Борис Джонсън твърди, че „Биби“ Нетаняху сложил бръмбар в „джентълменската“ му тоалетна, за да го подслушва

По-рано си призна, че искал да нападне Нидерландия, за да задигне ваксини срещу Ковид

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Обединеното кралство

Борис Джонсън твърди, че „Биби“ Нетаняху сложил бръмбар в „джентълменската“ му тоалетна, за да го подслушва

Екип по сигурността на Обединеното кралство е открил подслушвателно устройство в личната тоалетна на тогавашния външен министър Борис Джонсън през 2017 г., след като израелският премиер Бенямин Нетаняху е използвал помещението, твърди бившият британски политик в мемоарите си.

Предполага се, че инцидентът се е случил в британското Министерство на външните работи, което според Джонсън разполага с баня, подобна на „джентълменска в шикозен лондонски клуб“, разположена в „тайна пристройка“, използвана от външния министър, съобщи The Telegraph в четвъртък. Нетаняху е бил в сградата на официално посещение и очевидно е посетил тоалетната, докато е бил там.

„Там Биби се пооправяше за известно време и може да е съвпадение, а може и да не е, но ми казаха, че по-късно, когато правели редовна проверка за бръмбари, открили подслушвателно устройство в гръмоотвода“, пише Джонсън.

Борис Джонсън и Бенямин Нетаняху

Борис Джонсън и Бенямин Нетаняху

Политикът – който изпълняваше и длъжността министър-председател на Обединеното кралство от 2019 до 2022 г. – отказа да даде на вестника повече подробности, като заяви, че всичко, което може да бъде оповестено публично, вече е в мемоарите му.

Телеграф сравни епизода с откриването през 2018 г. на т.нар. устройства за следене IMSI-catchers или StingRay във Вашингтон: Приблизително по същото време Израел беше обвинен в поставянето на подслушвателни устройства в Белия дом.

Според американски служители Вашингтон заключи, че Израел вероятно стои зад поставянето на устройства за наблюдение на мобилни телефони, които бяха открити близо до Белия дом и други чувствителни места около столицата.

Доналд Тръмп, бивш президент на САК

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Няколко такива устройства, които имитират обикновена клетъчна кула, за да заблудят мобилния телефон да разкрие своя уникален идентификационен номер, бяха открити в близост до няколко чувствителни места в столицата на САЩ, включително Белия дом.

Съобщава се, че Джонсън е водил разговори с бивши високопоставени фигури от британската Консервативна партия за потенциално изгодна ръководна роля в свързаната с торите медийна група Telegraph като част от оферта за поглъщане. Вестникът, за който той пишеше колонка, сега публикува серия от ексклузивни материали от мемоарите му.

КритичноБГ припомня, че само преди дни стана ясно, че в разгара на пандемията от Ковид, британският премиер по това време Борис Джонсън е обмислял да нахлуе в Нидерландия, за да изземе ваксини срещу вируса. Това пише английският вестник The Telegraph.

В мемоарите му, които ще бъдат публикувани следващия месец, бившият министър-председател разкрива в прав текст, че е инструктирал въоръжените сили

да обмислят нахлуване в Нидерландия по вода и да стигнат до склада в Лайден и на практика да откраднат ваксините.

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

В сградата са се съхранявали по това време пет милиона дози ваксина срещу Ковид на AstraZeneca, която според Джонсън по право е била британска, тъй като е била разработена във Великобритания. Но било заявено на бившия английски премиер, че планът едва ли ще успее, и той бил принуден да признае, че идеята за ефективно нахлуване в страна, която е съюзник на НАТО, е направо „безумна“.

Джонсън пише, че е бил бесен за това, че доставките на ваксината на AstraZeneca, създадена за първи път с подкрепата на британското правителство, са били „превзети“ в Нидерландия.

Изданието припомня, че пет милиона дози са били блокирани по това време в завода на Halix в Нидерландия, тъй като още преди това той е бил част от веригата за доставки на AstraZeneca.

След петседмични преговори през март 2021 г. Борис Джонсън поканил военните, за да провери дали е: „…технически възможно да се извърши воден рейд до склада в Лайден, в Нидерландия, за да си вземем обратно това, което законно ни принадлежи и от което Обединеното кралство отчаяно се нуждаеше“.

ЦЯЛАТА НОВИНА МОЖЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТУК:

Борис Джонсън искал да нахлуе с военни в Нидерландия по вода, за да открадне ваксини срещу Ковид

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!