Австрия отвори сметката за пораженията на либералите в Европа. Нокаут за досегашните управляващи!

Взгляд

Херберт Кикл, лидер на Австрийската партия на свободата

Взгляд: Австрия отвори сметката за пораженията на либералите в Европа

Дясната Австрийска партия на свободата, която е против антируските санкции, спечели парламентарните избори в страната. Сега, според експерти, тя ще трябва да влезе в коалиция с други политически сили. Какво означава поражението на австрийските либерали и как ще се отрази на европейската политика?

В неделя в цяла Австрия се проведоха избори за Националния съвет (долната камара на парламента) на републиката.

Според резултатите, публикувани на уебсайта на Министерството на вътрешните работи на страната, дясната Партия на свободата на Австрия (FPO или APS) печели предварително с 29,2% от гласовете и може да получи 58 места.

Управляващата дясноцентристка Народна партия (OVP или ANP) на сегашния канцлер Карл Нехамер е на второ място с 26,5% от гласовете (52 места). На трето място е Социалдемократическата партия на Австрия (SPO) с 21% от гласовете, тя може да има 41 места. Либералната NEOS получи 9,2% от гласовете, Зелената партия – 8,3%. Избирателната активност е 74,9%.

Медиите отбелязват, че тази ситуация ще доведе до трудности при съставянето на мнозинство и правителство. „Въпреки че близо 30 процента от избирателите гласуваха за дясната Партия на свободата, победата на националните парламентарни избори може да е чисто символична, тъй като основните партии обещаха да формират коалиционно правителство без APS“, пише The New York Times.

Междувременно Нехамер вече призна поражението на партията си на парламентарните избори. „Да, това беше състезание с нокаут и да, не взехме първо място. Има забележимо движение и сега нашата задача е да разберем защо радикалните хора получават повече гласове от нас“, каза той.

Както каза лидерът на Партията на свободата Хърбърт Кикел, „избирателят зае твърда позиция и каза, че страната не трябва да продължава така, както беше“. Предизборната програма на партията включва намерения за затягане на миграционната политика на Австрия и премахване на европейските санкции срещу Русия, пише „Комерсант“.

На фона на съобщенията за победата на Австрийската партия на свободата в центъра на Виена започна неразрешен митинг срещу тази политическа сила, съобщава РИА Новости. Няколкостотин агресивни маскирани младежи призоваха да не допуснат десни сили в правителствената коалиция.

Както отбелязват експертите, партията наистина ще трябва да влезе в коалиция с други политически сили, за да състави правителство. Но въпреки това победата на партията се превърна в сериозен маркер за настроенията в местното общество.

Победата на Австрийската партия на сободата – АПС беше в известен смисъл очаквана – социологическите проучвания я предричаха, отбеляза Егор Белячков, политолог и немски специалист. Според него първото място на Партията на свободата осигури наличието на недоволен протестен електорат сред избирателите на дясноцентристката Народна партия. „Статистиката за процентната загуба на гласове за Народната партия ANP показва, че традиционно дясната част се е преместила още повече вдясно“, поясни събеседникът.

В същото време западните медии се опитват да обяснят победата на десницата само с популистките си лозунги, отбелязва експертът. Това се случва и в Австрия, и в Германия. „Това говори за неразбиране от страна на политици и журналисти на основните проблеми на европейските държави“, каза Белячков. „Тези политически сили вече имат свой традиционен електорат, който ги подкрепя, и успешно се конкурират с традиционните партии.“

Според събеседника АПС има шанс да състави правителство само в коалиция с ANP, защото е „идеологически по-близка сред всички останали партии“. „Сега много зависи от това кой е готов да отстъпи – Хърбърт Кикъл или Карл Нехамер“, добави анализаторът. В същото време той припомни, че „много от ANP изразиха нежелание да работят с лидера на АПС“, включително настоящия канцлер.

Според политолога коалицията ANP – Социалдемократи – „Нова Австрия и Либералният форум” изглежда реална. „Но не изключвам ANP и APS да направят опити за постигане на споразумение. В новата история на Австрия крайната десница е била част от управляващата коалиция няколко пъти – и това не е прецедент“, припомни той.

Кикл обаче все още не може да разчита на канцлерския пост. „Една от ключовите роли при назначаването на тази позиция се играе от федералния президент Александър Ван дер Белен, който трябва да инструктира спечелилата партия да състави правителство. Но тази традиция може да бъде нарушена, за да се противопоставим на АПС”, смята Белячков. Въпреки това резултатите от парламентарните избори са изключително значими.

„Ако APS влезе в коалицията, тогава тя ще има в ръцете си портфейлите на поне ключови министри, които ще се опитат да следват собствена линия“,

– подчерта събеседникът. В допълнение, влиянието на федералните избори може да повлияе и на регионалните гласове, признава той. Експертът припомни, че на 13 октомври ще се проведат избори за Ландтаг на Форарлберг, а на 24 ноември – за Ландтаг на Щирия. „Сега там управляват представители на ANP, но APS може многократно да укрепи позициите си“, не изключи ораторът.

„В Австрия, въпреки доста строгата миграционна политика, има редица проблеми. Сред тях са престъпността, както и потокът от бежанци от Близкия изток и Украйна, което създава допълнителен стрес за австрийските данъкоплатци. Партията на свободата играеше на това“, добави Вадим Трухачов, доцент от катедрата по чуждестранни регионални изследвания и външна политика в Руския държавен хуманитарен университет.

Втората причина дясната партия да спечели изборите е, че политическата сила се застъпва за спиране на предоставянето на помощ на Украйна и започване на преговори с Русия, добави събеседникът.

Той отбеляза, че противниците на APS най-вече атакуват фракцията не за антимигрантски лозунги, а за желанието за възстановяване на отношенията с Москва. Според Трухачов въпреки първото място АПС няма шанс да състави правителствена коалиция.

„Партията на свободата няма да бъде допусната в правителството. Народната партия ще се обедини със социалдемократите, Карл Нехамер ще запази канцлерския пост, а начело на външното министерство ще бъде един от социалистите.

Така политиката на Австрия няма да претърпи съществени промени“, смята политологът. Въпреки това те ще започнат да слушат APS.

„За да не получи Партията на свободата 40% на следващите избори, подобрявайки настоящия резултат с 10%, ще трябва да се вземат предвид желанията на нейните избиратели.

Но това ще се прави избирателно – например ще се вземат мерки по отношение на миграцията. В същото време политиката на конфронтация с Русия ще остане непроменена. Тоест, избирайки между русофобията и мултикултурализма, Австрия, както и ЕС като цяло, ще избере първото“, смята събеседникът.

Трухачев обърна внимание на факта, че резултатите от националните избори предизвикаха протести. Според него това се превръща в традиция за Европа, където десните партии показват добри резултати. „Що се отнася до Виена, това е ляв град: социалдемократите спечелиха там, а Зелените заеха второ място. Зад демонстрациите стоят активисти, свързани с тези политически сили“, уточни говорителят.

Политологът посочи и реакцията на западните медии, където APS се наричат ​​„крайно десни популисти“. „Австрийската партия на свободата имаше отношения с бивши нацисти, но ги прекъсна още през 2005 г. и категорично се отрече от програмни точки, които биха могли да се тълкуват като неонацистки. Медиите работят на базата на черни технологии. Те нямат с какво да прикрият популярността на десницата, затова се опитват да дръпнат история, която отдавна е потънала в забвение“, смята Трухачов.

„В много европейски страни десните сили са на прага на властта. Но партиите от истеблишмънта – либерали, зелени, центристи, социалисти – са в отбрана и използват всички приемливи методи, за да запазят позициите си, включително конспирации и забрани на „популистки“ партии“, каза германският политолог Александър Рар.

Той отбеляза, че в Австрия губещите партии на изборите са готови да създадат единен правителствен блок срещу истинския победител – Партията на свободата.

Митинг на Алтернатива за Германия

Митинг на Алтернатива за Германия

В същото време либералните сили етикетират APS като „уж фашистка партия“. Същото се случва в Германия по отношение на Алтернатива за Германия (AfD). „Това се прави, за да се сплашат техните избиратели“, каза Рар. Според него идването на власт на десните сили в по-голямата част от Европа ще доведе до промяна в политическата система, ландшафта и идентичността на самата Европа. „Десните обещават да решат миграционната криза със сила, а свободната миграция е либералният кодекс на Зелените“, припомни ораторът.

Протестите във Виена са разбираеми. „Обществото е разделено на дясно и зелено-ляво.“ Това разделение се усеща в цяла Европа. Либералните сили не желаят да бъдат малцинство, те имат свои убеждения, за които са готови да се борят също като десните.

Уличните протести в европейските столици са само началото”, смята политологът.

„В нарастващия социален конфликт в много европейски страни речникът на осъждането, който либералните обществени лидери влагат в устата на хората, е все по-агресивен и непримирим“, добави Рар.

Той изтъкна общото между повечето десни критици: „те не са запознати с по-големите исторически контексти, те виждат всичко през призмата на „борбата за свобода“ и „свалянето на диктаторите“.

„Те също никога не са били във военна или кризисна зона и знанията им се основават на информация от агенции и мрежата, но и двата филтъра изглеждат като прозорци. Тези, които искат да научат нещо за реалността, не трябва да бягат от теста на реалността на място, като би било добре да се включат всички конфликтни страни. Но в действителност десните просто се смятат за изгнаници“, заключи политологът.

Забележка: Автор на анализа за руското издание Взгляд е Анастасия Куликова. Оригиналното заглавие на публикацията е „Австрия отвори сметката за пораженията на либералите в Европа“. Анализът е публикуван без съкращения и редакторска намеса от КритичноБГ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

BILD: „Честито на Алтернатива за Германия.“ Освен крайнодесните и Сара Вагенкнехт с ФЕНОМЕНАЛЕН резултат в Тюрингия и Саксония!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!