Партенона скара Гърция с Великобритания

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак отмени срещата си с Кириакос Мицотакис, защото гръцкият му колега не спази обещанието си да не оспорва публично собствеността върху мраморните плочи от Партенона, съобщи във вторник говорителят на британския лидер. Според канцеларията му разгневеният Мицотакис е прекъснал тридневното си посещение и се е върнал в Гърция, след като насрочената за вторник среща е била изтеглена, пише Франс прес.

Според правителствен източник в Атина „въпросът за мрамора е бил включен в дневния ред, наред с други двустранни и международни въпроси, както е било и в миналото. И от „Даунинг стрийт“ бяха наясно с това“, добави източникът.

Но в Лондон говорителят на Сунак твърди, че гръцкото правителство, когато е поискало срещата, е „предоставило уверения, че няма да използва посещението като публична трибуна, за да разнищва отдавна, уредени въпроси, свързани със собствеността на скулптурите на Партенона“.

„Като се има предвид, че тези уверения не бяха спазени, министър-председателят (Сунак) сметна, че няма да е продуктивно да се проведе среща, доминирана от този въпрос, вместо от важните предизвикателства, пред които са изправени гръцкият и британският народ“, каза служителят на министерството.

Скулптурите са взети от храма Партенон на Акропола в Гърция в началото на XIX в. от британския дипломат Томас Брус, граф на Елджин, и сега са изложени в Британския музей. Атина твърди, че мраморните плочи и скулптури са били откраднати, докато Великобритания твърди, че са получени законно, а противоречащите позиции са източник на спорове между страните от десетилетия.

Атина е лобирала пред Лондон за споразумение, което да върне скулптурите под формата на заем. Смята се, че лидерът на Великобритания е бил ядосан от интервюто, което Мицотакис даде в неделя за BBC и в което заяви, че „да оставиш част от мраморите в Лондон, а други в Атина, е все едно да разрежеш Мона Лиза наполовина“.

Гръцки източник отрече пред BBC да е давал уверенията, за които твърди „Даунинг стрийт“.

Мицотакис каза в изявление: „Бих искал да изразя недоволството си от това, че британският министър-председател отмени нашата среща само няколко часа преди тя да се състои.“

Съобщава се, че той е отказал предложението на Обединеното кралство да се срещне вместо с него със заместник министър-председателя Оливър Даудън.

Въпреки разрива от „Даунинг стрийт“ настояват, че „отношенията между Обединеното кралство и Гърция са изключително важни – от съвместната ни работа в НАТО до справянето с общи предизвикателства като незаконната миграция и съвместните усилия за разрешаване на кризата в Близкия изток и войната в Украйна“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!