Книжарниците на брега на Сена – оцеляха в две световни войни, но ги махат заради Олимпиадата

Собствениците на парижките книжарници, които работят в малки тъмнозелени павилиончета на брега на река Сена от около 150 години, са разгневени от плановете да ги премахнат за церемонията по откриването на летните Олимпийски игри през 2024 г., предаде агенция Франс прес.

В петък четири от щандовете бяха издигнати с кран на три метра над земята, което предизвика недоумение и гняв у малка група книжари, събрали се наблизо.

„Това е като изваждане на зъб!“, казва Мишел Буетар, генерален секретар на Културната асоциация на книжарите във френската столица. „Всичко това за 4-часова церемония! Олимпийските игри постигнаха това, което не успяха да направят Първата и Втората световни войни – да ни накарат да изчезнем“, разгневи се той.

Кметството на Париж планира грандиозна церемония по откриването на 26 юли следващата година – за първи път събитието няма да се проведе на стадион, а на открито – на участък от река Сена в най-туристическите части на града.

Парижката полиция е разпоредила премахването на около 600 от 900-те павилиона преди церемонията от съображения за сигурност, като се опасява, че те могат да бъдат използвани за укриване на взривни устройства по време на грандиозното откриване с парад на близо 11 000 спортисти по реката.

Книжарите използват зелените метални павилиони, за да съхраняват около 300 хил. стари книги и голям брой списания, марки и картички за търговия. Те са част от парижкия пейзаж и огромна туристическа атракция.

„Всичко това е пресилено, не сме сигурни, че ще се върнат павилионите“, каза Жером Кале, председател на асоциацията на книжарите.

Това е единственото препитание за много от 230-те книжари, чиито сергии са разположени покрай известните ляв и десен бряг на реката. „Какво ще правят, ако не могат да работят в продължение на няколко седмици?“, казва Кале.

„Ние сме против това. Решението е взето, за да се освободи място за реклама по бреговете„, каза Корин Фожерон, ръководител на групата на Зелените в Градския съвет на Париж.

Някои от книжарите се обърнаха към президента Еманюел Макрон с призив да спре инициативата. Франсис Робер, книжар от 43 години, заяви, че се е срещнал с Макрон през октомври, когато френският лидер е минал покрай брега на реката.

„Той ни каза: „Наясно съм, ще ви защитя, вие сте част от Париж. Той е над префекта на Париж и може просто да им каже да ни оставят“, каза Робер.

Друг книжар добави: „Защо трябва да се махаме, когато бариерите за сигурност ще бъдат поставени на метър и половина от кейовете?“

Петъчната пробна акция приключи малко след полунощ, като четирите павилиона бяха върнати обратно на мястото, където са стояли в продължение на десетилетия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!