Агонията започна! ВСУ търпят щети в района на Селидово, Горняк и Торецк

Руски войници

Агонията започна. ВСУ претърпяват щети в района на Селидово, Горняк и Торецк

Покровско направление към 22 октомври

Покровско направление към 22 октомври

Два месеца и половина след настъплението на украинските въоръжени сили в района на Курск, руските военни продължават и засилват настъпателните си действия на територията на ДНР. Това пише руският сайт Аргументи и факти в репортаж под заглавие: „Агонията започна. ВСУ претърпяват щети в района на Селидово, Горняк и Торецк“. Той е събрал от различни информационни източници, каква е ситуацията на фронта във въпросното направление. 

Според телеграм канала „Ела и виж“ и други военни експерти, град Селидово в Покровското направление (ДНР) може скоро да бъде взет в оперативно обкръжение, добавя медията

Денис Пушиллин

Денис Пушиллин, ръководител на ДНР

Преди това ръководителят на ДНР Денис Пушилин подчерта високото военно и логистично значение на Селидов. В района на този град има железопътна линия, контролът върху която ще наруши логистиката на части на украинската армия, отбеляза ръководителят на региона, припомня Аргументи и факти.

Военният блогър Юрий Подоляка също отбелязва успех в тази област. Съдейки по информация от терена, по думите му защитата на Горняк също е „срината“.

Юрий Подоляка, руски блогър

Юрий Подоляка, руски блогър

„Има нападение срещу няколко града – Селидово, Горняк и в близко бъдеще врагът може да напусне Курахово без бой. Практически прекъсваме всички вражески комуникации както в Кураховка, така и в Горняк. Групата на украинските въоръжени сили може да бъде разделена на две части. Агонията на тази група вече започна. Нищо не може да я спаси“, отбелязва Подоляка в канала си в Telegram.

Руските въоръжени сили успяха да овладеят село Цукурино в ДНР. След това на каменоломна близо до населеното място, съдейки по разпространената снимка, са видени забити две знамена – на Русия и на КНДР. Снимката е публикувана от телеграм канала „Военни кореспонденти на руската пролет“ („РВ“). КритичноБГ убликува репортаж по тази тема със забитото знаме на КНДР.

Севернокорейското знаме бе забито до руското в Донбас

Севернокорейското знаме бе забито до руското в Донбас

„Нашите бойци предизвикаха истерия у врага с действията си“, пише авторът на снимката. Руският военен кореспондент Александър Коц го нарече тролене срещу тях. „Украинците бяха издразнени със знамето на КНДР.  На върха на купчината отпадъци са забити руско и севернокорейско знаме. Къде гледа ООН?!” – подиграва се Коц.

По време на боевете руските войници окупираха централния парк на Торецк в ДНР.

Това съобщи каналът Telegram „Портфель Генштаба“. По-рано военният блогър Юрий Подоляка съобщи, че след превземането на Торецк от руските въоръжени сили ще започне битката за основните градове на Северен Донбас – Краматорск и Славянск.

А на 15 октомври ръководителят на ДНР Денис Пушилин съобщи, че руските въоръжени сили контролират две трети от територията на Торецк (Дзержинск).

„В Торецк интензивността на градските боеве остава висока. Промоцията е минимална, но има – днес в централната част на града в няколко района, по-специално в района на централния парк и местния център за отдих“, потвърждава информацията бившият народен заместник на Върховната Рада, общественик Олег Царев.

Междувременно украинският военно – аналитичен канал в Телеграм Мilitary_analytics призна: 

„По Курахово-Покровско направление руската армия е превзела северната част на Горняк в Донецка област (североизточно от Курахово). Това съобщи украинският военен кореспондент Богдан Мирошников. Според него руските части настъпват право в Горняк, като са завзели изцяло северната част.

Боевете вече се водят в центъра, около 40% от територията на града остава под контрола на ВСУ, допълва Мирошников. Той съобщава също, че на източния бряг на река Волча от целия плацдарм на ВСУ са останали максимум 1,5 км на ширина и 1 км на дълбочина.

Това по същество е последното село там – Александропол, за което вече се водят боеве, уточнява военният кореспондент. Той потвърждава и фактическата загуба на Зоряное, което е било атакувано от ВС на РФ предишния ден. По негова оценка сега ситуацията в Курахивка (село на юг от Горняк) ще бъде супер сложна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!