Байдън притиска Нетаняху да спре войната в Газа, след като Израел уби Синуар

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху с президента на САЩ Джо Байдън

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви след разговора си с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, че е време да „продължим напред“ и да сложим край на войната в Газа след убийството на лидера на Хамас Яхия Синуар. Това пише американското издание Axios.

Изданието припомня, че Джо Байдън лично настоява от месеци за сделка за заложници и прекратяване на огъня в Газа и се надява да постигне пробив в закъсалите преговори, преди да напусне поста на 20 януари на следващия американски резидент.

Яхия Синуар, лидер на Хамас, за когото Израел заяви на 17 октомври 2024 г., че е убит

Яхия Синуар, лидер на Хамас, за когото Израел заяви на 17 октомври 2024 г., че е убит

Израелски и американски служители казват, че смъртта на Синуар в сряда създава възможност за възобновяване на преговорите по споразумение за освобождаване на 101 заложници, които все още се държат от Хамас, и за установяване на примирие в Газа.

Медията информира още, че Джо Байдън се е обадил на Нетаняху от самолета на американските президенти Air Force One на път за Германия и поздравил премиера за елиминирането на Синуар от израелските войници, действащи в южната част на Газа.

Джо Байдън, президент на САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ

„Лидерите се съгласиха, че сега има възможност да се настоява за освобождаването на заложниците и подчертаха, че ще работят заедно за тази цел“, каза кабинетът на израелския премиер.
Белият дом каза, че Байдън и Нетаняху са обсъдили „как да използват този момент, за да върнат заложниците у дома и да приключат войната, като сигурността на Израел е гарантирана и Хамас никога повече не може да контролира Газа“.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен е казал на израелския президент Ицхак Херцог, че планира да пътува до региона през следващите дни, за да обсъди начини за натискане на споразумение за заложници в Газа и прекратяване на огъня, съобщиха от кабинета на израелския президент.

КритичноБГ припомня, че вчера израелските военни заявиха, че са убили ръководителя на Хамас Яхия Синуар. Първа съобщи държавната телевизия на Израел Kan, като се позова на източник, цитира РИА Новости

„Източник от сигурността каза днес, че лидерът на Хамас Яхия Синуар е бил убит“, се казва в изявлението.

По-рано от пресслужбата на Армията за отбрана на Израел (IDF) съобщиха, че военните проверяват информацията дали ръководителят на Хамас е бил сред „група палестински радикали, които са били ликвидирани по време на една от последните операции в ивицата Газа“.

Кан припомни, че Израел има ДНК проба от Синуар, тъй като той е бил в местен затвор.

Към 17.10 мин. българско време вчера ДНК пробата потвърди, че откритото тяло е на Синуар, съобщи израелската телевизия KAN. По-късно от израелската армия разпространиха видео с тялото на убития Синуар.

Властите на еврейската държава смятат лидера на Хамас за главен организатор и вдъхновител на атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Тогава загинаха около 1,2 хиляди души, повече от 200 бяха взети за заложници.

Войници на Хамас

Войници на Хамас

Година след атаката все още има 101 души, държани в плен от палестинското движение, включително тези, за които се предполага, че са мъртви, според израелски данни. По време на различни операции и хуманитарни усилия 154 души бяха върнати от плен на Хамас, включително мъртвите заложници, чиито тела бяха изнесени от анклава.

Междувременно по-рано израелските отбранителни сили (IDF) обявиха, че са извършили прецизен въздушен удар срещу терористите от Хамас и палестинския ислямски джихад, които са действали от команден и контролен център в сграда, използвана преди като училище в северната част на Газа.

КритичноБГ припомня, че Яхия Синуар беше избран за нов ръководител на Политбюро на палестинското движение Хамас на мястото на убития Исмаил Хания на 8 август тази година.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!