Борис Джонсън си спомня за Лавров: Измъчваше ме до една пламтяща камина. Пот се стичаше по лицето ми

Борис Джонсън и Сергей Лавров

Бившият британски министър-председател (2019-2022 г.) описва в мемоарите си, озаглавени „Unleashed“, подробности от срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Москва през 2017 г. По това време Джонсън беше ръководител на Министерството на външните работи и това беше първото посещение на британски външен министър в Русия от пет години насам. Това бише РБК

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Обединеното кралство

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Обединеното кралство

Пътуването беше отлагано дълго време – Лавров покани Джонсън в Москва през декември 2016 г., посещението беше планирано, но през април 2017 г. Лондон го отмени, защото Москва продължаваше да подкрепя сирийския президент Башар Асад. В крайна сметка Джонсън пътува до Русия през декември 2017 г. и се предвиждаше ситуацията в Сирия да бъде една от основните теми на срещата, каза той. „Посещението ми има за цел да покаже, че не можем просто да седим отстрани и да се оплакваме един от друг. Трябва да търсим и да намерим области, в които можем да засилим сътрудничеството“, заяви тогава Джонсън на съвместна пресконференция с Лавров.

В мемоарите си, които бяха публикувани на 10 октомври (РБК разполага с текста), Джонсън си спомня, че е отишъл в Москва „без особена увереност, че от това ще излезе нещо добро“, но от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН Великобритания е единствената страна без последователен диалог с Русия. Той описва Лавров като „висок, пушещ цигари една след друга, наполовина арменец, смугъл и със странно доволен поглед“.

„Той е – преминава Джонсън към политическа характеристика – най-дългогодишният руски външен министър от царско време насам и е съвременният Громико – досадно олицетворение на руската външна политика с всичките ѝ софизми, уклончивост и лъжи.

„Аз не съм сър Гей – каза Сергей, докато си разменяхме ръкостискания. – Сър Гей е във вашия Форин офис – така започнал срещата руският министър според Джонсън.

„Баналната двустранна среща“, продължава авторът на мемоарите, била последвана от „буквално нажежен до червено обяд“, по време на който Лавров го „заставил“ да „седне пред

 

пламтяща камина, толкова гореща, че потта се стичаше по лицето ми“ – „сякаш беше старо момче, който измъчва съученик педофил във викторианско училище“.

„Срещата не доведе до нищо. Бяхме далеч от споразумение за Сирия или Украйна, а когато споменах [Александър] Литвиненко, той се прекръсти – и се усмихна“, спомня си Джонсън.

По думите му Лавров е отговорил, че „евреите са убили Исус“, но „това не означава, че трябва да се откажем от отношенията с Израел“. „Фундаменталният факт е, че Русия е съвсем различна от това, което беше преди двадесет години; тя вече не е просто победена сила от Студената война“, завършва Джонсън епизода.

На тази среща Сергей Лавров заяви, че отношенията между Москва и Лондон са „на много ниско ниво“ и не са по инициатива на Русия.

„Честно казано, не мога да си спомня за никакви руски действия, които да са агресивни спрямо Обединеното кралство. Ние не сме обвинявали Лондон в нищо. Напротив, чували сме обвинения, дори доста обидно формулирани срещу нас, че подкрепяме „престъпния“ режим в Сирия, че сме агресори, окупатори, анексираме чужди територии“, заяви той на пресконференция, като отбеляза, че Москва „никога не е обръщала гръб на контраагресията“ и призова за „конкретно разглеждане на фактите“. Лавров нарече разговорите „много своевременни“ и изрази надежда, че „те ще помогнат за нормализирането на нашите отношения“. „Що се отнася до доверието, аз имам доверие на Борис.

Доверявам му се дотолкова, че дори съм готов да го наричам БОрис, а не БорИс“, заключи Лавров.

Преди дни, Борис Джонсън публикува друга пикантна част от мемоарите си. Той заявява, че „Биби“ Нетаняху сложил бръмбар в „джентълменската“ му тоалетна, за да го подслушва

Борис Джонсън и Бенямин Нетаняху

Борис Джонсън и Бенямин Нетаняху

Екип по сигурността на Обединеното кралство е бил открил подслушвателно устройство в личната тоалетна на тогавашния външен министър Борис Джонсън през 2017 г., след като израелският премиер Бенямин Нетаняху е използвал помещението, твърди бившият британски политик в мемоарите си.

Предполага се, че инцидентът се е случил в британското Министерство на външните работи, което според Джонсън разполага с баня, подобна на „джентълменска в шикозен лондонски клуб“, разположена в „тайна пристройка“, използвана от външния министър, съобщи The Telegraph в четвъртък. Нетаняху е бил в сградата на официално посещение и очевидно е посетил тоалетната, докато е бил там.

„Там Биби се пооправяше за известно време и може да е съвпадение, а може и да не е, но ми казаха, че по-късно, когато правели редовна проверка за бръмбари, открили подслушвателно устройство в гръмоотвода“, пише Джонсън.

Преди повече от две седмици друг случай, не по-малко абсурден изплува от мемоарите на Борис Джонсън.

Оказа се, че в разгара на пандемията от Ковид, британският премиер по това време е обмислял да нахлуе в Нидерландия, за да изземе ваксини срещу вируса. Това пише английският вестник The Telegraph.

В мемоарите му, които ще бъдат публикувани следващия месец, бившият министър-председател разкрива в прав текст, че е инструктирал въоръжените сили

да обмислят нахлуване в Нидерландия по вода и да стигнат до склада в Лайден и на практика да откраднат ваксините.

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

В сградата са се съхранявали по това време пет милиона дози ваксина срещу Ковид на AstraZeneca, която според Джонсън по право е била британска, тъй като е била разработена във Великобритания. Но било заявено на бившия английски премиер, че планът едва ли ще успее, и той бил принуден да признае, че идеята за ефективно нахлуване в страна, която е съюзник на НАТО, е направо „безумна“.

Джонсън пише, че е бил бесен за това, че доставките на ваксината на AstraZeneca, създадена за първи път с подкрепата на британското правителство, са били „превзети“ в Нидерландия.

Изданието припомня, че пет милиона дози са били блокирани по това време в завода на Halix в Нидерландия, тъй като още преди това той е бил част от веригата за доставки на AstraZeneca.

След петседмични преговори през март 2021 г. Борис Джонсън поканил военните, за да провери дали е: „…технически възможно да се извърши воден рейд до склада в Лайден, в Нидерландия, за да си вземем обратно това, което законно ни принадлежи и от което Обединеното кралство отчаяно се нуждаеше“.

ЦЯЛАТА НОВИНА МОЖЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТУК:

Борис Джонсън искал да нахлуе с военни в Нидерландия по вода, за да открадне ваксини срещу Ковид

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!