Започнаха Коледните пости

За православните християни от днес започват Коледните пости. В църковната традиция те са установени в чест на предстоящия голям празник, посветен на раждането на Спасителя на света – Иисус Христос.

Предстоят дни на въздържание не само от храна от животински произход, но и от зли дела и помисли.

Постите ще продължат до 24 декември включително. В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна и зли помисли. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите.

Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.

Риба традиционно се разрешава на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден.

Източник: БНР

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече