Англия и съюзниците ѝ напуснаха след Русия Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Обединеното кралство, заедно със своите съюзници, реши да спре участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Това се казва на 7 ноември в изявление на външното министерство на страната, публикувано на уебсайта на британското правителство, пише Известия

Обединеното кралство, заедно със своите съюзници, реши да преустанови участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа„, се казва в изявление от 7 ноември, публикувано на уебсайта на британското правителство, Министерството на външните работи.

В отговор на действията на Русия Обединеното кралство, заедно със своите съюзници, реши да преустанови участието си в Договора и да работи със съмишленици за разработване и прилагане на доброволни мерки за стабилизиране„, пише още в изявлението.

Според британския външен министър Джеймс Клевърли решението на Русия да се оттегли от Договора за ДОВСЕ подкопава стратегическата стабилност и евроатлантическата архитектура за сигурност, както и принципа на реципрочност, залегнал в договора.

По-рано същия ден руското външно министерство съобщи, че процедурата по оттегляне на Руската федерация от ДОВСЕ е напълно завършена. От МВнР припомниха, че международноправният документ беше спрян от Русия още през 2007 г. и сега окончателно е в историята.

Преди това на 29 май руският президент Владимир Путин подписа закона за денонсиране на ДОВСЕ. Съответният законопроект беше внесен в Държавната дума на 10 май, след което на 16 май Държавната дума подкрепи денонсирането .

Както се отбелязва в мотивите, причината за предприемане на мерки за денонсиране на договора е конфронтационната линия на САЩ и техните съюзници спрямо Руската федерация.

Освен това на 29 юни заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков отбеляза, че „последната капка“, която е направила оттеглянето на Русия от ДОВСЕ неизбежно, е присъединяването на Финландия към НАТО и процесът на приемане на Швеция в алианса.

Заместник-министърът подчерта, че Руската федерация се оттегля от ДОВСЕ поради обстоятелства, изложили страната на риск, включително поради разполагането на конвенционални оръжия на „старите“ членове на НАТО на териториите на нейните „нови“ членки. В резултат на това има многократно заобикаляне или превишаване на „груповите“ ограничения на ДОВСЕ, каза Рябков.

В същото време Москва многократно е подчертавала, че ДОВСЕ не отразява реалностите в сферата на европейската сигурност от няколко десетилетия. По-специално, след разпадането на Варшавския договор Русия призова за актуализиране на параметрите на договора, но Съединените щати и други членове на НАТО под измислени предлози не одобриха промените и съответното споразумение за адаптиране на договора от 1999 г., пише още Известия.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече