Противоречевият филм „Присила“ на Копола и страстите, които той предизвика у дъщерята на Елвис Пресли

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Американското списание отразяващо шоубизнеса Variety публикува две писма на Лиза Мари Пресли, изпратени месеци преди смъртта ѝ, в които открито се противопоставя на сценаристката и режисьорка на филма „Присила“ София Копола за това, което Лиза Мари Пресли е възприела като „шокиращо, отмъстително и презрително“ представяне на баща ѝ в сценария на филма. Двата имейла, получени от Variety, са изпратени в разстояние на четири часа през септември 2022 г., седмици преди да започне продукцията на биографичния филм за майката на Лиза Мари Пресли – Присила Пресли, пише Business Insider.

„Баща ми се проявява само като хищник и манипулатор. Като негова дъщеря аз чета това и не виждам нищо от баща си в този герой. Чета това и не виждам гледната точка на майка ми към баща ми. Аз чета това и виждам твоята шокиращо отмъстителна и презрителна перспектива и не разбирам защо?“, пише Лиза Мари Пресли в един от имейлите, споделени от Variety.

Певицата, която почина на 12 януари 2023 г. на 54-годишна възраст, продължава да казва в писмата си, че ако сценарият остане непроменен, „ще бъда поставена в положение, в което ще трябва открито да кажа какво чувствам към филма и да изляза публично срещу теб, майка ми и този филм“.

A24, компанията, която разпространява филма „Присила“ в САЩ, отказа искането на Business Insider за коментар. Представителят на Присила Пресли също не отговори за коментар на изданието. Представител на Копола и той не е отговорил на молбата за коментар, но е споделил със списание Variety част от отговора на режисьора към Лиса Мари Пресли в размяната на имейли през септември.

„Надявам се, че когато видиш окончателния вариант на филма, ще се почувстваш различно и ще разбереш, че полагам много грижи, за да почета майка ти, като същевременно представя баща ти с чувствителност и сложност“, пише Копола.

„Присила“ е базиран на мемоарите на Присила Пресли от 1985 г. за връзката ѝ с краля на попа Елвис Пресли. Присила Пресли е и изпълнителен продуцент на филма, който предизвиква спорове, защото представя възрастовата разлика между Елвис Пресли и Присила Пресли, когато започват да се срещат през 1959 г. Тогава тя е на 14 години, а той – на 24.

По време на сесия за въпроси и отговори след прожекцията на филма на филмовия фестивал във Венеция през септември Присила Пресли заяви, че тя и Елвис Пресли не са правили секс, когато е била на 14 години. Тя обясни, че е била зряла за възрастта си и той е бил емоционално уязвим с нея, но е „уважавал“ факта, че тя е била млада тийнейджърка.

Присила Пресли

Но според имейлите ѝ във Variety, Лиза Мари Пресли се притеснява, че ако филмът бъде направен без промени, това ще наруши отношенията ѝ с майка ѝ, които и без това са били крехки. Тя също така се притеснявала, че майка ѝ не е подготвена за това как Елвис Пресли ще бъде възприеман от обществеността през 2023 г.

„Притеснявам се, че майка ми не вижда нюансите тук или не осъзнава начина, по който Елвис ще бъде възприеман, когато този филм излезе“, съобщава Лиза Мари Пресли в имейлите си. „Чувствам се защитена от майка ми, която е прекарала целия си живот, грижейки се за музикалното и културно наследство на баща ми. Притеснявам се, че тя не разбира намеренията, които стоят зад този филм, нито резултата, който той ще има“.

„Какво искаш от баща ми и семейството ми?“, въпрос, който според съобщенията Лиза Мари Пресли е задала на Копола, като същевременно се е опитала да апелира към факта, че режисьорката също има известно семейство.

Съобщава се също така, че Лиза Мари Пресли е споделила с Копола, че е трябвало да обясни на една от 15-годишните си близначки (Харпър и Финли Локууд), че излиза филм за дядо ѝ, който не е достоверен, а баба ѝ го одобрява.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!