Владимир Прохватилов: Пентагонът се готви за гражданска война в САЩ!

Фонд за стртегическа култура

Американската гражданска война, симулирано изображение

Владимир Прохватилов: Пентагонът се готви за гражданска война в САЩ

В подготовка за очакваната дестабилизация след изборите Министерството на отбраната на САЩ разреши на военното разузнаване да оказва съдействие на правоприлагащите и други граждански органи. Тази помощ може да включва смъртоносен огън срещу цивилни лица.

Американски войници патрулират в метрото в Ню Йорк

Американски войници патрулират в метрото в Ню Йорк

„Предоставянето на исканата помощ може да включва използването на сила, която може да бъде смъртоносна, включително смърт или тежки телесни повреди. Това включва и всякаква подкрепа за цивилни служители на правоприлагащите органи в ситуации, в които основателно може да се очаква конфронтация между служители на правоприлагащите органи и цивилни лица или групи“, се казва в Директива № 5240.01 на Министерството на отбраната на САЩ.

Специализирана в комуникационните технологии за извънредни ситуации и граждански вълнения, Red Group Mass Notification наскоро предложи услугите си на правителствени агенции, правоприлагащи органи, частни компании, избрани служители и обикновени американски граждани, за да се подготвят за това, което според нейните анализатори ще бъде неизбежно гражданско вълнение по време и след президентските избори през ноември.

„Не чакайте да избухне криза – започнете да се подготвяте днес. Разберете как системата за масово уведомяване на Regroup може да ви помогне да управлявате комуникациите, да държите хората информирани и да запазите организацията си в безопасност по време и след избори“, се казва в прессъобщение на компанията.

Възможността Америка скоро да се сблъска с нова гражданска война не изглежда нереалистична за много американци.

Митинг в подкрепа на Тръмп

Митинг в подкрепа на Тръмп

Според национално проучване на Rasmussen Reports, 41% от вероятните гласоподаватели в САЩ вярват, че втора гражданска война може да избухне в САЩ през следващите пет години, включително 16%, които смятат, че подобен сценарий е много вероятен. 37% от избирателите смятат, че нова гражданска война е по-вероятна, ако президентът Джо Байдън спечели тазгодишните избори, докато 25% смятат, че нова гражданска война е по-вероятна, ако бившият президент Доналд Тръмп спечели.

Най-популярният филм в САЩ в момента е блокбъстърът Гражданска война на Алекс Гарланд, „който описва модерна Америка, раздирана от граждански борби, с различни сепаратистки сили, които се борят срещу президент-диктатор, който остава на власт за трети мандат.

Плакат на филма "Гражданска война"

Плакат на филма „Гражданска война“

Този президент очевидно прилича на Тръмп, но филмът засяга много малко политиката; той се интересува главно от съпоставянето на сцени на бруталност – масови гробове, изтезания на затворници, престрелки и бързи екзекуции – с познатите американски пейзажи на търговски центрове, автомивки и колони на Белия дом“, пише The New York Times.

Колумнистът на NYT Рос Даутхат не вярва, че сегашните социални и политически разногласия в Съединените щати могат да доведат до гражданска война.

„За да могат Съединените щати действително да се впуснат във въоръжен конфликт, да се разделят на враждуващи лагери, а не просто на поляризирани блокове от гласоподаватели, тогава трябва да потърсите някакъв вид разрив, някакъв вид разтърсваща света външна или вътрешна сила като необходимост предпоставка.

Може би пандемията е значително по-лоша от самото заболяване COVID, която принуждава щатите да затварят границите и разделя страната много по-силно и грубо, отколкото, да речем, разликата между пандемичните политики в Ню Йорк и Флорида.

Може би едно голямо военно поражение и икономическа криза – Китай превзема Тайван, Северна Корея превзема Южна Корея, фондовата борса се срива поради краха на Pax Americana, а дискредитираният истаблишмънт се сблъсква с нови форми на демагогия и въстание.

Може би това е някакво радикално технологично развитие, на ръба на изкуствения интелект, което ще промени контурите на обикновения живот и ще създаде нови настроения на утопизъм или отчаяние. Може би това е истинска климатична криза, а не просто бавно покачване на температурите, а един от сценариите на „опашния риск“. (Изразът „опашен риск“ “tail risk” означава екстремна волатилност на фондовия пазар) глобална катастрофа“, пише Даутат, като внимателно избягва украинската тема.

Британският мозъчен тръст Chatham House оценява вероятността от втора гражданска война в Съединените щати, като сравнява политическите и социалните отношения от 1861 г. и 2024 г.

