ВСУ бягат от Селидово и без командирска заповед. Котелът се затваря!

Военни стълкновения

ВСУ бягат от Селидово и без командирска заповед. Котелът се затваря!

Руските войски са започнали щурм на Курахово от изток, съобщава украинският военно-аналитичен Telegram канал Military analytics.

Информацията за действията на силите на Москва идва от 46-та бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които публикуваха кадри от боевете за отбраната на Максимиляновка. Уточнява се, че руските сили са навлезли в административните граници на Курахово от изток от две посоки: по шосе и от Островски.

Покровско направление до края на 22 октомври

Покровско направление до края на деня на 22 октомври

Ситуацията в Селидово е много трудна за украинските войски, руските войски са завзели промишлената зона и част от частния сектор в северната и източната част. Украинските военни пишат за влошаващата се ситуация в Селидово, където вече се водят градски боеве и е останал само един път за снабдяване. Това допълва в друга публикация украинския канал в Тележрам Military analytics в късните часове на 22 октомври.

Украински военнослужещ с повиквателен знак „Мучной“ съобщава, че руските части напредват в града, като провеждат настъпление от север, изток и юг. Те не са достигнали до височините в центъра на града, където е разположено основното укрепление на ВСУ.

„Мучной“ също така потвърждава, че руснаците вече щурмуват Вишневое западно от Селидово, за да отрежат града от Покровск.

Руските части се опитват да достигнат до река Сольоная

По този начин руските части се опитват да достигнат до река Сольоная източно от Вишневое, за да установят контрол и над последния път, който влиза в Селидово от запад (откъм Покровск). Ако успеят, това ще се случи на около половин километър разстояние. И по този начин гарнизонът на ВСУ ще бъде вече абсолютно обкръжен, както се вижда на картата по-горе.

Лейтенант Алекс от ВСУ потвърждава, че руските въоръжени сили са успели да се закрепят в частния сектор в източната част на Селидово и се подготвя атака на центъра на града. Това настъпление е улеснено от предишните успехи на Въоръжените сили на Руската федерация по фланговете.

Снайперистът на ВСУ Константин Прошински пише, че основната причина за настъплението на руската армия е липсата на личен състав на ВСУ,

който да блокира всички възможни пътища за навлизане на руските части, които се придвижват на малки групи.

Бойци от Въоръжените сили на Украйна, без да чакат заповеди, са започнали да напускат позициите си в град Селидово и да се оттеглят на запад поради тактическото обкръжение на града. 

Украински войници бягат от Селидово и без заповед заз изтегляне

Това съобщава украинският телеграм канал „Резидент“, позовавайки се на информиран източник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. По думите му ситуацията е напълно идентична с Угледар. „Нашите военни сами напускат позициите си без заповед, поради липса на снабдяване и ротация, за да не бъдат обкръжени в града“, казва събеседникът на канала.

Той добавя, че Генералният щаб е решил спешно да прехвърли военни специални сили от Покровск, за да предотврати срива на фронта в Селидово.

По-рано стана ясно , че части на руската група войски „Запад“ в резултат на активни настъпателни действия са превзели село Зоряное, Донецка област.

Ситуацията в посока Покровск се развива динамично, съобщава бившият депутат от Върховната Рада и общественик Олег Царев, цитиран от руския сайт Аргументи и факти.

Според него пълномащабното нападение срещу Селидово от няколко посоки дава резултати.

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Руската армия успя да изтласка противника доста бързо от мина „Коротченко“ и да се закрепи на територията на завода  – и двата обекта са в източните покрайнини на града. От север и от юг те регистрират значително настъпление към частния сектор“, заяви Олег Царев. По-рано военни експерти прогнозираха съдбата на Селидово да е същата като на Угледар, който наскоро беше превзет от руските военни, без да бъде оставен шанс на украинските сили.

Селидово обслужва ВСУ само по един и то обстрелван път, твърдят експерти.  „Най-големият „котел“ се затваря. Всички пътища към Покровск са отрязани. Селидово е обкръжен“, отбелязва международният и военен експерт Александър Артамонов.

Украинските въоръжени сили обстрелват Енергодар на фона на ядрените заплахи на Зеленски, твърди сатът Аржументи и факти – Аif.ru

Запорожката АЕЦ

Запорожката АЕЦ

Украинските войски са извършили целенасочен обстрел на жилищни и комунални сгради и инфраструктура в сателитния град на Запорожката атомна електроцентрала Енергодар, съобщи губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки в канала си в Telegram. Владимир Рогов, роден в региона и председател на комисията по суверенитет към Обществената палата на Русия, заяви пред aif.ru, че са атакувани обекти от гражданската инфраструктура.

„Целият град е обстрелван с безпилотни самолети и артилерия. Обстрелва се прибрежната зона, самата зона на водохващането, има опити за поразяване на електропроводи и най-вече на трансформаторни подстанции, чрез които се захранва целият град. Плюс това има удари с дронове камикадзе директно по бензиностанции и камиони с газ“, казва Рогов в коментар за aif.ru.

Известно е, че един човек е загинал заради удар по бензиностанция.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!