Арестуваха руски генерал за подкуп в особено големи размери

генерал-майор Александър Оглоблин

Арестуваха руски генерал за подкуп в особено големи размери

Следственият комитет на Руската федерация съобщи за ареста на бившия началник на отдела за комуникационно планиране (1-во управление) на Главното управление на комуникациите на руските въоръжени сили генерал-майор Александър Оглоблин. Мярката за неотклонение му е определена от 235-и гарнизонен военен съд, съобщи Интерфакс

Срещу Оглоблин е образувано наказателно дело за получаване на подкуп в особено големи размери при изпълнение на държавна отбранителна поръчка. Повдигнато му е обвинение по чл.6 по чл.290 от Наказателния кодекс.

рубли

Оглоблин е получил от представители на Пермския телефонен завод „Телта“ подкуп в размер на повече от 10 милиона рубли за предоставяне на общо покровителство при изпълнението на многомилионна държавна отбранителна поръчка за доставка на комуникационни средства за нуждите на МО

Според следователите през 2016-2021 г. Оглоблин е получил от представители на Пермския телефонен завод „Телта“ подкуп в размер на повече от 10 милиона рубли за предоставяне на общо покровителство при изпълнението на многомилионна държавна отбранителна поръчка за доставка на комуникационни средства за нуждите на Министерството на отбраната.

Случаят се разследва от Главно военно следствено управление.

Ръководството на завод Телта фигурира в наказателното дело на началника на Главното управление на комуникациите на руските въоръжени сили – заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин. Шамарин беше арестуван през май 2024 г. Срещу него е повдигнато обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.

Според следователите от април 2016 г. до октомври 2023 г. Шамарин чрез посредници е получил от генералния директор на завода Телта подкуп в размер на 36 милиона рубли за увеличаване на обема на продуктите, доставяни по държавни поръчки за нуждите на Министерството на отбраната и общо покровителство.

Белоусов

след спечелването на последните президентски избори в Русия, президентът Владимир Путин изрина военното ръкоодство на отбранителното си министерство. На върха сложи Андрей Белоусов. Още с встъпването си във власт той започна масови проверки за корупция в повереното му ведомство

КритичноБГ припомня, че след спечелването на последните президентски избори в Русия, президентът Владимир Путин изрина военното ръководство на отбранителното си министерство. На върха сложи Андрей Белоусов. Още с встъпването си във власт той започна масови проверки за корупция в повереното му ведомство. Белоусов се показа като абсолютно безкомпромисен в това отношение. Зад решетките в руските арести се оказаха редица генерали, полковници и подполковници. Стана ясно, че корупцията е била дълбоко вкоренена във военните среди на Русия. 

Във време на война, корупцията във военните среди може да се яви най-голяма вероятност за загуба. Причината зад това е, че често зад нея се крие пробутване на некачествени и дори дефектирали оръжия, снаряжение и боеприпаси за войниците на фронта. 

Министерство на отбраната на Русия

След назначаването на Белоусов на върха на военното министерство на Руската федерация, страната отбеляза значително по-добри резултати на фронта

КритичноБГ обръща внимание, че след назначаването на Белоусов на върха на военното министерство на Руската федерация, страната отбеляза значително по-добри резултати на фронта. Разбира се това не се дължи само на разкриваемостта на корупцията във военните среди. Част от заслугата бе и оголването на южния фронт от Украйна, за да задоволи потребностите на Курското настъпление. Но въпреки това, не може да се отрече, че затягането „на правилата“ в МО е дало също положителен резултат.

По-рано, на 8 октомври, съдът удължи с три месеца ареста на началника на главното управление на кадрите на Министерството на отбраната на Руската федерация Юрий Кузнецов, обвинен в корупция. С решение на 235-и гарнизонен военен съд Кузнецов ще остане в ареста до 12 януари, пише Известия

На 14 май Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу Кузнецов за получаване на подкуп в особено големи размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). В началото на август беше съобщено, че Кузнецов сътрудничи на следствените органи.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!