Алкснис: Най-големият кошмар на Запада от срещата на БРИКС не се сбъдна. Но предстои!

Ирина Алкснис за РИА Новости

Ирина Алкснис за РИА Новости: Най-големият кошмар на Запада от срещата на БРИКС не се сбъдна. Но предстои!

Най-големият кошмар на Запада, свързан със срещата на върха на БРИКС, не се сбъдна: това беше евентуалното съобщение в края на събитието за създаването на алтернативна финансова система. В действителност въпросът се ограничи до активно обсъждане на тази тема в Казан и доста обтекаеми формулировки в заключителната декларация от срещата на върха.

БРИКС - Русия

БРИКС – среща в Казан, Русия

Сред западните коментатори и експерти обаче не се забелязва особена радост – и има основателна причина. Защото както дискусията на срещата на върха, така и Казанската декларация, с цялата точност на изявленията, ясно показват, че процесът в тази посока не просто продължава – той вече е придобил такава скорост и мащаб, че е невъзможно да бъде спрян. В декларацията се споменават много програми, платформи и структури, както тепърва ще бъдат разработвани, така и вече работещи в рамките на асоциацията – от Новата банка за развитие до трансграничната сетълмент и депозитарна инфраструктура BRICS Clear, точка, която привлече специално внимание от специалистите.

Въпреки това, все още има много разочаровани (от поддръжниците) и подиграващи се (от противниците) гласове: „Мислехме, че Казан ще стане новият Бретън Уудс и ще погребе господството на долара, но всичко свърши в друга зала за разговори.“

долар

Бретън-Уууд ражда долара като световна резервна валута и се създават основните институции на системата, в която живеем и до днес – Международният валутен фонд и Световната банка

Сравнението с Бретън Уудс е много добро и си струва да поговорим по-подробно, защото сега, 80 години по-късно, е ясно, че причините за неизбежния бъдещ крах на доларовата система са заложени през юли 1944 г. в Бретън Уудс, Ню Хемпшир. Там се проведе парична и финансова конференция за създаване на основата за международно икономическо сътрудничество и следвоенното възстановяване на световната икономика, лежаща в руини.

В резултат на двадесетдневното събитие се ражда доларът като световна резервна валута и се създават основните институции на системата, в която живеем и до днес – Международният валутен фонд и Световната банка.

Сенат на САЩ

Сенатът на САЩ

На конференцията в Бретън Уудс са присъствали 730 делегати от 44 страни от антихитлеристката коалиция и в резултат те дават на Съединените щати финансовите ключове към света. Сега такова решение изглежда просто абсурдно. Как изобщо може да се случи такава несправедливост, която носи огромни рискове? Отговорът е много прост: просто е нямало друга възможност. Светът е имал спешна нужда от възстановяване; Америка, невредима от войната, е била готова да предостави инструментите за това. Единственият, който тогава теоретично е можел да предизвика Щатите и да поиска създаването на по-балансирана и справедлива световна финансова система, е СССР , който също участвал в конференцията. Но социално-икономическите проблеми, пред които е изправен по това време, и необходимостта от преодоляване на разрухата са най-остри – и Съветският съюз подкрепя взетите решения.

Сега имаме възможност да видим в какво се изроди тази система – с диви злоупотреби, с безумни дългове, с напълно безотговорни политики и с откровено плашещи перспективи, защото изглежда Вашингтон е готов на всичко, за да запази статуквото.

Долар

Долар

И на този фон, бавният, но стабилен процес, с дълги дискусии, периодични провали и постепенно търсене на оптимални решения, процесът на създаване на нова финансово-икономическа система под шапката на БРИКС изглежда много по-привлекателен и обещаващ. Защото това е търсене на компромиси между равностойни партньори. Защото това е изграждането на една наистина справедлива система, без пристрастия в полза на един човек. Защото това е истинска координация на интереси, отчитаща изключителната сложност и фундаментална иновативност на случващото се – поради развитието на дигиталните технологии, които могат и трябва да се използват при създаването на нова система.

Двадесет дни в Бретън Уудс осигуриха 80 години глобално господство на долара, през които Съединените щати се превърнаха в мегаломан и маниак, застрашаващ планетата.

BRICS

BRICS

БРИКС си взе поука от миналото и сега обстоятелствата са качествено различни – нито една от страните няма възможност да използва трудностите на другите, за да им наложи волята си. В резултат на това процесът е много по-бавен, отколкото през 1944 г., но това е за добро – резултатът обещава да бъде много по-честен и надежден.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!