Оазисите на Мароко. Живот в пустинята

Адриана Русенова, гост-автор на КритичноБГ

Представата ни за оазис винаги е била много екзотична. Пристигаме в Тиут. Това е малко селище, навътре в сушата в Мароко. Така изглеждат обикновените градчета, които не са курортни места и не предлагат лукса за туристите. Ако все пак решите да пренощувате, има само едно място, където можете да останете. Изгледа доста добре и има удобства, на които сме свикнали. Домакините ни са мило семейство, което ни посреща с усмивка. С удоволствие ни показват и комплекса – всъщност къща на три етажа. Но често посрещат туристи, дошли до оазиса, като им предлагат вкусна мароканска кухня и разходка на магарета в оазиса.

От една от терасите се вижда и реалността наоколо. Едноетажни малки къщи, изградени от глина и кирпич. Измазани с пръст и слама. Дворовете са тесни и дълги и в тях обикновено подскача някоя кокошка или реве магаре. Така живеят хората тук. Бедно, но с усмивка на уста и вяра в доброто.

След кратка почивка тръгваме към оазиса. В него се отглеждат много бананови насаждения, цитрусови плодове, като мандарини и клементини, царевица, а на места се засаждат и гроздови лозички. Интересно беше да научим как се засаждат портокали. Поставят се по ¼ от плода в пластмасова кутия, заедно със семките. Отглеждането на портокали обаче е скъпо удоволствие, защото първите 3-4 години собствениците само инвестират в тях. Но ако издържат този период, се печели доста от тези цитруси. По традиция най-големият син поема контрола на плантацията.

В оазиса всяко домакинство има малка нивичка, която засажда по собствено желание и бере и прибира, каквото има около нея – цитруси или фурми.

Фурмите са много и се берат от специално обучени хора с кошници, които се катерят по палмите. Обработват се, след което се продават, но може и сурови да се консумират.

По средата на оазиса тече канал с бистра планинска вода. Има назначен отговорник, който контролира и се грижи за напояването на нивите.

На места стъпваме внимателно и ни забраниха да влизаме в нивите, защото има много и отровни змии.

Между палмите на места се прокрадва мистичната гледка към стар замък, останал от средновековието. Още за пътешествието ни в Мароко, гледайте в Професия турист.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!