидово е обградено в полукръг. За да избегнат пълното обкръжение, украинците ще трябва да напуснат града.

„Горчивата реалност в Селидово (доскоро там са живели 23 000 жители). „Кара-Даг“ работи добре, защитавайки града, но съседните части не могат да се справят.

Затова градът пада, въпреки смелите си защитници. Точно това изпитах, когато посетих местоположението „Кара-Даг“ в този район преди четири седмици“, пише Рьопке.

Както съобщи УНИАН, на 14 октомври анализаторът на BILD Юлиан Рьопке разпространи информация, че украинските защитници са успели да спрат настъплението на руските нашественици в района на град Селидово. Анализаторът обаче отбеляза, че много селища около Селидово вече са окупирани от руснаците.

В същото време ветеранът от руско-украинската война майор от запаса Алексей Гетман обясни, че тези селища край Селидово трябва да се разбират като превземане от руснаците на села,

които били от по 10 къщи, в които никой не е живял от 15 години, посоча още украинската агенция.

КритичноБГ обръща внимание, че украинските военни целенасочено се опитват да омаловажават руското нашествие, вероятно, за да не отчайват напълно населението на страната на фона на ударното нахлуване на русикте сили. Това пренебрежение обаче не отменя факта, че темпото на Москва се увеличи многократно. Днес, позовавайки се на данни от украински източници, писахме, че в сравнение с миналата година, завзетата територия от руските сили само за последните два месеца е 5,5 пъти повече в сравнение с миналата година. Припомняме: 

Само за август и септември руските войски са превзели 5,5 пъти повече територия от Украйна отколкото за цялата 2023г. 

Графика на завзетите територии от руските войски в Украйна

Графика на завзетите територии от руските войски в Украйна

През август-септември 2024 г. руските въоръжени сили са завзели 5,5 пъти повече от територията на Украйна, отколкото през цялата 2023 г. Това става ясно от публикувана графика в украинския канал в Телеграм OSINT. Авторите нагледно показват, че през цялата изминала година руските войски са превзели общо близо 150 квадратни километра, докато през изминалите август и септември на тази година данните сочат, че територията, която е завзета от руснаците е повече двойно повече за всеки един месец по отделно. Ето и самите числови измерения:

През цялата 2023 г. руските войски са превзели общо 148,6 кв. км.
През август 2024 г. руските войски са превзели общо 350,7 кв. км.
През септември 2024 г. руските войски са превзели общо 467,7 кв. км.

Украинският канал в Телеграм OSINT уточнява, че данните са към 1 октомври.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!