Американската гражданска война, симулирано изображение

Американската гражданска война, симулирано изображение

Американското общество и политика са все повече разделени по стари линии от ерата на Гражданската война и изборите могат да влошат нещата. Това разделение можеше да се види на изборите през 2020 г. между сините щати, които гласуваха за Джо Байдън, и червените щати, които гласуваха за Доналд Тръмп, като много от щатите на Тръмп бяха сред тези, които се отделиха от Съюза* през 1861 г. Но появата на две Америки може да се разглежда и в контекста на набор от социални проблеми, които отразяват по-дълбоки разделения от тези, които се проявяват само в изборите“, казва Брус Стоукс, американски изследовател в центъра.

*През 1861 г., както е известно, в Съединените щати започва гражданска война между „Съюза“ („Север“) и „Конфедерацията“ („Юг“).

През 2020 г. от 15-те американски щата с най-рестриктивни ограничения за абортите всички гласуваха за Тръмп, а седем от тях първоначално са били в Конфедерацията.

През 2023 г. от 21 щата с най-висок процент на легализиране на оръжия, 19 щата гласуваха за Тръмп, шест от които са били в Конфедерацията.

През 2022 г. от 19-те щата, които приеха закони, забраняващи гласуването без документи за самоличност, 14 гласуваха за Тръмп, седем от които са били в Конфедерацията.

През 2023 г. от 23-те щата, които приеха закони, ограничаващи участието на транссексуални в училищните спортове и застъпничеството на ЛГБТ в училищното образование, 22 гласуваха за Тръмп, а девет от тях са били в Конфедерацията.

Илюстративно изображение

Илюстративно изображение

„Нещо повече, тези разделения от Гражданската война сега се проявиха в конституционно противопоставяне срещу имиграцията. През януари Върховният съд на САЩ постанови, че Тексас трябва да премахне бодливата тел, поставена покрай Рио Гранде, за да попречи на мигрантите да го пресичат.

Губернаторът на Тексас Грег Абът отказа да се съобрази, като каза, че договорът между щатите и Съединените щати е бил нарушен от неуспеха на президента Байдън да спре нелегалната имиграция. Предположението на Абът, че Конституцията на САЩ е просто договор, който държавите могат да пренебрегнат по свое усмотрение, напомня на обосновката на Конфедерацията от 1861 г. за отделяне от Съюза“, пише Брус Стоукс.

Освирепели мигранти нахлуват в САЩ. Газят гвардията на Тексас. ВИДЕО

Британският анализатор подчертава, че мнозинството от американците от селските райони са против имиграцията, недоволни от подкрепата на екипа на Байдън за Израел и Украйна, а градските избиратели категорично не са съгласни с тях , което допълнително задълбочава разделението на обществото.

Известният американски писател, професор в Тексаския университет Майкъл Линд, не е съгласен с Брус Стоукс и смята, че гражданската война в Америка няма да се води между „червени“ и „сини“ държави, а в мегаполиси.

САЩ са изправени пред гражданска война

САЩ са изправени пред гражданска война

„Картите на окръжните резултати от изборите показват, че няма червени или сини щати. Има само сини метрополии, които се носят в червени океани от бряг до бряг. Всъщност основното политическо разделение в Съединените щати се намира в рамките на метрополисите – между гъсто населените центрове и скъпите вътрешни предградия, където живеят елитите с висше образование и техния непропорционален брой чуждестранни служители и обслужващи работници, и по-евтините външни предградия и крайградски райони, където повечето сега живеят американци от работническата класа от всички раси.

Манхатън, сграда

Изглед от Мангатън

Новата гражданска война в Америка ще се води във всеки градски район между кварталите – между, да речем, ляво-демократичния Манхатън, с неговите богати-бедни крайности, и работническите и средните квартали на Ню Йорк, които са склонни да гласуват за републиканци, като Стейтън Айлънд и части от Куинс и Бруклин. Разбира се, гражданската война в Ню Йорк нямаше да продължи много дълго.

Полицаите, спасителите, медицинските сестри и персоналът по поддръжката на сградите, които пътуват от предградията и са склонни да гласуват за републиканците, ще оставят Манхатън на произвола на съдбата.

Това ще принуди богатите, които не могат да избягат във вторите си къщи в Хамптън, да се скрият в своите високи сгради, докато престъпниците и мародерите превземат улиците, палят и грабят…” пише Майкъл Линд в своя блог.

Въпреки значителните различия в сценариите за втора американска гражданска война, повечето западни анализатори са уверени, че тя е неизбежна.

Илюстративно изображение

Илюстративно изображение

Фактът, че Пентагонът вече е започнал да се подготвя за потушаване на гражданските вълнения по време и след резултатите от президентските избори през ноември и легализиране на стрелбата по цивилни, предполага, че американските военни са наясно, че дестабилизирането на политическата ситуация в страната е съвсем реално, и възнамеряват, ако не да спрат тези тревожни тенденции, то със сигурност да ги ръководят чрез установяване на де факто военна диктатура.

Който и да спечели президентските избори в САЩ, истинският победител ще бъде дълбоката държава.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!