Украинската Рада забранява песните на руски език

Във вторник, 1 август, Върховната рада регистрира законопроект, с който се забраняват песните на руски език на обществени места. Документът беше внесен от 15 депутати, пише Известия

В мотивите, инициативата се обяснява с необходимостта да се гарантира, че субектите в сферата на търговията, общественото хранене и услугите спазват „ограниченията за публично използване на музикалния продукт на държавата-агресор“.

Освен това законопроектът затяга отговорността за нарушение. За използването на фонограми, видеограми, музикални клипове, техни елементи ще се налага глоба от 300 до 500 гривни, а за повторно нарушение – от 1 хил. до 1,5 хил. гривни.

Политиката на декомунизация се провежда в Украйна от 2015 г. след приемането на закона „За осъждане на комунистическите и нацистките режими“. Законът предвижда преименуване на всички топографски обекти, чиито имена по някакъв начин са свързани със СССР, както и разрушаване на паметници и демонтиране на паметни плочи. Напоследък украинските власти започнаха да се борят не само със съветската история, но и с всичко, свързано с Русия и руския език.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е изтъквал абсурдността на опитите на Киев да премахне руската култура. Нещо повече, още през миналата година той отбеляза, че Русия не трябва да действа по аналогия с други държави и в отговор да отменя украинската култура.

Източник: Известия

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!