Заплашиха да взривят Мона Лиза и паметници на изкуството в Лувъра

от Лазар Лазаров

Ръководителят на парижкия Лувър е подал жалба на срещу неизвестни лица, заплашили да взривят картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“ /която е зад бронирано стъкло/ и други паметници на изкуството от музея. Това съобщaва френският вестник Le Figaro, позовавайки се на източник от полицията, предава Известия.

Както отбелязва събеседникът на изданието, формулярът за контакт е попълнен на английски и изпратен на 17 март чрез официалния уебсайт на музея. 

„Готови сме да взривим Мона Лиза и много други шедьоври. Предупреждение: 100 кг C-4 [вид експлозив – бел. ред.] може да причини големи щети“, се казва в писмото.

Служителите по сигурността са проверили внимателно музея и не са открили подозрителни предмети. Води се разследване.

Критично припомня, че на 28 януари беше съобщено, че  „екоактивисти“ са поругали картната „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, като шедьовърът на световната живопис е залят със супа. 

В средата на октомври 2023 г. Лувърът спря работа поради бомбена заплаха. Той получава съобщение за риск „за музея и неговите посетители“. Хората в сградата са евакуирани.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза. Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!