Виктория Никифорова: Защо БРИКС в Казан хвърли кралете на западните финанси в паника и ужас?

За РИА Новости

Виктория Никифорова за РИА Новости: Защо БРИКС в Казан хвърли кралете на западните финанси в паника и ужас?

„Сътрудничеството в рамките на БРИКС не е насочено <…> нито срещу долара, нито срещу други валути“, побърза да успокои обществеността говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

БРИКС - Русия

БРИКС – среща в Казан, Русия

Това беше отговор на поредица от направо панически публикации, които се появиха в американските медии в навечерието на срещата на върха в Казан. „Путин планира да победи долара“, пише The Economist, рупор на западните финансови елити. „Целта на БРИКС е да отдалечи страните от доларовата система“, тревожи се The New York Times.

САЩ наистина се страхуват от глобалната дедоларизация и водещите им финансисти открито говорят за това. Те прекрасно разбират, че трилионите зелени банкноти отдавна са финансова пирамида – когато тя се срути, ще погребе под себе си цялата мощ на Запада.

Но кой е виновен за неизбежния крах на доларовата измама? Наистина ли пак руснаците и Путин лично? Примамили ли са лидерите на водещите световни икономики в Русия, кроят ли заговор и интриги срещу Вашингтон?

Очевидно не. Нито Индия, нито Китай, нито Бразилия, нито Южна Африка, нито другите членове на БРИКС ще спрат икономическото си сътрудничество със САЩ и Европа. Търговията продължава и се разширява, продължава да се използва същият долар.

Срещата на BRICS+ в Казан, симулирано изображение от Изкуствен интелект

Срещата на BRICS+ в Казан, симулирано изображение от Изкуствен интелект

Въпреки това отвъд океана цари паника. The Economist обяснява от какво точно се страхуват кралете на западните финанси. На първо място, страните от БРИКС създават своя собствена кредитна агенция, която независимо – и не по свирката на океана – ще оценява икономическия потенциал на страните. Второ, Новата банка за развитие инвестира в инфраструктурни проекти, като постепенно заменя такива отдавна използвани американски структури като например Международната банка за възстановяване и развитие.

Срив на долара, илюстративно изображение

Срив на долара, илюстративно изображение

Но най-лошото нещо за финансовата хегемония на САЩ е стартирането на платежната система BRICS Bridge. Руски финансисти твърдят, че тя ще започне да функционира през следващата година и ще позволи на централните банки на различни държави да извършват директно трансакции в национални цифрови валути. Това ще бъде с един порядък по-бързо и по-сигурно от разплащанията в долари. Дори The Economist се оплаква, че такива преводи ще отнемат секунди, а не дни, и цитира Фед:

„Ефективността на цифровите пари ще унищожи използването на долара при трансгранични преводи“.

Сградата на Федералния резерв в САЩ

Сградата на Федералния резерв на САЩ

Факт е, че всички разплащания по доларови трансфери се извършват чрез американски банки под пълния контрол на Големия брат. Това отнема много време и е несигурно. Американците, грубо казано, крадат. Ясно е, че всичко това учтиво се нарича „замразяване“, „финансови санкции“ или някакви други политически коректни термини.

Но в действителност това е просто обикновен грабеж. Американците успешно ограбиха Иран, Китай, Русия, Венецуела, Саудитска Арабия и списъкът продължава.

Именно опитът да се открадне всичко, което се намира наоколо, е компрометирал най-много американския долар. Дълго време държавите търпяха тази злоупотреба, защото като цяло системата, обвързана с долара, беше удобна и работеща. Но сега рисковете значително надвишават ползите.

Особено след като никога в историята не е имало резервна валута, която да е натрупала такъв гигантски, просто непонятен дълг, какъвто е държавният дълг на САЩ (35 трилиона), плюс 17,5 трилиона дълг на американските домакинства.

Дългът на САЩ стана колосален, над 35 ТРИЛИОНА ДОЛАРА

Дългът на САЩ стана колосален, над 35 ТРИЛИОНА ДОЛАРА

Никой не иска да убие долара. В края на краищата много държави имат задължения в долари за стотици милиарди и би било неприятно и обидно да ги загубим. Дали американците са взели парите на всички, а после махат с ръка, казвайки сакралното „на всички на които дължа пари им прощавам“?

Доларът обаче е обречен на самоубийство и към него го тласкат собствените му господари. Суверенните държави просто са принудени да бягат от токсичните зелени пари – да подкрепят националните валути въпреки очевидната им нестабилност, да експериментират с криптовалута, да разработват национални цифрови валути.

Знамената на държаите от Г-7

Знамената на държаите от Г-7

Икономическата мощ на БРИКС е ненадмината: алиансът изпреварва страните от Г-7 по дял в световния БВП и представлява повече от половината от световното население. Той представлява почти една четвърт от цялата световна търговия, почти половината от целия петрол и 30 % от земната площ. Разбира се, ако се стигне до единно решение за нови финансови инструменти, всички стари ще бъдат изоставени.

Но няма идеологическа омраза към американския долар, той просто не изпълнява ролята си на надеждна резервна валута. Ето защо в рамките на БРИКС се провеждат експерименти – нищо лично, просто бизнес. Не ни ли учеха на това някога момчетата от Чикаго?

Е, Русия научи добре тези уроци и затова днес води движението за създаване на глобална финансова система, алтернатива на грозното казино, в което американците превърнаха системата Бретън Уудс.

Ако доларът не може да издържи на честната конкуренция със световните валути, ако нашите платежни системи се окажат по-добри от западните, няма да има основание от оплаквания – пазарът е този, който е решил.

Дали това ще се превърне в шокова терапия за САЩ и европейските им васали – както се казва, предстои да видим. Но ако нещо се случи, разбира се, ще им дадем хуманитарна помощ – замразени пилешки бутчета, домашна паста, за да могат гражданите да се нахранят.

Забележка: Оригиналното заглавие на анализа е – САЩ разбраха основния си кошмар в Казан

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Си пред Путин: Случва се тектонична трансформация на международното положение с промени и сътресения, невиждани от векове!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!