Newsweek: Американците масово с психически проблеми заради финансовата несигурност. ДАННИ

от Лазар Лазаров

Финансовата несигурност влошава психичното здраве на американците. Toва съобщи американското списание Newsweek, позовавайки се на резултатите от скорошно проучване на MarketWatch Guides.

Въпреки че инфлацията е намаляла значително в сравнение с пика си през юни 2022 г., почти половината (47%) от участниците в проучването, проведено от компанията за финансови новини и пазарни данни, заявяват, че 2024 г. е била най-стресиращата година в живота им по отношение на парите.

Мнозинството от 88%  от респондентите споделят, че изпитват известно ниво на финансов стрес, а 65 процента заявяват, че финансите им са най-големият източник на стрес, който оказва значително отрицателно въздействие върху психичното здраве на американците.

Около 41 на сто дори заявяват, че финансите им са „унищожили” психичното им здраве, а близо две трети от респондентите (64 %) в проучването на MarketWatch съобщават, че изпитват „финансова умора” – чувство на прегаряне или изтощение, когато се занимават с парични въпроси.

Данните сочат, че около 56 % от анкетираните са имали загуба на сън поради финансов стрес; 47% са изпитвали физическа умора; 45 на сто са имали главоболие; 38 на сто съобщават за наддаване или загуба на тегло; 34 % са забелязали промени в апетита си, а 33% са получили храносмилателни проблеми.

Но какво точно стресира американците? Около 57 % от запитаните посочва, че причината е високата цена на стоките от първа необходимост, 47% посочват липсата на спестявания, а 46% – липсата на доходи.

В същото време 37% обвиняват дълговете си, а 39% – състоянието на американската икономика. Около 36% заявяват, че високата цена на жилищата им причинява стрес, а 33% посочват високите лихвени проценти.

Справянето с такава стресова ситуация и безпокойството, което това може да предизвика, е накарало много американци да избягват изцяло да се занимават с финансите си. Около 44 на сто от анкетираните в проучването MarketWatch признават, че ще пренебрегнат финансов проблем, докато не се превърне в криза. Но избягването и пренебрегването могат допълнително да влошат уязвимото финансово положение на даден човек.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!