Волгин: Послушковците в ЕП гласуваха да се откраднат 35 млрд. евро от руските активи за властта на Зеленски, да се обогати!

Фейсбук

Петър Волгин

Волгин: Послушковците в ЕП гласуваха 35 милиарда евро на управляващите със Зеленски, да се обогатят още повече!

Европарламентът днес с голямо мнозинство гласува да се откраднат 35 милиарда евро от замразените руски пари в Европа и да се дадат на Зеленски. Така мнозинството на послушковците в ЕП отново позволи на управляващите в Киев да се обогатят още повече. Междувременно в Европарламента се състоя поредният лицемерен дебат по темата за защита на журналистите, които отразяват войната в Украйна. Лицемерен, защото повечето оратори оплакваха съдбата само на тези журналисти, които са критични към Кремъл. А за тези, които пострадаха, защото бяха критични към Зеленски, никой и дума не каза. Е, аз казах. Това пише в своя публикация евродепутатът от Възраждане Петър Волгин.

Към нея той публикува и видео, в което дава още подробности:

Зеленски с Урсула в близост

Зеленски с Урсула

„Днес в европарламента имаше две интересни събития за дискусии. Първото беше това, че евродепутатите трябваше да одобрят заем за Украйна на стойност от 35 милиарда евро, които казаха, че ще бъдат гарантирани със замразените руски активи в Европа.

Да ви кажа, че това са активи на Руската централна банка. Те не са пари на руски милиардери или олигарси. Европарламентът, разбира се, гласува това. Мнозинството си е желязно. След като трябва нещо да бъде направено срещу Русия и в подкрепа на Владимир Зеленски (гражданин на Украйна, който беше с мандат на президент на страната до 20 май), коментира бившият водещ на БНР.

По думите му, само 56 евродепутати са гласували против решението, всички останали са гласували „за“. Сред гласувалите против това решение са били и депутатите от Възраждане, обясни Петър Волгин. 61 са се въздържали.

Петър Волгин, евродепутат от Възраждане

Петър Волгин, евродепутат от Възраждане

Не е много сигурно, че всичко това ще бъде платено с руските замразени активи, обясни още Волгин. Той добави още, че за да се отдели всеки транш от въпросните 36 милиарда за Украйна от руските активи, същите трябва периодично да се размразяват с решение на европарламента. И това трябва да се прави на всяко предстоящо полугодие.

„Представете си след 6 месеца една държава-членка да каже – не, ние не сме съгласни с това. Тогава руснаците ще си вземат замразените активи. Тогава, кой ще плаща този заем? Познахте, ние с вас ще го плащаме“, обясни Волгин.

„Това означава, че парите ще бъдат дадени на правителството на Зеленски, а после ние ще плащаме погасяването му“.

Петър Волгин обърна внимание, че този заем от Европа се дава на Украйна, за да погасява страната други свои заеми.

„Голямата част от тези пари няма да стигнат до обикновените украинци. Те или ще бъдат откраднати от властта, както обърна внимание друг колега от малцинството, което гласувахме против, или ще отидат за погасване на дълговете на Украйна.

Втората тема, която на мен ми беше много интересна, защото доскоро работих като журналист, беше дискусия, която беше озаглавена: „Защита на европейските журналисти, които отразяват агресивната война на Русия срещу Украйна“.

Той обърна внимание на двойния стандарт на евроатлантически настроените депутати, защото по думите му има нужда от защита и на руските журналисти, както и такива от други националности.

Тази теза разви евродепутатът Петър Волгин и от трибуната на Европейския парламент.

Волгин, който е дълбоко свързан с журналистиката и критичния наратив при отразяване на политическите процеси, както вече отбелязахме, заяви следното: „Самото заглавие на тази дискусия е сбъркано. Всички журналисти трябва да бъдат защитавани, а не само европейските. За жалост и в тази сфера се сблъскваме с крещящи двойни стандарти. Когато пострада някой журналист, подкрепящ Украйна, всички световни медии говорят за това. Но когато същото се случи с критичен към Киев журналист, случаят тотално се неглижира.“

В изказването си българският евродепутат от групата „Европа на суверенните нации“ /ESN/ посочи няколко емблематични случаи на журналисти, чиито трагични съдби не са във фокуса на големите медии, защото не са фанатично проукраински настроени:

Гонсало Лира

Гонсало Лира, журналист, починал в украински затвор

„Колко от вас са чували за чилийско-американския журналист Гонсало Лира? В началото на войната той живееше в Харков и беше арестуван, защото критикуваше правителството на Зеленски. На 12 януари тази година Лира почина в затвора. От пневмония според официалната версия.

Руско-испанският журналист Пабло Гонсалес пък беше задържан в Полша, след като отразяваше преминаването на украински бежанци на полско-украинската граница и изкара близо три години в затвора.

Руският военен кореспондент Владлен Татарски беше убит в центъра на Санкт Петербург с взривно устройство. По време на войната в Украйна са загинали над 30 руски журналисти. И украински журналисти загинаха. Десетки пострадаха. Всички те трябва да бъдат помнени. И не трябва да бъдат разделяни на „добри“ и „лоши“!“

микрофон, свобода на словотоТемата за журналисти, които загиват, докато отразяват събития, за да бъде обществото информирано, винаги е пареща. И логично се дебатира в ЕП. Медиите често са определящ фактор за развитието на събитията, тъй като имат способността да мобилизират общественото мнение. В този смисъл журналистите нерядко са обект на репресии, но към такива случаи не трябва да се подхожда с двоен стандарт. Няма добра, почтена или идеологически защитена репресия върху журналисти. Всяка репресия е осъдителна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!