Уникална антична статуя откриха у нас. Първа по рода си в България и рядка в света. СНИМКА

Антична мраморна скулптура на бог Хермес край Рупите бе открита от археолози при разкопките в античния град Хераклея Синтика. Тя датира от около II век. 

Статуята преживява тежко земетресение. На мястото на разкопките са намирани стъпала и поставки от големи мраморни статуи, но находката изненадва археолозите.

Според експертите тя е уникална за цяла България. Статуята е с ръст по-голям от човешкия – 210 см, тъй като пресъздава божество.

„Говорейки за този иконографски тип скулптури на Хермес, той е популярен през II век и то особено в Македония и в Гърция, които са част от римската империя по това време. Те са римски копия на много по-ранни древногръцки образци, смята се, че са на бронзова статуя, създадена от известния скулптор Поликлет“, посочва ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, по bTV.

От канала във Фейсбук Archaeologia Bulgarica, става ясно, че статуята е правена е от майстор, използвал цял мраморен блок. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата.

Статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!