Бил Гейтс рекламира цифрофите пари и идентичност: Ще улеснят живота ви

Бил Гейтс с "вълшебна пръчица"

Бил Гейтс изрази силната си подкрепа за това, което неговата фондация, заедно с ЕС, ООН и Световния икономически форум (СИФ) наричат цифрова публична инфраструктура („Digital Public Infrastructure“) и нейните ключови части – цифрови идентификатори и плащания.

Гейтс иска те да бъдат въведени в световен мащаб.

В публикация в блога си основателят на Microsoft за пореден път се опитва да утвърди репутацията си на „визионер“ по тези въпроси и възхвалява редица развиващи се страни, в които концепцията за DPI в момента по различни начини, може да се каже, „се изпробва за останалия свят“ – Индия, Кения, Бразилия, Того.

Ето в какво се опитва да ни убеди той:мобилен телефон

„Има няколко основни компонента, които съставляват DPI: системи за цифрова идентификация, които сигурно доказват кои сте, платежни системи, които превеждат пари незабавно и евтино, и платформи за обмен на данни, които позволяват на различни услуги да работят безпроблемно.Тези системи и платформи са за цифровия свят това, което са пътищата, мостовете и електропроводите за физическия свят – основна структура, която свързва хората, данните и парите онлайн.

Силна DPI могат да дадат тласък на страната напред, като улеснят достъпа на хората до основни услуги, участието им в официалната икономика и подобряването на живота им.

От друга страна, лошо прилаганата (или просто несъществуващата) DPI може да забави развитието на страната и да затвърди неефективността и неравнопоставеността.“

Цифрова валутаБил Гейтс обаче не казва, че когато парите станат изцяло цифрови, с едно натискане на копчето на клавиатурата можете да бъдете буквално напълно ограничен да ползвате парите си, да не можете да се разплащате, което напълно да ви ограничи. Редица експерти са категорични, че това е бъдещият цифров концлагер. Правителствата могат да ви задължат да изпълнявате всякакви нови разпоредби, дори да сте убедени, че това не е във ваша полза, и ако не ги изпълните да сте напълно блокирани да се разплащате. Докато има книжни пари, вие имате все още относителна свобода. Бил Гейтс, очаквано, твърди точно обратното, че цифровите пари и цифровата идентичност щяла да подобри живота ви.

Ето и какво допълва той:

Ваксинация

Ваксинация

„В здравеопазването DPI също разтърсва системите за предоставяне на услуги и плащане. Неотдавнашните кампании за ваксиниране срещу полиомиелит в Кот д’Ивоар и Мали използваха дигитален подход за проследяване на присъствието на ваксинатори, съчетан с мобилни пари за незабавни плащания. Над 99 процента от ваксинаторите са получили заплащане в рамките на една седмица, в сравнение с месеци с предишни системи на хартиен носител“, казва Бил Гейтс още.

Ваксина Ковид

Ваксина срещу Ковид

Тук милиардерът в прав текст признава, че цифровата идентификация позволява да бъдете проследени, дали сте ваксиниран. Ако може да бъдат проследени ваксинаторите, е основателно да се предположи, че същото се отнася и до ваксинираните. След масовата ваксинация от Ковид все още няма убединелни доказателства за пълната последваща безопасност за здраветто от ваксината. В редица западни издания бяха публикувани репортажи за здравни проблеми на хора, които са си били една ваксина, но най-вече на онези, които са си направили няколко бустерни дози.

Това означава, че при една бъдеща глобална ваксинация, дори да искате да избегнете ваксинация, ще е практически невъзможно с въпросната цифрова самоличност.

„Много хора се притесняват, че цифровите системи са инструмент за правителствено наблюдение. Но правилно проектираният DPI включва предпазни мерки срещу злоупотреба и дори подобрява поверителността“, казва загрижено Гейтс.

СледенеТук Бил Гейтс изначално си противоречи, защото във всеки случай, ако вие сте наблюдаван или следен, и  всяко ваше действие се записва/проследява е невъзможно да се твърди, че това подобрява вашата поверителност. Напротив, вашата неприкосновеност на личен живот е поставена под сериозен въпрос.

 

„Но когато е правилно проектирано и обмислено внедрено, DPI всъщност увеличава включването – както в Индия, където милиони хора, които преди това не са ползвали банки, сега имат достъп до финансови услуги…“, добавя Бил Гейтс.

Безспорно в днешния свят, особено младите хора имат банкови сметки. Много възрастни хора по света обаче нямат такива. И това не е само в страните от Третия свят. С дигитализацията на парите и самоличността всички ще бъдат на практика принудени да имат такива.

А, дали да не търсим тук интересите на банковите лобита? Всяка банкова сметка и транзакция означава такса за самата банка.

Припомняме, че на 25 септември КритичноБГ публикува репортаж със заглавие“Бил Гейтс, от загрижен за ръста на населението в Африка, до – всяка бременна африканка да пие чудните му витамини за здрави деца!“

Бил Гейтс и Джон Батист

Бил Гейтс и Джон Батист

В него ви запознахме, че мултимилиардерът Бил Гейтс се оказа, че е истински разтревожен, заради високата смъртност на децата в Африка, и поради тази причина решил да помогне с евтини пренатални (преди раждане) витамини, които да се пият от бременните жени в Черния континент, за да се раждат децата им по-здрави, а не недоразвити. Също да не се стига до загуба на плода. Но тъй като ние от КритичноБГ се усъмнихме, че Гейтс е изпълнен чак с такава добрина се поразровихме в информационните масиви, за да проверим, какво е говорил той и преди. 

Новината, че „филантропът“, както обичат на Запад да наричат Бил Гейтс, е решил да помогне на майките в Африка стана ясна от негово участие в предаването CBS Morning на 23 септември. До него за по-голяма убедителност беше и чернокожата попзвезда Джон Батист, който през цялото време кимаше и клатеше растите си утвърдително на думите на Гейтс и с наивна усмивка заяви:

„Нуждаем се от повече любов в света и моето убеждение е, че в тази следваща фаза от моя живот и творчество, докато правя музика и изкуство, трябва да използваме музиката, за да ни даде сила да бъдем най-добрата версия на човечеството“.

Типично изказване за рап звезда! 

Но, ако на наивния певец можем да се доверим, то на „филантропа“ категорично НЕ!

Джон Батист се оказа, че е пътувал с Бил Гейтс до НИГЕРИЯ, където популяризирали мултивитамини за пиене по време на бременност произведени от Фондация „Гейтс“.

„…Така че сега се опитваме да направим така, че всяка бременна жена в Африка, където храната не им дава достатъчно от тези витамини, да има достъп до тях“, каза Гейтс.

След обстойна проверка на публичните изказвания на Бил Гейтс, обаче КритичноБГ установи, че именно за Нигерия мултимилиардерът изрази по-рано тревога, заради… прекомерната раждаемост! И възниква въпросът, кога Бил Гейтс е откровен, когато се пиртеснява от многото раждания в африканската страна, или когато част от майките губят децата си, заради липсата на добре износен плод?

МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ ТУК:

Бил Гейтс, от загрижен за ръста на населението в Африка, до – всяка бременна африканка да пие чудните му витамини за здрави деца!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!